Tekin Alptekin

Yerli ve Yabancının Dolar/TL Görüşü Ters Düşüyor

Tekin Alptekin

Merhaba değerli  Malatyacadde  okurları  yılın son haftasına girerken siz değerli  okurlarımıza  ekonomi ile  ilgili bilgilerimizi aktaralım  Dolar fiyatları şu dakikalarda 7.47 TL seviyesinde hareket ederken, Euro fiyatları ise 9.14 TL seviyelerinde bulunuyor.

Dolar kuru, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 7.43 TL seviyesinde hareket ederken; yeni güne 7.45 TL seviyesinden başladı. Dolar kuru, gün içerisinde en düşük 7.4107 TL seviyesini, en yüksek ise 7.4786 TL seviyesini görürken; saat 10.05 itibarıyla 7.4715 TL seviyesinde hareket etti. Euro fiyatları gün içerisinde en yüksek 9.1540 TL'yi görerek şu dakikalarda 9.1445 TL seviyesinde bulunuyor. Sterlin de aynı dakikalarda 10.0732 TL seviyesinde işlem görüyorSterlin, İngiltere’nin Avrupa Birliği ile gelecekteki ticari ilişkilerinin belirlenmesi konusunda uzlaşmaya çok yakın olduğu haberleri ile dolar karşısında yüzde 0.70 oranında değer kazandı.

İngiliz medyasında yer alan haberlerin ardından, İngiliz sterlini ABD doları karşısında yüzde 0,7 değer kazanarak 1,36 seviyesine, Euro karşısında ise 0,6 değer kazanarak 1,1146'lara yükseldi.
 Yerli ve Yabancının Dolar/TL Görüşü Ters Düşüyor 
Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklamasının ardından döviz kurlarındaki düşüş sürüyor.
Goldman Sachs, JP Morgan ve Citibank gibi global bankaların 200 baz puan artış beklentisine paralel gelen 24 Aralık’taki faiz artırımı Türk Lirası’na olan yatırımcı güvenini tazeledi. 200 baz puan faiz artışıyla birlikte 1 haftalık repo faizi yüzde 17 seviyesine yükselirken, piyasalara para politikasındaki sıkı duruşun devam edeceği mesajları verildi. Yine aynı uluslararası yatırım bankaları sıkı para politikasının 2021’in geneline yayılmasını bekliyor.Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, cuma günü yaptığı konuşmada asıl amacın enflasyonu düşürmek suretiyle uzun vadeli borçlanma faizlerinin düşürülmesi olduğunu ve bunun için Merkez Bankası’nın elindeki bütün araçların kullanacağını vurguladı. Özetle, önce enflasyonla mücadele, ardından TL borçlanma maliyetlerini aşağıya çekmek… TCMB’nin açıklamalarından çıkan iki sonuç; fiyat istikrarını sağlama ve Türk Lirası’nın değerini koruma olarak ikiye başlıkta incelenebilir.

Teknik kısımları geçerek şunu soralım; faizler arttı, sıkılaşma dönemi başladı ve piyasalar gidişattan memnun. Genel olarak TL varlıklara ilgi artarken ve borsalardaki ralli devam ederken, Türk Lirası döviz kurları karşısında güçlenmesini ne kadar sürdürebilir?

Kasım ayının başından itibaren atılan politika adımlarıyla birlikte 8,57 TL'ye kadar yükselen dolar/TL bugün 7.50 TL'nin altında 7,41 TL seviyesini gördü. Tüm bunlar olurken, yurt içi yerleşiklerin Döviz Tevdiat Hesaplarında geçtiğimiz haftaya kadar yeni rekorlar izliyorduk. Döviz kurları yükselirken enflasyondan korunmak için dövize geçen yatırımcı, faizlerin arttığı dönemde döviz kurlarının düştüğü ortamda uzun dönemdir topladığı dövizi satıp tekrar neden Türk Lirası’na geri dönmüyor?

bugün Londra’da off-shore piyasalarda haftalık TL swap maliyeti negatif bölgeye kadar geçti. Noel tatilleri sebebiyle sığ bir piyasa da olsa TL maliyeti yüzde 17 olan bir ortamda 0’ın altında eksi bölgeye geçen TL maliyeti yurt dışından gelen yoğun TL talebini gösteriyor. Yani yurt dışı yerleşikler üzerine para ödeyerek Türk Lirası’na döndü. Yabancı bunu yaparken yurt içi yerleşikler yüksek faiz ve sıkılaşma döneminde dövizde durmaya devam ediyor.

Dolar’ın 7.00-7.20 TL aralığına giden yolculuğunun başlama düdüğünü 24 Aralık’taki 200 baz puan faiz artırımı çaldı. Şahsi beklentim 24 Aralık’ta faizin artırılmayacağı yönündeydi. Ancak faiz oranları artırıldı. 25 Aralık sabah yayınında dövizdeki hareketin aşağı yönlü olacağını belirttim. 

Yabancı yatırımcının TL faizlerinden memnun olduğu bir ortamda yurt içi yerleşiklerin henüz Türk Lirası’na güveni geri gelmiş değil. Ancak bu durum dövizin gidişatını değiştirmiyor. 2018’de yaşanan kur atağından sonra haftalık repo faizindeki toplam 750 baz puan artırım Dolar/TL’yi 4 ay içerisinde 7,20 TL’den 5,30 TL’ye kadar yüzde 36’ya varan bir değer kaybı dönemine sokmuştu. Kasımda görülen 8,57 TL zirvesinden sonra toplamda 675 baz puanlık bir artış söz konusu.

Birebir aynı hesabı yaparsak Dolar/TL 6,30 TL gibi bir değer ortaya çıkıyor. Dönemler farklı olduğu için aynı düzeltme görülür demek yanlış. Ancak iki dönemin de bir ortak noktası var; yükselen döviz ve enflasyona vurulan yüksek faiz darbesi. 

Paranın bir inanca sahip olmadığı söylenir. Küresel sermaye de yalnızca getirinin peşindedir. Türk Lirası’nın getirisinin yükseldiği ve yabancı sermayenin TL’ye döndüğü bu dönemde akıntıya karşı durmanın maliyeti de çift taraflı olarak biraz yüksek olabilir. Hem TL’nin değer kazanması hem de TL’nin getirisini kaçırmak, yani fırsat maliyeti.
İngiltere borsası FTSE 100 ise yüzde 0,1 yükselerek 6,502 seviyesine ulaştı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın bugün kameraların karşısına geçerek İngiltere ve AB arasında bundan sonraki ticaret ilişkisinin temelini oluşturacak anlaşmanın detaylarını kamuoyu ile paylaşması bekleniyor. çok kıymetli izleyicilerimiz yeni yılınızı tebrik eder sağlık başarı mutluluk ve esenlikler dilerim maske mesafe temizlik kurallarına uyalım sevdiklerimizi koruyalım mutlu yıllar 

[email protected]
 

Yazarın Diğer Yazıları