M. Nurullah Varol

yaradılış amacımız ve varlık sürecimiz.

M. Nurullah Varol

Sevgili okurlarım, Dünya ve Türkiye siyasetini takip ederken İlimizdeki gelişmleri göz adı edemezdim. Lakın bu yoğun ve karmaşık durumu tahlil eden bir çok yavar arkadaşım var. Ben dünyaya farklı bir pencereden bakmak istiyorum ve sizleride bu fencereden bakmaya davet ediyorum. İlk insan Hz. Adem ile başlayıp Hz. Muhammed ile son bulan peygamberlerin hyaları, fikirleri, devaları ve anlattığı insanların durumunu incelemek ve sizlerle bu bilgileri paylaşmak istiyorum. Yazı dizisi şeklinde düşündüğüm bi sürece İlk’ten Son’a  olarak belirledim.

Konumuzun detaylarına geçmeden diler iseniz Adem (insan) neden yaratılmıştır? Yaratılış amacı ve sırrı nedir? Kur’an-ı Kerim’in bir çok ayetinde ve Peygamberimiz(sav)’in bir çok hadisinde belirtildiği gibi Adem (insan) boş yere yaratılmamıştır.

Allah (c.c.) insanoğlunu sadece boş ve dünyevi işlerle oyalanması, yeyip içip, gezip tozması için yaratmamıştır. Allah insanları kulluk etsinler diye yaratmıştır. İnsanlar; kulluk vazifelerini yerine getirmek, Rabbe itaat, tevazu sahibi olmak, yaratılan her şeyin bilincinde olarak şükretmek, kuvvetsizliğinin farkında olmak, iyi kötü her şeyden Allah’a (c.c.) sığınmak ve yalnız ondan medet ummak için yaratıldı.

“O, yeryüzünde olanların hepsini sizin için yaratan, sonra göğe yönelip onları yedi gök halinde düzenleyendir. O, her şeyi hakkıyla bilendir.”      Bakara S, 29. Ayet                       Allah (c.c.) Kur’an-ı Kerim’in birçok ayetinde yeryüzündeki her şeyi insanlar için yarattığını belirtir. Bu devasa yaratılışın, koca kâinatın hiçbir zerresi boşuna değildir. Allah (c.c.) insanlar için yarattığı onca şey karşılığında yalnızca bunun kıymetinin bilinmesini ister.

“Biz göğü, yeri ve ikisi arasındakileri boş yere yaratmadık. Bu (yaratılanların boş yere yaratıldığı iddiası) inkâr edenlerin zannıdır. Cehennem ateşinden dolayı vay inkâr edenlerin haline!”     Sâd S, 27. Ayet

Peygamberimizin bildirdiği ibadetleri yerine getirmek, insanın yaratılış gayelerinin başında gelir. İnsan ibadet etmek için yaratılmıştır sözü yanlış bir algıya sebep olabilir. Allah’ın (c.c.) insanın ibadetlerine ihtiyacı yoktur. Allah (c.c.) insanları yalnızca ibadet etmeleri için değil, bu dünyada yaşarken kendisine kulluk etmeleri için yaratmıştır. İnsanın Allah’a (c.c.) kulluk etmesinin gerektirdiklerinden birisi de ibadetlerdir.

İbadetlerin her biri, İslamiyet’in gösterdiği her yol insan için faydalıdır. İnsana farz kılınan her şey insanın yararına, yasak kılınan şeyler ise zararınadır. Yani Allah (c.c.) kullarından ibadet etmelerini isterken dahi onların yararına olacak bir şey ister.

“Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım. Ben onlardan rızık istemiyorum. Beni doyurmalarını da istemiyorum.”           Zâriyât S, 56.- 57. Ayetler

Yüce Allah (c.c.) kullarına iyiyi ve doğruyu, kötü ve yanlıştan ayıracak bilinci verdi ve hepsini emirleriyle şereflendirdi. Her şeyin maliki olan Allah ü Teâlâ (c.c.) insanoğlunu zararlardan korumak ve faydalı bir hayat yaşamasını sağlamak için gereken her detayı Kur’an-ı Kerim’de anlattı. Yaratılış amacı Allah’a (c.c.) kulluk etmek olan insanoğlunun, büyük bir teşekkür ve minnet ile ibadetlerini yerine getirmesi, Allah’a (c.c.) hayırlı bir kul olup onun sevgisini ve rızasını kazanmak için elinden geleni yapması gerekir.

 

“O ki, hanginizin daha güzel davranacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır. O, mutlak galiptir, çok bağışlayıcıdır.”                                              Mülk S, 2. Ayet

 “Sizi boşuna yarattığımızı ve bize tekrar döndürülmeyeceğinizi mi sandınız?”

                                                                                                   Mü’minûn S, 115. Ayet

 “Şayet doğru yolda gitselerdi, bu hususta kendilerini denememiz için onlara bol su verirdik. Kim Rabbinin zikrinden yüz çevirirse, (Rabbin) onu gitgide artan çetin bir azaba uğratır.”

                                                                                                                Cin S, 16. Ayet

Bütün insanlar, her şeyin maliki, yaratıcısı ve sahibi olan Allah ü Teâlâ’nın (c.c.) kullarıdır ve her insan onun verdiği emirlere uymak ve kendisine farz kılınan ibadetleri yerine getirmekle yükümlüdür.

 “Ve sana yakîn (ölüm) gelinceye kadar Rabbine ibadet et!”

                                                                                                             Hicr S, 99. Ayet

Yaradılışımızın sebebi ve insanlığın amac ve gayesine genel olarak bukmaya çalıştık. Önümüzdeki yazımızda Hz. Adem ile başlayan dünya ve bu fani dünyadaki fani insanlık serüvenine başlayabiliriz.

Yeni yazımızda buluşuncaya kadar selam, muhabbet ve daim dua ile….

Yazarın Diğer Yazıları