M. Nurullah Varol

Muharrem ayı ve Kerbela'nın düşündürdükleri

M. Nurullah Varol

Zaman döndü ve vakit tekekrür endamı ile yine Muharrem ayına gldi. Bu içinde bulunduğumuz ay da bir çok önemli hadice vukuu bilmasına karşın belkide en can yakn ve yüreklekimi kanatan Kerbela hadisesi bu ayda yaşanmıştır.

Kardebal ahdisesi v eHz. Hüseyin gibi bir cennet gençlerinin efendisi olan bir gnsanın şehid edilmesi olayıdır. Bu hadite üzerinde bir çok değişik ifret ve tefride kaçan menkıbeler anlatımakta.

Evvela bu tür meseleleri enletirken şunlara dikkat etmek grekir; Terihte üzerinden 1000 sene geçmiş bir hadiseden bahsederken bazı nozktalara dikkat etmek gerekir. Tarih övgü ve sövgü melzemesi değlidir ve olmamalıdır. Bu oyan tarihi çerçevede ereştirmeli ve incelenmelidir. Tarihi okumaktaki kestimiz güzelleri iyileri örnek almak v ekötüleri yanlışlarıda ibrate almak çin okumalıyız.

Tarih iyilerle kötülerin savaşı üzerine yazılmaktadır.

Şunu bilmek şarttırki ehl-i beyti sevmek farzdır. eALLAH ve Peygamber bunu emrediyor. Peygamberimiz cübbesinin altına alarak ehl-i beyti seviyor ve dua ediyor eALLAH’ım bun bu aileyi v eçocuklarını esviyorum Sende sev. Ve Bu evlatları bevenleride sev. Buyuruyor. Bu hadis ışığında ehl-i beyti sevmek üzerimize farz kılınmıştır.

Ehl-i Beyti severken şuna dikkat etmek zonudayız, seven sevdiğine benzer. Onları sevdiğimizi dil ile söylerken Yezid gibi bir hayat ve tarz yaşamamalıyız.

“Yazidin İslam şeriatını önemsemeden nefsi hareket ütmesi üzerine Hz. Hüseyin şeriatın ikames için harekata geçmiştir. Yani önce Kerbelaya giden yolun sebeplerini iyi bilmeyiz.

BU ümmet ve aziz Türk mileti Muharremi, Aşurayı ve Kerbelayı iyi anlamalı. Ve yeni kerbelalar olmasın diye azami dikkat ve tahammül göstermeli. Kerbalayı anlayamadğımız için olsa gerek dün İran Irak savaşı, bu gün Suriye karmaşası, Libya’da, Mısır’da son dönelemye yaşananlar göz önünde. Şu güzel ülkemde de Kürt-acem-Arap-Laz ayrımları körüklenmekte ve yeni kerbelalarda kardeş kanı akıtılmak istenmekte.

Bu olunu farkederek öyle davranmalyız ve şu canım cennet ülkeme hep b.eraber sahip çıkmalıyız.

Bu duygu v dua ile sizleri muhabbetle selamlıyor, yeni yazılarda buluşmayı ümlit ediyorum.

Selam, muhabbet ve daim dua ile….

Yazarın Diğer Yazıları