Kale Belediye Başkanı Murat Koca

'İlçemizin kalkınması için birlik beraberlik içinde olmalıyız'

31 Mart yerel seçimlerinde belediye başkanı seçilen Murat Koca ile Kale ilçesinin sorunları hakkında görüştük. Kale’ye yapmak istediği projeleri hakkında bilgiler veren Koca Kaleli vatandaşlarından nüfuslarını ilçeye taşımalarını istediğini vurguladı. Daha iyi çalışmalar yapabilmek için buna ihtiyacı olduğu ifade eden başkan; “Önümüzdeki bir yıl içeresinde hemşehrilerimizin bu çağrıya olumlu cevap vereceklerini umut ediyorum” şeklinde konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile görüşme halinde olduğunu belirterek gelecekten umutlu olduğunun altını çizdi. 
Kale Belediye Başkanı Murat Koca ile yaptığımız bu değerlendirmeyi siz değerleri okurlarımız için haber yaptık.
Kendinizi tanıtır mısınız?
1976 yılında Malatya Kale ilçesinde doğdum. İlkokulu Kale Kıyıcak İlkokulu’nda, ortaokul ve liseyi Malatya'da tamamladım. Yurt dışında Mimarlık Fakültesi mezunuyum. 2003 yılından itibaren sahibi olduğum mimarlık şirketinde proje ve inşaat sektöründe hizmetlerimiz devam ediyor. 2003’den beri Ak Parti’nin çeşitli kademelerinde görev aldım. 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde Kale Belediye Başkanı olarak seçilip göreve başladım. Sağlam bir ekip kurarak ilçemize ve hemşehrilerimize hizmet etmek için başladığımız çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. 
Geçmiş dönemden kalan projeleriniz devam ediyor mu ve biten projeleriniz var mı?
Cemal Başkanımız döneminden kalma Ürüsnü barajı projesi var. Barajın projesi her şeyi onaylanmış ödenekten dolayı yatırım programına alınmaya hazır halde. Yatırım programına alındığı andan itibaren yapımına başlayacağız. Sulama açısında bu projemiz çok önemli bir yere sahip. Kapıkaya barajımız sulamanın bir kısmını gideriyor. Yüksek olan yerlerimizi de Ürüsnü barajımız bittiğinde sulama ihtiyacını bu barajımızdan karşılayacağız. Sulama sorununu da bu şekilde halletmiş olacağız. Bunun dışında rutin belediye işlerimiz devam ediyor. Sosyal tesislerimiz bitmişti onların devrini aldık. Önceki başkanımıza emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Kale küçük ve bütçesi az olan bir ilçe olduğu için proje anlamında aşırı bir beklenti söz konusu değil. Teleferik ve köprü kafe gibi projeler vardı. Teleferik yüksek bütçesinden dolayı biraz uç bir projeydi. Maliyet olarak bütçemizi aşan bir projeydi. Bu yüzden şu an için bunları yapmak gibi bir düşüncemiz yok. 
Seçim döneminde hangi projeleri vaat ettiniz?
Seçimden önce biz hiç kimseye hiçbir vaat vermedik. İlçemizin içindeyiz ve ilçemizin sorunlarını biliyoruz. Elimizde geldiği kadar çaba göstereceğiz. Bizim en büyük sıkıntımız ilçe merkezimiz. Şu anda çalışmalarımız devam ediyor. Kale'de ilçe merkezimizi oluşturmak için dosyalarımızı tamamladık ve müracaat edeceğiz. Burada çarşı merkezimiz, yerleşim yerlerimiz ve esnaflarımızın yer alacağı çarşı pazarımız olacak. Halkımız ihtiyaçlarını burada karşılayabilecek. Bizim burada geçen yol 17 ilin geçiş güzergâhına sahip olan bir ilçeyiz. Ama burada bir çarşı merkezimiz yok. Şu an amacımız ilçe merkezini oluşturmak. En büyük hedefimiz bu projemizi gerçekleştirerek hemşehrilerimizin hizmetine sunmak istiyoruz. 28 mahallemiz var ve düzensiz bir yerleşim var. Herkes ayrı ayrı yerlere ev yapıyor ve hizmet istiyorlar. Bu da belediye açısında ciddi bir maliyet doğuruyor dolayısıyla şartları zorluyor. İlçe merkezimiz olsa bunlar daha kolay yapılabilecek ve hizmetlerde aksamayacaktır. Çok dağınık bir yerleşime sahibiz. İlçemiz küçük değil dağınık olduğu için küçük gözüküyor. En büyük sorunlarımızdan biri de göç. Nüfusumuzun %90 dışarıda yaşıyor. Tahminen 40 binin üzerinde İstanbul'da, 20 binin üzerinde de Malatya il merkezinde yaşıyor. Göçün sebebi de işsizlikten. Biz merkezle birlikte sanayi bölgesi de oluşturacağız. Buraya da fabrika ve atölyeler yapıldıkça sahilimizi de değerlendireceğiz. Bu şartlar sağlandığında ilçemizin canlanacağını düşünüyorum. İnsanların hafta sonu gidip Kale'de eğlenelim vakit geçirelim diyebileceği bir konuma getirmemiz gerekiyor. Turizme yönelik güzel çalışmalarımız var.  Kömürhan geçişinde Elazığ tarafında Fırat’ın üzerine ziplayn projemiz var. Eğer bu projemizi gerçekleştirebilirsek Elazığ ve Malatya'daki gençlerimiz buraya gelecek ve eğlenecekler. Biz buralara sosyal tesislerimizi yaparsak buranın canlanmasını da sağlamış olacağız. İlçemize bölge gençlik kampı projemiz var. Bunu resmi olarak değil ama bakan beyde sözlü olarak sözünü aldık. Bölge gençlik kampını Kale'ye kazandırırsak bizim için büyük bir yatırım olmuş olacak. Bu bölgesel bir proje olmakla beraber ilçemizi de canlandırmış olacağız.  Bu projeyle birlikte aylık bin kişi ilçemize gelmiş olacak ve ilçemizi de en güzel şekilde tanıtmış olacağız. İlçeye maddi olarak da çok büyük bir katkıda bulunacak bir projemiz bu. Sahil yolu projesi bizim projemiz değil, büyükşehir belediyemizin projesidir. Şu an sadece proje olarak var. Ne zaman bu proje gerçekleşir bilmiyorum.
İlçenin en büyük sorununun göç olduğunu ifade ettiniz. Anladığım kadarıyla bu konuda vatandaştan da bir beklentiniz var. Ne gibi bir çözüme ortak olmalarını bekliyorsunuz?
İlçemizin nüfus bakımından yükselmesi için hemşehrilerimizden ikametgâhlarını ilçemize almalarını bekliyorum çünkü ilçemizde olup dışarıda yaşayan hemşehrilerimizin sayısı çok fazla. Önümüzdeki bir yıl içeresinde hemşehrilerimizin bu çağrıya olumlu cevap vereceklerini umut ediyorum. Kale ilçemiz çok güzel ve şirin bir yer. İlçemizin kalkınması için birlik beraberlik içinde olmalıyız.
“Selahattin Başkanımıza Malatya'da en büyük oyu Kale halkı verdi”
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan hakkında neler söylemek istersiniz?
Başkanımız tecrübesi, birikim ve babacanlığı ile bizlere çok büyük abilik,  rehberlik yapıyor. Diyaloglarımız ve irtibatımız çok güzel. Bizim Kale’de nasıl sıkıntı varsa büyükşehir belediyesinde de bazı sıkıntılar var. Şu an diyalog halindeyiz ve ilçedeki sıkıntılara çözüm bulmak için fikir alışverişinde bulunuyoruz. Sıkıntılar hakkında Selahattin Başkanımızdan umudumuz ve beklentimiz büyük. Selahattin Başkanımıza Malatya'da en büyük oyu Kale halkı verdi. İlçemizde Selahattin Başkanımıza %85 oyla destek verdik. Selahattin Başkanımız Kale'de çok seviliyor. Başkanımız da sevildiği yere gereğini yapar diye düşünüyorum. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var. Selahattin Başkanımız ekibiyle birlikte kendi prensiplerini ve sistemini oluşturması biraz zamanını aldı. Şu anda hızlı bir şekilde çalışmalara başladılar. Ekipleri ve daire başkanlarıyla irtibatımız var ve görüşüyoruz. Gelecek yönünde umutluyuz. Güzel çalışmalara imza atacağına inanıyorum.
Hemşehrilerinize iletmek istediğiniz mesajınız var mı?
Sizlerin aracığınızla en büyük mesajımı Kaleli hemşehrilerime nüfusumuzun şu an 6 bin civarında olduğu ve bizim yılbaşına kadar bu nüfusumuzu 10 bine çıkarmamız gerektiğidir. Biz gayrı resmi bir şey istemiyoruz. Burada evi olan faturası olan şartları uygun olan vatandaşlarımızın ikametlerini Kale'ye getirip on bin nüfusunu yakalarsak yılbaşında bütçeler belirlendiği için hem bütçe anlamında hem buradaki canlılık anlamında ilçemize katkı sunmuş oluruz. Hemşehrilerimizden böyle bir beklentimiz var. Kaleli hemşehrilerimiz rahat olsunlar hizmetlerimiz devam edecek. Bazı şeyler hemen olmuyor bunlar zaman alıyor. Düşüncelerimiz projelerimiz hayata geçtikçe ilçemiz daha yaşanılabilir ve turizme yönelik bir alan olacak. İlçe merkezimiz biraz zaman alacak ama kendi dönemimizde ilçe merkezimiz projemizi bitirmek istiyoruz. Mesire alanları, ilçe merkezi, tekne turları, bölge gençlik kampı, sanayi bölgesi, mahalle yolları, taziye evleri, muhtar evleri ve sahilimiz gibi önemli projelerimizi yapıp halkımızın hizmetine sunmak istiyoruz. Daha yaşanılabilir bir Kale için bütün hızımızla çalışmalarımız devam ediyor. İmkânlarımız doğdukça daha da iyi çalışacağız. Benim Kaleli hemşerilerimizden isteğim nüfuslarını ilçemize taşımlarıdır. Bunu yaptığımız takdirde bütçemizde üç katı artacak ve çalışmalarımız daha iyi ve daha hızlı olacaktır.

 Haber: Erdal ÖZTÜRK
 

Bakmadan Geçme