Zirisa Şirvan Yücel

Çocuk Büyümesi

Zirisa Şirvan Yücel

Çocuk dünyasıyla yetişkin dünyası çok farklı iki ayrı lebi derya dır. Yetişkin bir çocuğun dünyasından bakamadığı için, çocuğun bir çok anında onun kabine dokunamaz. 
Bir çocuğun ve yetişkinin dünyalarında olup bitenleri Dünya Değişim Akademisi'ndeki  Değişim Uzmanlarına sorduk. Gerçekten çok etkileyici ve gözleri dolduran etkili bilgiler edindik. Bu bilgileri sizlerle paylaşıyorum. 
'' Çocuk büyüyünce ebeveyn ile aynı dünyaya baktıklarını fakat farklı şeyler gördüklerini anlar ve şaşırır. Küçük çocuk ebeveyne bir şey göstererek, ''Görmüyor musun?'' diye sorar ve görmediğini anlayınca hayrete düşer. ''Nasıl da görmez?'' diye düşünür.
Çocuk ile yetişkinin dünyaya farklı gözlerle bakrıkları kesindir. Daha sonra çocuk yetişkinlerle farklı değerlere sahip olduklarını da keşfeder. Bu şok edici olur ama çocuğu rahatsız etmez çünkü çocuk ne bildiğini bilir. 
Çocuk kumsalda deniz kabukları toplar ve onlara en değerli mücevherler gibi davranır ama ebeveyn onları çocuğun odasında bunca çöpe atar. Çocuk ağlar ebeveyn ise neden ağladığını anlamaz - alt tarafı deniz kabuklarıdır.
Bir yetişkin bir çocuğun sıradan deniz kabuklarında gördüğü sıra dışı güzelliği göremez çünkü onun gözleri dünyasal çirkinliklerle kirletilmiştir. Yetişkinlerin güzel olarak gördüğü şeylerde ise çocuk çirkinliği görürür.
Bir süre sonra çocuk yetişkinlerle arasında olan değer farklarınıın farkına varır. Bu onu şaşırtır ama vazgeçiremez. Çocuk deniz kabukları yetişkin ise altın toplar. Çocuk kelebeklerin yetişkin ise paranın peşinden koşar.
Çocuk bir kelebeğin ''para'' denen kâğıt parçasından kat kat daha güzel olduğunu görür ve yetişkinin çabasına anlam veremez. Çocuk doğada çiçek toplar yetişkin ise marketten yapay çiçek alır. 
Bir süre sonra çocuğun topladığı çiçekler kurur, yapay çiçekler ise yepyeni durur. Çocuk yetikinlerin kalıcı şeylere önem verdiğini anlar ama bunu umursamaz çünkü dünyada kalıcı hiçbir şey yoktur.
DÜNYAYA BİR ÇOCUK MASUMİYETİNDEN BAKMAK DİLEĞİMLE!
Değişim Uzmanı 
 

Yorumlar 1
Serap 07 Haziran 2020 20:05

Çok hoş bir yazı, farkındalık katan bir yazı, teşekkürler.....

Yazarın Diğer Yazıları