Mir Murat Demir

BOZKURT ATATÜRK

Mir Murat Demir

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e dair hayranlığım, deha olduğuna dair inancım tam olmakla beraber yaşadıkça yeni yeni şeyler öğrenip hayranlığımı da deha ’lığına dair inancımı da artırıyorum.
*
Sayın, Sevgili; - Prof.Dr. Cemalettin Taşkıran’ın yazdıkları şöyledir.
Atatürk, Türk milliyetçiliğini ve Türklüğü son derece önemsemiş ve Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan "bozkurt" motifini de hayatında hep öne çıkarmaya çalışmıştır. TBMM'de, daha Cumhuriyet ilan edilmeden, 1922'de bozkurtlu pul çıkarmış takip eden yıllarda da farklı bozkurtlu pullar piyasaya sürülmüştür. Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı), Atatürk'ün direktifiyle Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet armasını seçmek için 1925'te bir yarışma açmış, yarışmayı Namık İsmail'in "bozkurt" figürlü eseri kazanmıştır. Yine Atatürk'ün isteğiyle 1935 yılında Bozkurt markalı bir sigara çıkarılmıştı. Kahramanmaraş'ta, 1936 yılında, Atatürk'ün emriyle "Bayrak Tutan Bozkurt Anıtı" yapılmıştır. Atatürk bozkurtu Türk'ün sembolü olarak benimsemişti. O kadar benimsemişti ki çalışma masasında, çağırma zili olarak bozkurt motifi kullanıyordu.
*
Ata’mızın bozkurtla ilgili yaklaşımını ve hassasiyetini okudu isek kurt diye adlandırdığımız hayvan türünün çok önemli ve enteresan geleceğini düşündüğüm yapısal, DNA özelliğini de ekleyeyim.
*
Bir Kurt başka bir kurtla mücadelesini kaybedip kazanma şansının olmadığını fark edince, kaybeden kurt barışçıl bir şekilde rakibine şah damarını sunar, sanki "kaybettim bitirelim" der gibi.
Ancak o anda inanılmaz bir şey gerçekleşir kazanan kurt açıklanamaz şekilde kendini felç eder.
Yenilgiyi fark edecek alçakgönüllülüğe sahip birini öldürmesine mani olan bin yıllık bir güç engeldir.
DNA ya da ötesine gömülmüş birincil mekanizma, kazanan kurda kendini tetikler ve ona türün rakibini yok etmenin zevkinden daha önemli olduğunu hatırlatır.
Ne harika içgüdüsel bir saat!
Ne teslim olana korkak der ne de merhametle felç olana mucize olur
Kazanan yok kazanan yok.
İki kurt yolları ayırır ve hayat çarkı devam eder.
*
Öncesi de vardır da 7000 yıllık basılı tarihi olan Türk milletinin aleni özelliklerindendir; bir kişiye iki kişi saldırmaz, aman diyene kılıç kaldırılmaz, kadınla, çocukla, yaşlıyla savaş yapılmaz, gibi çokça erdemli kural ve kaidelerin sahibidirler.
Elbette Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türk vatanını düşman işgalinden kurtararak, devrimleri ve uygulamaya koyduğu yenilikleriyle her birimizi muasır medeniyet seviyesine ulaşmamız adına çok kısa sürede çok büyük işler başarmıştır. 1920’li yıllarda dahi kurt sembolünü Türk milleti ile özdeşleştirmesi ve Kurt’un yaratılışı itibarıyla yapısal muazzamlıklara sahip olması sadece bir rastlantı, tesadüf olamaz. Bildiğiniz üzere aslan, kaplan, fil, zürafa dahi hayvanat bahçelerinde vardır da hayvanat bahçesinde olması defaten denense de mümkün olmayan istisna hayvan türündendir kurt.
Bozkurt ise kurt türünün en istisnai, en ideal, en özgürlükçü varyantıdır. İnsanımızın gurur ve güç açlığıyla, hırs ve vahşet, her şeye sahip olayım güdüsünden kurtulmak adına kurtları örnek alsa, kurtlarda ki yapılanmayı taklit etse, muazzam ve daha insani bir hal değil mi?
Mir Murat Demir

Yazarın Diğer Yazıları