Erdal Öztürk

Paylaşmayı Öğreniyoruz

Erdal Öztürk

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını dünyanın dengesini alt üst etti. Görünmez düşmanla nasıl savaşılacağını alınan tedbirler dışında tıbben çalışmalar bütün dünyada hızla devam ediyor. Tıbben bir çözüm bulunana kadar salgın ne kadar devam edeceği ve ne kadar insanın canını alacağını bilmiyoruz. Bu süreçte yapmamız gereken sosyal mesafe, izolasyon ve kişisel temizliğimize olabildiğince dikkat etmek zorundayız. Hiç bir şeyin artık eskisi gibi olmayacağı kesin. İşsizlik, ekonomi sıkıntlar şimdiden aldı başını gidiyor. Zorunlu ve olması gereken tedbirler kapsamında bir çok meslek kuruluşu kepenkleri kapatıldı. Açık kalanlar da siftah yapmadan kapatan esnafımız da küçümsenecek oranda değil. Evine günlük ekmek götürmek zorunda olan çok insanımız var. Faturalar kiralar ve çocukların ihtiyaçlarını kim karşılayacak? işte bütün sorun burda. Ve evde kal kampanyasını mecburen işe git kampanyası aldı. Hükümet bir takım ekonomik paketleri açıkladı ama yukarda saydığım faturalar kiralar ve evin masrafını kim nasıl karşılayacak kim nasıl ödeyecek! Bu zor zamanda paylaşmayı öğrendiğimiz doğrudur ama ne kadar paylaşabiliyoruz.
En iyi ihtimal Haziran ayı olarak normaleşşeceğimiz ön görülüyor. Peki bu kadar zamanda işyerlerini açıp ama iş yapamayan esnafın hali ne olacak. Kredi çekmek de kolay değil zaten kredi vermek içinde bütün zorluklar önünüze engel olarak çıkartılıyor. Olmayan paranızla daha da borç altına alınıyor insanlar.
Örnek verecek olursak şuanda açık olan oto yıkamacılar "siftah yapamadıklarını kepenkleri sabah nasıl açıyorsak akşamda iş yapmadan siftah yapmadan kapatıyoruz. Ne olacak bizim halimiz" diyorlar. Oto yıkama işi yapan M. A" 2 bin lira kira,elektrik, su ve dükkan masraflarımızı nasıl karşılayacağız.Siftah yapmadan kapatıyoruz. Bu duruma dayanacak gücümüz kalmadı. Hükümet biran önce bizleri rahatlatacak bir paket açıklamalıdır" diyor. Bu durumda olan çok meslek kuruluşu var. Ve hepside işyerleini açamayacak duruma geldiği bir gerçek. Oto yıkamacıların ve diğer meslek kuruluşlarıda seslerinin biran önce duyulması ve bir çözüm üretilmesini beklediklerini biliyoruz.
Bizleri her geçen gün zor günlerin beklediği bir gerçek. Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı da gerçek. Burada insanlarımıza çok iş düşüyor. Öncelikle bu salgının önüne geçilmesi için açıklanan kurallara lütfen toplumca uyalım. Bana bir şey olmaz demeyin kimde var kimde yok bilmiyoruz. Kendimizi de sevdiklerimizi de tehlikeye atmayalım ve evde kalalım, sosyal mesafe, izolasyon ve kişisel temizliğimize oldukça dikkat edelim ve kurallar uyalım. Virüs alacağımız tedbirlerden daha güçlü değil. Yeter ki bu süreçte dikkatli olalım. Birlik zamanı, paylaşma zamanı. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın sözünden yola çıkarak böyle bir salgında herkesin eşit olduğunu ve yardımlarında eşit bir şekilde yapılması gerekiyor. Tüm dünya paylaşmayı öğrendi bu salgınla. Bu paylaşma ruhu bundan sonra inşallah her daim olur. Canla başla çalışan sağlık emekçilerini de saygıyla selamlıyorum. Güzel günlerin tekrar hepimizin olması dileğiyle EvdekalHayatEvesığar...

Yazarın Diğer Yazıları