Vali Çetin Oktay Kaldırım'ın '19 Ekim Muhtarlar Günü' Mesajı

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Halkın devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynayan, diğer yandan da hem geleneksel hem de günümüz kamu yönetimi anlayışının en temel unsurlarından birini teşkil eden muhtarlıklarımız; yönetime katılımcılığı kolaylaştıran, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını, sorunlarını ve beklentilerini yetkili makamlara ileten ve takibini yapan geleneksel ve tarihi kurumlarımızdır.
 
Muhtarlık müessesi doğrudan demokrasinin en iyi temsil edildiği en köklü, halka en yakın, çok iyi kurumsallaşmış, müesses ve halkın taleplerine yerinde en hızlı ve doğrudan cevap verebilecek, merkez ile yerel, devlet ile vatandaş arasında köprü oluşturan geleneksel sistemimizin temel yapı taşlarından biridir. Muhtar halka en yakın seçilmiş yönetim birimidir, devletin halkla en sıcak temas noktasıdır, devletin güler yüzü ve şefkat elidir, halkın yönetime katılımının en önemli aracıdır, halkı yönetimin uygulamalarından haberdar eder, halkın devletle ve siyasetle kaynaşmasını sağlar, merkezi idarenin ve kamunun önemli bir paydaşı olarak yükünü hafifletir, çalışmaları kolaylaştırır ve kamu hizmet sunumlarında hız, etkinlik ve performansı arttırır. İşte tüm bu işlevleri yerine getiren muhtarlar, özetle demokrasinin ve sistemin vazgeçilmez yapı taşlarıdır. Muhtarlar Sayın Cumhurbaşkanı’ mızın kendilerini kabulüyle en üst düzeyde muhatap bulmuşlar, hak ettikleri konuma ve değere kavuşmuşlar, Cumhurun başkanıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde buluşarak en büyük şerefe ve payeye nail olup, merkezle yani Ankara’ yla ilk defa bu kadar yakın çalışma imkanı bulmuşlar ve bu sayede tam manasıyla vatandaşla devlet arasında köprü olma işlevine kavuşmuşlardır. Cumhurbaşkanı’ mız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN direkt muhtarları muhatap alarak ve 19 Ekim gününü Muhtarlar Günü olarak ilan ederek aslında onların nezdinde milletimize, demokrasiye, yerel değer ve dokulara, tabana ve özellikle en ücra köşede yaşayan garip gurebaya, fakir ve yetime, sesini duyurmakta zorlanan kimselere ne kadar büyük önem atfettiğini göstermiş oldu. Bu aynı zamanda milleti, vatandaşı merkeze almanın ve onları en büyük değer ve sıradan vatandaşı efendi olarak görmenin en somut ifadesidir.
 
Bu duygu ve düşüncelerle ilimizde görev yapan tüm köy ve mahalle muhtarlarımızın “Muhtarlar Günü”nü tebrik eder, çalışmalarında üstün başarılar dilerim.

Bakmadan Geçme