Teog Sınavı Velilere Zulümdür

Veysel FIRAT Demokrat Eğitimciler Sendikası Malatya İl Başkanı

Demokrat Eğitimciler Sendikası olarak TEOG sınavının vatandaşa zulmeden, öğrencilere zarar veren düşünülmeden çıkarılmış ve uygulamaya konulmuş bir sınav olarak değerlendiriyoruz. Eğitim-İş hiçbir şey bulamamış gibi, TEOG sınavında öğrencilerimizin başarı seviyesinin yüksek olmasını eleştirmek gibi bir garabete düşerken bakanlık da bunu ciddiye alıp cevap vermekle aynı garabeti sergileyip bu sınav arkasındaki gerçek saçmalığı gizliyorlar sanki. DES olarak öğrencilerimizin bu sınavda gösterdiği başarılarından dolayı hem öğretmenlerimizi hem de öğrencilerimizi kutluyoruz. Oysaki bu TEOG sınavı bakanlığın uyguladığı eğitim politikalarının en yanlışıdır.

TEOG SINAVI VELİLERİ SOYDURUYOR

     Bütün liseleri Anadolu Lisesi yapıp, TEOG sınavıyla bu liselere öğrenci yerleştirmek ancak servislerin işine yarıyor. Öğrencilerimiz kendi mahallesindeki liseye gidecekken bu sınavla başka mahalledeki liseye gitmek zorunda kalarak servislere ücret ödemek zorunda kalıyorlar. Üç beş puanlık bir farkla mahallesindeki liseye yerleşemeyen çocuk ve ailesi 4 yıl boyunca nice zorluklar içinde eğitim mücadelesi veriyorlar. Bu velileri soydurmaktan ve öğrencilerin işini zorlaştırmaktan başka bir şey değildir. Bir de sistemin tercih dışı ataması var ki bu zulmün en üst sınırıdır. Çocuk aldığı puanla tercihlerine yerleşemeyince genelde boş kontenjanın kaldığı meslek liselerine yerleştiriliyor. İmam hatip lisesine yerleştirilen veli,  çocuğunu imam hatibe göndermemek için il merkezinden ilçelere gönderiyorlar ya da nice zorluklar çekerek özel liselere göndermek zorunda kalıyorlar.  Biz bunlara zulüm diyoruz da bakanlık ne diyor cevap vermelerini bekliyoruz.

TEOG SINAVI SEVİYE LİSELERİ OLUŞTURDU

        12 yıl zorunlu eğitimin olduğu ve bütün liselerin Anadolu Lisesi olduğu bir sistemde, öğrencileri sınavla yerleştirmek suretiyle liseleri puan aralığına göre basamaklandırmış olduk. Bu sınav neticesinde seviye liseleri oluştu ve öğrenciler arasında farklı başarı seviyesi kalmadı. Başarılı öğrenci ile az başarılı öğrenci asla bir arada olamıyor. Gelecekte bu çocuklarımız aynı toplumda yaşayacaklar ama birbirlerinde habersiz büyüyorlar.

DES ÖNERİYOR: TEOG KALDIRILSIN

          Demokrat Eğitimciler Sendikası olarak TEOG sınavının kaldırılmasını, ülke ihtiyacı ve eğitim politikalarına göre Fen ve Sosyal Bilimler Liselerine öğrenci seçmek için sınav yapılması yeterlidir. Diğer öğrencilerimizin de evlerine en yakın kültür ya da meslek liselerine adrese dayalı sistemle devamı sağlanmalıdır. Bunu biz, sendikamızın çalışmaları neticesinde elde ettiğimiz veriler ışığında öneriyoruz. Uygulamak ve geliştirmek bakanlığın takdirindedir.

 

Veysel FIRAT

Demokrat Eğitimciler Sendikası

Malatya İl Başkanı

Bakmadan Geçme