Kahveci Esnafı Bitme Noktasında

Artan maliyetler Kahveci Esnafını bitirme noktasına geldi

Mayıs ortasında yüzde 43,7 zamlanan ve son 8 ayda yüzde 180 zamlanan çayda fiyat artışı sürüyor. Geçen hafta yüzde 2,5 artan çay fiyatlarına yüzde 8,5’lik bir zam daha geldi. Böylece çaya son yedi ayda toplamda yüzde 180 zam yapılmış oldu. Şeker ve meşrubatın yanı sıra çaya gelen zamlar kahveci esnafını vurdu. Pandemi sürecinde oyun yasağı ve kapatma kararları ile zor günler geçiren kahveci esnafı art arda gelen zamlardan dertli.

Malatya Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil, artan maliyetler karşısında çaresiz kaldıklarını ve yapılacak olan herhangi bir zammın bile esnafı bitirme noktasına getireceğini söyledi. Karanfil, ”Pandemiden beri esnafın beli daha doğrulamadı. Şuanda kahveci esnafının durumu hiç iç açıcı değil. Çay, şeker ve meşrubata fahiş zamlar uygulandı.  Meşrubata günü birlik zam geliyor. Bugün aldığımız fiyata tarın alamıyoruz. 30-35 liraya aldığımız meyve suyunun kolisi şuanda 125 liraya çıktı. 10 liraya aldığımız su kolisi şuanda 23 liraya kadar dayandı. Yüksek fiyatlara dolabımıza koyduğumuz meşrubatlarda kar edemediğimiz gibi, onları soğutmak için kullandığımız dolabın elektrik faturası bizlere daha çok yük olur hale geldi.” dedi.

Şekere ve çaya gelen zamların Kahveci Esnafının belini büktüğü belirten Karanfil, artan maliyetler nedeniyle kahvehanelerde ve çay ocaklarında çayı 4 TL’ye çıkardıklarını ancak tarifelerde yapılan değişiklikler satışlarda düşüş yaşandığını dile getirdi.

Yılbaşından bu yana esnafa 3 defa yeni tarife belirlediklerini, çözümün yeni tarife değil de zamların engellenmesi olduğunu kaydeden Karanfil,” Daha önce Odamız tarafından belirlenen 3 tarife gelen zamlardan dolayı bir işe yaramadı. Her yeni tarifeye geçişte esnafımızın müşteri sayısında düşüş yaşanıyor.” diye konuştu.

İşyeri kiralarının haddinden fazla yükseldiğini vurgulayan Karanfil,” İşyeri kiralarında korkutucu bir yükseliş var. Esnafımızın çoğu kira kontratının bitişini korkarak bekliyor. Kiralarda artık 40 binler, 50 binler istenir hale geldi. Pandemi döneminde kapatılarak zora sürüklenen esnafımız şimdi de zamların kıskacında ticari faaliyetini devam ettirmeye çalışıyor.” sözlerini kullandı.

Bakmadan Geçme