İncelenen Örnek Temiz Sudan Alındı
Malatya'da yapımı devam eden Yoncalı Barajı'nın isale tüneli ağzında bulunan sulak alanda oluşan kirlilik
Malatya'da yapımı devam eden Yoncalı Barajı'nın isale tüneli ağzında bulunan sulak alanda oluşan kirlilik "kimyasal kullanılıyor" iddialarını gündeme getirdi. Nisan ayında İl Sağlık Müdürlüğü'ne başvuruda bulunan Malatya Çevre Platformu’na yanıt verilmezken, proje inşaatında çalışan bir yurttaş şirket mühendisinin farklı bir bölgeden numune alarak raporu temiz gösterdiğini ifade etti
Malatya’nın Arguvan ilçesindeki Alhasuşağı ve Kömürlük köylerinde yapımı devam eden Yoncalı Barajı’nın isale tüneli için kullanıldığı iddia edilen kimyasalların dere suyuna karışması üzerine Malatya Çevre Platformu Malatya İl Sağlık Müdürlüğü’ne konuyla ilgili araştırma yapılması için dilekçe verdi.
Ancak Malatya Çevre Platformu’nun Nisan ayında yapmış olduğu müracaatlara hiçbir cevap alınamadığı gibi önlem alma konusunda da hiçbir girişimde bulunulmadı.
Söz konusu baraj ve isale tüneli inşaatı Devlet Su İşleri tarafından yapılıyor.
Kirli suların buradan dereye akarak tüm tarım arazilerine ve yöredeki hayvancılığa da zarar verdiğini söyleyen Malatya Çevre Platformu yaptığı açıklamada yetkileri göreve davet ettiklerini söyledi.
“İncelenen Örnek Temiz Sudan Alındı”
Projenin yapımında çalışan ismini vermek istemeyen bir yurttaş şirket mühendisinin analiz için farklı bir yerden temiz su aldığını ve bunun sonucunda raporun temiz çıktığını söyledi. “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapması gereken işi mühendis yapıyor” diyen yurttaş ayrıca “alınan örnek bu çıkan sudan değil tünel içinde enjeksiyon için Sika kullanılıyor bir de deterjan türü bir malzeme kullanılıyor” dedi.
İnceleme İstendi
Malatya Çevre Platformu adına Malatya İl Sağlık Müdürlüğü’ne dilekçe veren Süheyla Kavukçu da şu ifadeleri kullandı:
Malatya ili Arguvan ilçesi Kömürlük köyü çıkışında inşa edilen sulama tünelinden ve bu tünel çevresinden yeterli sayıda numune alınarak incelemeye tutulmasını, incele sonuçlarının tarafımıza bilgi edinme kanunu uyarınca bildirilmesinin, suyun insan ve çevre sağlına zararlı çıkması halinde gerekli önlemlerin alınmasıyla inşaatın durdurulmasının sağlanmasını talep ederiz.
Bölgeye giden yurttaşlar ise Yoncalı Barajı’nın tünel ağzında inceleme yaptı. Akan sudan numune alan yurttaşlardan Mehmet Düzova, “Burada daha önce sadece ıslak bir dere vardı, su yoktu. Kaynak çeşmeler, sular tünelleşince yeraltı suları birikti, toplandı. Dışarıdaki sularımızda maalesef şu anda kurudu. Balıklarda öldü hayvanlarda öldü” dedi.
Kaynak:malatyagundemozel.com