En çok vaka görülen iller

İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da görüldüğünü açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.. Koca son üç gün ortalamasıyla en çok vakanın İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da görüldüğünü açıkladı.

 

Koronavirüs Bilim Kurulu, yeni tip koronavirüs (KovidKovid-19) ile mücadelede son durumu ve tedbirleri görüşmek üzere video konferans yöntemiyle toplandı. Bakan Koca toplantının ardından açıklama yaptı.

Son dakika haberi: 8 Temmuz koronavirüs tablosu! Vaka, ölü sayısı ve son durum açıklandı

"ANADOLU'DA BİRİNCİ DALGA HALEN DEVAM EDİYOR"

Bakan Koca, şöyle devam etti:

"13 ilimizde en yüksek haftalık vaka sayılarına son 1 ay içinde veya yeni ulaşılmaktadır. Yeni vakalar belli illerde yoğunlaşmaktadır. Anadolu'da birinci dalga halen devam ediyor.

Son 3 gün en az vaka görülen iller; Tunceli, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik oldu.

Son üç gün ortalamasıyla en çok vakanın görüldüğü iller; İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa."

Bakan Koca "(Kovid-19 tedavisi) Ortalama hastanede yatış süresi 21-22 günden 3 günlere, ortalama yoğun bakım süreleri 18-20 günden 2 günlere kadar indi" diye konuştu.

En yüksek vaka sayısının görüldüğü haftalar

YENİ VAKALAR

Dün yeni vaka sayımız bin 53'tü. Aralarından belki bilincini kaybeden olacak. Hastalığın bulaşmasını kurallara karşı koyarsak önleyebiliyoruz. 

Hastalığın yayılma ortamları nişan törenleri, asker uğurlamaları, sahiller, plajlar, toplu taşımalar. Filyasyon çalışmalarında yeni vakaların çoğu zaman sebebinin düğünler olduğunu gördük.

ASKER UĞURLAMALARI

8 ilimizde asker uğurlaması yasaklanmıştır. Asker uğurlamasında ne uğurlayan ne de uğurlanan hiç risk almamalıdır. Sağlık da vatani göreve saygı da bunu icap ettirir.

Hastalığa yol açan virüs, solunum yoluyla bulaşmaktadır. Maske tüm dünyada kabul gören önemli bir tedbirdir. Yakın mesafede maske tek başına yetersizdir. Mesafe kuralı da tartışılmaz tedbirdir. El temizliği ise olmazsa olmaz bir kuraldır.

EN ÇOK VE EN AZ VAKA GÖRÜLEN İLLER

En çok vaka İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da görüldü. Ayrıca son 3 gün en az vaka görülen 7 il ise, sırasıyla, Tunceli, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik.

OKULLARIN AÇILMASI

31 Ağustos'a doğru salgının seyrinde farklılık olursa, online ya da hibrid birtakım yöntemler önerilebilir. Maskeyle okula gidilmesini öneriyoruz ancak devamında çocuklar sıralarında oturduğu durumda maske takmak zorunlu olsun istemiyoruz.

KAMUDA VARDİYA SİSTEMİ

Sağlık Bakanı Koca"Kamuda vardiya sistemine geçmek gibi bir durum şu an gündemimizde yok." diye konuştu.

Koca, yoğun bakım doluluk oranına ilişkin "Yoğun bakım yatak sayımız 27 bine ulaştı, 1172 hasta yoğun bakımda. Herhangi bir sorun olmadığını söyleyebilirim." dedi.

İLACI ARTIK TÜRKİYE'DE 4 FİRMA ÜRETECEK

Erken dönemde bu ilacın kullanımının daha faydalı olduğunu biliyoruz. Bu ilacın kullanımı da her geçen gün artmakta. Antiviral ilaçlara göre de daha pahalı bir ilaç. Bu ilacın sentezi ve imalatı 4 firma tarafından müracaat edilmiş oldu. Önümüzdeki günlerde de ruhsat süreçleri de bitmiş olacak. Yani biz favibilabir ilacını artık Türkiye'de uluslararası boyutuyla gerektiğinde satabilecek olan kendi hastamıza yoğun olarak kullandığımız bu ilacın hem Türkiye'de hammaddesini sentezleyerek hem de yurt dışından hammaddesini getirip üreterek 4 firmayla gerçekleştirmiş olacağınız. Bunu şimdiden müjdelemek istiyorum.

"GEÇEN YILDAN DAHA FAZLA GRİP AŞISI SİPARİŞ VERDİK"

Koca, "(Antikor testlerinin sonuçları) 18 bin kişinin tamamlanmasıyla muhtemelen haftaya açıklamış oluruz." dedi.

Fahrettin Koca, grip aşısı ile ilgili "Geçen yıldan daha fazla sipariş verdik. Bu yıl için grip aşısı sorunu yaşanmayacağını söyleyebilirim." ifadesini kullandı.

KOVİD-19 AŞI ÇALIŞMALARI

Fahrettin Koca, "Hayvan çalışmaları devam ediyor. Sürecin başarılı seyrettiğini söyleyebilirim. Eylül-ekimde klinik çalışmalara geçebiliriz." diye konuştu.

HABER7

Bakmadan Geçme