'Büyüleyici Vadiyi Seyrediyorum 2'projenin İmza Töreni Yapıldı

Fırat Kalkınma Ajansının 2021 yılı için Turizm ve Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında açmış olduğu hibe programına Akçadağ Belediyesinin

Fırat Kalkınma Ajansının 2021 yılı için Turizm ve Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında açmış olduğu hibe programına Akçadağ Belediyesinin ''Büyüleyici Vadiyi Seyrediyorum 2'' adlı projesi Fırat Kalkınma Ajansı tarafından kabul görmüş ve sözleşmenin imza töreni Levent Vadisi Seyir Terasında Belediye Başkanı Ali Kazgan  ile Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekteteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu'nun katılımıyla gerçekleşti.
  Yerel basın ile çok sayıda davetlinin katıldığı Levent Vadisi Seyir Terasında gerçekleştirilen imza töreninde, ev sahibi Belediye Başkanı Ali KAZGAN ile Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Abdulvahap YOĞUNLU hazır bulundular. Gerçekleştirilen imza töreninin ardından  KAZGAN; Fırat Kalkınma Ajansının Turizm ve Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programının öncelikleri arasında; Turizm rotalarına yönelik altyapı/üstyapı iyileştirme ve tanıtım çalışmalarına destek verdiğini, Akçadağ Belediyesi olarak hazırlanarak Ajansının desteğine hak görülen ''Büyüleyici Vadiyi Seyrediyorum 2'' adlı projede Trekking mağara yürüyüş rotaları, Selfie ve dinlenme durakları, Kamp evi, Satış büfesi yapımı, Bay-Bayan wc ve Çeşme yapımı, Kamp alanı peyzaj çalışmalarının yapılması, kamp alanı için çelik konstrüksiyonlu ahşap lambirli pergole ve mağara aydınlatmaları ile birlikte Levent Vadisinin tam anlamıyla bir çekim merkezi haline getirileceğini belirtti.
Başkan KAZGAN; bu vesile ile hem projenin hazırlanmasında emeği geçen personeline hem de bu anlamda mali desteklerini sunan Fırat Kalkınma Ajansı Yönetimine teşekkürlerini sunarak sözlerine son verdi

Fırat Kalkınma Ajansının Turizm ve Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı Yukarı Fırat Havzası Turizm Markalaşması ve Turizm Destinasyonlarının Geliştirilmesine katkı sağlayacak fiziki ve hizmet altyapılarının geliştirilmesini amaçlamaktadır.
 Fırat Kalkınma  Ajansının Turizm ve Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programının öncelikleri arasında; Turizm rotalarına yönelik altyapı/üstyapı iyileştirme ve tanıtım çalışmaları kapsamında;
-Termal turizm, ekoturizm, spor, doğa, kültür, inanç ve macera turizmi konularında turizm çekim merkezlerinin oluşturulması ve mevcut çekim merkezlerinin altyapısının geliştirilmesi
-Turistik alanların ve tarihi yapıların (bütün izinleri alınmış olmak şartıyla) restorasyonu, rekreasyonu, tefrişatı,güvenlik sistem ve donatılarının kurulması
-Turizm işletmelerinin ihtiyaç duyduğu alanlarda insan kaynağı oluşturmaya/geliştirmeye yönelik altyapıların ve mekanizmaların kurulması/geliştirilmesi yer almaktadır. 

  Fırat Kalkınma Ajansının 2020 ve 2021 yılları için Turizm ve Sanayinin Geliştirlmesi Mali Destek Programı kapsamında açmış olduğu Hibe programına Akçadağ Belediyesi olarak başvuruda bulunulmuş ve yapılan değerlendirme neticesinde ''Büyüleyici Vadiyi Seyrediyorum 1-2'' adlı projeler başarılı bulunarak destek almıştır.
 Fırat Kalkınma Ajansı tarafından destek verilmeye hak kazanan ''Büyüleyici Vadiyi Seyrediyorum'' projesinin amacı Akçadağ Levent Vadisi'nde Turizm Markalaşması ve Turizm Destinasyonlarının gelişimine etkin biçimde katkı sağlayacak mekanizmaların geliştirilmesini sağlamaktır.
 ''Büyüleyici Vadiyi Seyrediyorum'' Projesi kapsamında; Levent Vadisine Trekking mağara yürüyüş rotaları, Korkuluklar, Platform ve merdivenli ulaşım yolları, Selfie ve dinlenme duraklarının yapılması, Kamp evi yapımı, Satış büfesi yapımı, Bay-Bayan Wc ve çeşme yapımı, Kamp alanı payzaj çalışmalarının yapılması, Kamp alanı için çelik konstrüksiyonlu ve ahşap lambirli pergole ve mağara aydınlatmalarının yapılması projenin ana faaliyetleri arasında yer almaktadır.
 Hali hazırda; Fırat Kalkınma Ajansının destekleri ve Akçadağ Belediyesinin de bütçesinden harcama yapılarak hazırlanan ''Dünya Mirası Levent Vadisi'' Projesi kapsamında, Zipline, Yamaç Salıncağı, Dev Salıncak, Trambolin yapımları tamamlanmış; Slickline alanı, Bay-Bayan wc ve çeşme, Mescit ve Mutfak-Lokanta yapım işlerinde ise sona gelinmiştir. Seyir Terasının yanında 64 m uzunluğunda yapımı devam eden Cam köprüde sona gelinmiş olup, Cam köprünün de bitmesi ile birlikte Vadi Adrenalin tutkunlarının daha fazla rağbet edeceği turizm ve ziyaret eden sporcuların artacağı bir çekim merkezi haline dönüşecektir.

                                                                                                                      Ali KAZGAN
                                                                                                                  Belediye Başkanı

AKÇADAĞ KÖMBESİ
BAŞVURU NO:C2018/100
BAŞVURU TARİHİ:27.04.2018
COĞRAFİ İŞARETİN ADI: AKÇADAĞ KÖMBESİ
COĞRAFİ İŞARETİN TÜRÜ: MAHREÇ İŞARETİ
 
     Akçadağ Belediyesi olarak ''Akçadağ Kömbesi'' için Türk Patent ve Marka Kurumuna Coğrafi İşaret alma noktasında C2018/100 Başvuru numarası ile 2,5 yıl önce yapmış olduğu başvuru sonuçlanmıştır. Yapılan değerlendirme neticesinde Akçadağ Kömbesi Türk Patent ve Marka Kurumunun 15.01.2021 tarihli Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün adlı bülteninde yayınlanarak 3 aylık askı süreci başlamıştır. Askı sürecinin bitmesi ile birlikte Akçadağ Kömbesi Tescil Belgesi alarak ürünümüz Coğrafi İşaret olarak tescillenecektir.

   Coğrafi İşaret; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi İşaret türleri Meşe adı ve Mahreç İşareti olmak üzrer ikiye ayrılır. Akçadağ Kömbesi bu anlamda Mahreç İşareti ile Coğrafi İşaret alan bir ürünümüzdür. 
   Akçadağ Kömbesine Coğrafi İşaret alarak; Yerel üretim ve kırsal kalkınma desteklenecek, Geleneksel ürünümüzün ürün kalitesi artırılacak ve aynı zamanda ürün taklitçiliğinin  de önüne geçilmiş olunacaktır.
    Akçadağ Kömbesi üretimi ile birlikte satışa sunumunda ve tanıtımında ambalaj halinde üzerinde ürünün adı ve mahreç işareti amblemi kolayca görülecek şekilde bulundurulacaktır.
AKÇADAĞ KÖMBESİNİN HAZIRLANMASINDA KULLANILAN MALZEMELER (1 TEPSİ)
-Pişirmede, sac veya teşt olarak adlandırılan yaklaşık 1m çağındaki bakır leğen,
-Akçadağ ilçesinde yetişen ve halk arasında ''kunduru'' buğdayı olarak bilinen buğdayın, taş değirmende orta hızda ezilip kabuğu alınmadan öğütülmesiyle elde edilen kepekli esmer un,
-Akçadağ Kömbesinin hamuru 2 kg un, 1 yemek kaşığı tuz ve 3 litre su,
-Akçadağ Kömbesinin iç harcı; iç yağı ve kuyruk yağıyla hazırlanan 1 kg kavurma veya 1 kg kavrulmuş kıyma, 100 gr kavrulmuş un, 250 gr tereyağı ve talebe göre 1 su bardağı ceviz içi,
    Akçadağ Kömbesinin hamuru, yukarıda belirtilen malzemelerle hazırlandıktan sonra yufka şeklinde açılır. Açılan hamurun yarısı, sac veya teşt olarak adlandırılan ve yaklaşık 1 m çapındaki bakır leğenin üzerine serildikten sonra üzerine önce eritilmiş tereyağı sürülür sonra kavurma veya kavrulmuş kıyma ile hazırlanmış iç harç konur. Talebe göre ufalanmış ceviz içi de eklenebilir. Harcın üzerine hamurun diğer harısı serilip üzerine tereyağı sürülür. Kömbenin hava alması için delikler açılır. Hamurun üzerine çeşitli şekiller yapılıp dilimlerin yerleri hafifçe belirlenir. Hamurun üzerine 1 tatlı kaşığı domates salçası, yarım çay bardağı su karışımı sürülür.  Daha sonra sac veya teşt kor haline gelmiş odun ateşi üzerine konup üzeri bir sini ile kapatıldıktan sonra bu sininin üzerine de kor halindeki odun koyularak pişirilir. Pişirme işlemi odun ateşinin yakıldığı büyük fırında da yapılabilir. Akçadağ Kömbesi piştikten sonra 6x6 veya 6x8 cm boyutunda dilimlenerek sunumu yapılır.

Bakmadan Geçme