Biçerdöver Sahipleri Ve Hububat Üreticilerinin dikkatine
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
Çiftçilerimizin büyük emek ve masrafla üretmiş oldukları hububat ile diğer ürünlerin zamanında ve tekniğine uygun olarak ayarlanmış biçerdöverlerle hasat edilmeleri büyük önem arz etmektedir.
Malatya İl sınırları içerisinde 2017 yılı hasat sezonunda biçerdöverlerle hasatta uygulanacak esaslar ve yapılacak işlemler aşağıda belirtilmiştir.
1- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca açılan Biçerdöver Operatör Eğitimi ya da G Sınıfı sürücü kursuna katılarak belge almamış sürücülere biçerdöverle hasat yaptırılmayacaktır.
Kontrollerde belgesiz olduğu tespit edilen operatör daha önce ikaz edilmiş ise, bu operatör ve biçerdöver hakkında yasal işlem yapılacaktır.
2- Mahsul hasat olgunluğundan önce hasat edilmeyecektir. Aksine davrananlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.
3- İlimizde bu yıl biçerdöverle hasatta kabul edilebilir dane kayıp oranı hububatta %2,5 olarak belirlenmiştir. Bu oranın üstünde dane kaybına neden olanlar hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır.
4- Hasat işlemini gerçekleştiren biçerdöverler, hasat sezonu boyunca Valiliğimizce yetki belgesi verilmiş görevlilerce sürekli kontrol edileceklerdir.
5- Biçerdöver sahipleri biçerdöverlerini operatör belgesi olmayan kişilere kullandırtmayacaktır.
6- Belgeli operatörlerin belirlenen hedefin üstünde dane kaybına sebep olmamaları için;
a) Biçerdöverlerini hasat edecekleri her tarla için mahsulün durumuna göre yeniden ayarlayacaklardır.
b) Kar amacı ile biçerdöverlerin ilerleme ve dolap hızını arttırmayacaklardır.
c) Hasat olgunluğuna gelmeyen ekinleri hasat etmeyeceklerdir.
7- Biçerdöverlerde ilkyardım çantası bulundurulması, 6’ şar kiloluk 2 adet yangın söndürücü ve her türlü kazaya karşı emniyet tedbirlerinin alınması zorunludur.
8- Biçerdöver kira ücretlerinin belirlenmesinde esas, karşılıklı anlaşma olacaktır. Operatör belgeli sürücüler anızın yakılmasına meydan vermeyecek şekilde uygun yükseklikte biçim yapacaklardır.
9- Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır.
10- Ürün sahipleri, hasatta fazla dane kaybına neden olan operatörleri belediye başkanlıkları veya muhtarlık kanalı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüklerine bildireceklerdir.
11- Belediye Başkanları ve Muhtarlar bu bildiriyi umumi vasıtalarla ilan ederek, hububat sahiplerine duyuracak, biçerdöver sahipleri veya operatör belgeli biçerdöver sürücülerine imza karşılığı tebliğ edeceklerdir.
12- Yetkili kontrolörler Bakanlık Talimatına ve Valilik Tebliğine uymayan biçerdöver sahipleri ve operatörleri hakkında idari yaptırım karar tutanağı düzenleme yetkisine sahip olup, bu tutanağı yasal işlem yapılmak üzere mülki amirlerine göndereceklerdir.
13- Bu bildiriye uymayanlar, engel olanlar ve zorluk çıkaranlar hakkında yetkili kontrolörlerin talebi halinde ilgili makamlarca kolluk kuvvetlerinin müdahalesi sağlanacak ve gerekli yasal işlemin yapılacağı ilan ve tebliğ olunur.
Tahir MACİT
İl Müdürü V.