Arslantepe Höyüğü ile ilgili görselleri resmi internet sitesinde paylaştı.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) 44'ncü Dünya Miras Komitesi toplantısında,

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 44’ncü Dünya Miras Komitesi toplantısında, Anadolu’nun bilinen en eski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilmesine karar verilmişti. Kararın ardından Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu olan UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) kalıcı listeye aldığı Arslantepe Höyüğü ile ilgili görselleri resmi internet sitesinde paylaştı.

UNESCO’dan yapılan açıklamada, höyüğün Yakın Doğu olarak adlandırılan bölgede devletli toplumdan ve yazıdan önce, kendine özgü bir bürokratik sistemin ortaya çıkmasına yol açan süreçleri gösterdiği ifade edildi.
UNESCO’nun resmi web sitesinde Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Arslantepe Höyüğü ile ilgili şu açıklama yayınlandı, “Arslantepe Höyüğü, Fırat Nehri’nin 12 kilometre güneybatısında, Malatya ovasında yer alan 30 metre yüksekliğindeki arkeolojik bir höyüktür. Alandan elde edilen arkeolojik kanıtlar, en azından MÖ 6. binyıldan Roma dönemine kadar olan işgaline tanıklık ediyor. Erken Uruk döneminin en erken katmanları, MÖ 4. binyılın ilk yarısına ait kerpiç evler ile karakterize edilir. Alanın en belirgin ve gelişen dönemi, sözde saray kompleksinin inşa edildiği Geç Kalkolitik dönemdir. Önemli kanıtlar ayrıca, en belirgin şekilde Kraliyet Mezarı kompleksi tarafından tanımlanan Erken Tunç Çağı dönemine tanıklık eder. Arkeolojik stratigrafi daha sonra Geç Hitit seviyeleri de dahil olmak üzere Paleo-Asur ve Hitit dönemlerine kadar uzanır. Site, Yakın Doğu’da bir Devlet toplumunun ve yazıdan önce gelen sofistike bir bürokratik sistemin ortaya çıkmasına yol açan süreçleri göstermektedir. Bölgede, aralarında dünyada şimdiye kadar bilinen en eski kılıçların da bulunduğu, olağanüstü metal nesneler ve silahlar kazılmıştır; bu, onları yeni siyasi güçlerinin araçları olarak sergileyen bir elitin ayrıcalığı olarak organize savaş biçimlerinin başladığını düşündürmektedir”
Arslantepe Höyüğü ile ilgili açıklamanın yer aldığı sayfada M.Ö. 4’üncü bin yıldan bu yana ayakta kalabilen tarihi mekanın görselleri paylaşıldı.

>>> Ebubekir Atilla

Bakmadan Geçme