'Üreten Biz Kazanan Arguvan Olacak'

ARGUVAN BELEDİYE BAŞKANI MEHMET KIZILDAŞ'TAN ÇOK ÖZEL AÇIKLAMALAR:

 Arguvan’da Malum’un ilanı olacağa benziyor. İkinci döneminde Arguvan’ın başarılı Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, borçsuz belediye olmanın gururuyla icraatlarına devam edeceğini söyledi. Özellikle istihdam için hayata geçirmek için gün sayan projeler sayesinde Arguvan kabuğunu kıracak. Türkü denildiğin de dünya da bilinirliği olan Arguvan Türküleri için Müzik Meslek Yüksek Okulu ile Akademik anlamda çok önemli çalışmalar yapılabilecek. Başkan Kızıldaş özellikle Arguvanlı başarılı meslek erbapları ile sık sık bir araya gelerek birlik ve beraberlikle çok önemli hizmetleri ikinci döneminde hayata geçirmeyi planlıyor. Özellikle meslek yüksek okulu öğrencilerinin tamamına burs verilmesi için yaptığı çalışmalar Türkiye çapında örnek projeler arasına girmeye hak kazanacak gibi.  Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş  gündeme dair gazetemize açıklamalarda bulundu. Bu çok özel açıklamaları siz değerli okurlarımız için haber yaptık.

  • Yaklaşan yerel seçimler için tekrar Arguvan belediye başkan adayı oldunuz hayırlı olsun. Adaylık süreciniz için neler söylemek istersiniz?
  • Teşekkür ediyorum. Aday olmayı tekrar bekliyorduk. Bu konuda partililerimizin ve partimizin bize vermiş olduğu görevi yine en iyi ve en doğru şekilde yerine getirmeye Arguvanlılara layık olmaya çalışacağım.  Arguvanlılara layık olan hizmetleri getirmek için elimizden gelen gayreti çabayı sarf edeceğiz. Yaptığımız çalışmalar ortadaydı. Arguvan halkı, İlçe örgütümüz, İl örgütümüz, Genel merkezimiz ve Milletvekilimiz yapmış olduğumuz başarılı çalışmaları gördükleri için, Genel Başkanımızın “başarılı belediye başkanlarımızla devam edeceğiz” söylemine istinaden de tekrar Arguvan’da aday gösterildim. Biz de büyük bir şevkle azimle tekrar Arguvan’a olan gönül borcumuzu yerine getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

 

  • Hakkınızda çeşitli iddialar var. Arguvan’da partinize ya da size karşı bir küskünlük söz konusu mu?
  • Bu soru belki 3 ya da 5 kişi tarafından dillendirilebilir ve söylenilebilir ama böyle bir şey asla söz konusu bile olmadı. Parti sonuçta kimsenin malı değildir. Parti herkesin partisidir. Halkın partisidir. Partiye küskünlük ve kırgınlık olmaz. Elbette ki bana kırılan ve darılan olabilir. Ancak bunlarda bireysel ve kişisel menfaatleri yerine gelmeyen ve istekleri yapılmayan insanlardır. Bunların sayısıda zaten bir elin parmaklarını geçmeyecek kadardır. Bizim hedefimiz ve temel anlayışımız toplumsal mücadele, toplumsal çıkarlar ve toplumsal hizmetlerdir. Biz bu anlamda bireylerin menfaat ve çıkarlarını değil, toplumun çıkarlarını önde tuttuğumuz ve gözettiğimiz için toplumun çıkarlarını yönelik çalışmalar sürdürüyoruz. Partimizde “ben varsam varım ben yoksam yokum” anlayışı çok yanlış ve sakat bir mantıktır. Bugüne kadar bu tarz davrananlar ya da bu tarz hareket edenlerin hiçbir yere gelemedikleri ya da hiçbir şey olmadıkları görülmüştür. Asla öyle bir durum söz konusu değil. Biz birlik beraberlik içeresinde daha iyi hizmetler yapmak için çalışıyoruz. Daha yaşanılabilir ve cazibe merkezi olacak bir Arguvan’a hizmet etmek için çalışıyoruz. Bunuda hep birlikte başaracağız.

 

  • Seçimlere sayılı günler kaldı nasıl bir kampanya yürüteceksiniz?
  • Seçime yönelik kampanya çalışmalarımızı ekibimiz, partimiz ve örgütümüzle birlikte sürdürüyoruz. Önce örgütümüzle başladık. Meclis üyelerimizle, ilçe yöneticilerimizle ve daha geniş katılımlı üyelerimizle toplantı yaptık. Bununla birlikte tanıtıma yönelik görseller, afiş ve broşür gibi çalışmalarımız devam ediyor. Aynı zamanda örgütümüzün içerisinde gönüllü çok duyarlı bir tabanımız var. Cumhuriyet Halk Partisi’nin Arguvan’daki tabanı çok duyarlı. Bu konuda doğru bir çalışma yürütüyoruz. Doğru bir şekilde yürüteceğiz. Bizim hedefimiz amacımız farklı örgütler farklı partiler değildir. Biz Arguvan’da neler yapabiliriz, bugüne kadar yapmış olduğumuz hizmetlerin üstüne daha neler koyabiliriz, Arguvan’daki insanların yaşam kalitelerini daha yukarılara nasıl çekebiliriz bu amaçla hareket ediyoruz. Bu amaçla çalışıyoruz. Bu amaçla yeni projelerimizi hazırlıyoruz. İyi bir seçim kampanyası hazırlıklarını sürdürüyoruz. Önümüzdeki süreçte bu çalışmalarımıza hız verip harekete geçireceğiz. Kampanyamız birlik, beraberlik ve kimseyi ötekileştirmeden insan odaklı olacak. Zaten benim kişisel anlayışımda, tarzımda ve tavrımda insanları ötekileştirip ayrıştırmak yoktur. Bunu diğer partililerin tabanına sorduğunuzda onlar bile çok net ifade ederler. Bugün diğer partililer ve muhtarlarımız gelip “siz Arguvan’da kimseyi ayrıştırıp ötekileştirmediniz” diyebiliyorlar. Bu benim açımdan çok güzel bir durum. Hizmet anlamında da “herkese eşit mesafede durdunuz”  söylem ve sözlerini çok insanda duyduk.

 

  • Arguvan’a yaptıracağınız meslek yüksekokulu hangi aşmada?
  • Meslek yüksekokulu bizim ilk dönemki projelerimiz içerisinde yer alan bir projeydi. Bu konuda epey bir yol aldık. Ben bu konuda ilçemizin, ilimizin ve ülkemizin onuru gururu olan Karaciğer Nakli konusunda Malatyamızın medarı iftarı Sezai Yılmaz hocama çok teşekkür ederim. Hocamızın bu konuda çok emekleri ve katkıları var. Bu çalışmayı birlikte sürdürüyoruz. Rektör beyle bu konuda çalışmalarımız oldu. Bülent hocam ve Gazi hocam bu çalışmaların içerisindeler. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu konuda rektör bey Ahmet Kızılay’a da teşekkür ediyorum. Çünkü buraya MYO yapılmasına çok sıcak bakıyor. Biz Arguvan’da Müzik Meslek Yüksek Okulunun açılması noktasında oldukça mesafe aldık. Teknik anlamda çok mesafe kaydettik. Şu anda ders ve kredi notlarımız yönünde dosya ve çalışmalarımız hazır. Bunu da hazırlayan İstanbul Teknik Üniversitesi Konservatuar Müdürü Prof. Dr. Cihangir Terzi hocamada teşekkür ediyorum. Hazırlık ve çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah Arguvan’a okulumuzu bu dönemde kazandıracağız. Arguvan’da dönüm noktası olacak konulardan biriside Müzik Meslek Yüksekokulunun Arguvan’da açılacak olmasıdır. Arguvanlıların geleceği açısından çok önemli bir projedir. Malum Arguvan Türküleri Türkiye’de ve dünya da tanınan ve bilinen Türk Halk Müzikleri arasında yer almayı başarmıştır. Biz özellikle bu konu üzerinde yoğun mesai harcıyoruz. Akademik çalışmalar özellikle Türkülerimizin menbaında çalışılıp literatüre girmesi en büyük hedeflerimizden birisidir.

 

  • Projeleriniz Nelerdir?
  • Geçmişte bugüne çok sayıda proje yaptık. Bu projeleri Arguvanlılar biliyor. Arguvan’da yaptığımız çalışma ve hizmetlerle geçmişte Arguvan’ın çok iyi noktada olan tanınırlığını bu noktadaki saygınlığını çok daha yukarılara taşımaya başladık. Biz çıtayı çok yükseklere çıkartıyoruz. Şunu belirtmek isterim ki Arguvan’a gelecek yöneticiler, Arguvan’a yönetici olmayı düşünen insanların kendilerini ölçüp, biçip tartmaları gerekiyor. Projelerimiz içerisinde özelikle biz insan odaklı sosyal demokrat belediyecilik anlayışı olarak insan odaklı projeler düşünüyoruz. Çünkü insanı merkeze alan, insanı temel alan bir anlayıştan geldiğimiz için projelerimiz daha çok insan odaklı olacaktır.
  • Türkü Müzesi Arguvan’a çok yakışacak
  • Sosyal ve kültürel anlamda Arguvan’ın kültürel yapısını geleceğe taşıyacak bu noktada yok olmaya yüz tutmuş ‘balta saz’ diye tabir edilen ‘dede sazının’ yapımından atölyesine kadar Türkü Müzesi Arguvan için olmazsa olmazımız. Bununla birlikte diğer kültürel faaliyetler anlamında ilçenin bir kültür kenti olması Arguvan’ın ismine ve kültürüne yakışır bir ilçe olması için projelerimiz devam ediyor. ‘Ozanlar sokağı’ projemiz Arguvan için çok önemli. Bunlar yaptığımız kültür kompleksi ile ‘türkü evi’ ile  bütünleşecek projelerimiz devam ediyor. Arguvan’ın en önemli sorunlarının başında istihdam sorunu geliyor.
  • İstihdam için çok önemli çalışmalarımız var
  • İstidama yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Bu anlamda deterjan temizlik üretim fabrikası’nda son aşamaya geldik. Bu fabrikamızın % 51’i Arguvan belediyemizin, % 49’u da girişimci bir grubun olmak üzere imalat aşamasına geldik. Fabrika’nın yapımı tamamlanmak üzere. Önümüzdeki süreçte bunu geliştirerek kâğıt ve bidon üretimi gibi yan kollarını da buraya ekleyerek istihdamı genişletmek düşüncesi içerisindeyiz. Bizim başlattığımız geleneksel tohum ve ürünlere sahip çıkıp erişte, mercimek, nohut ve bulgurun yanında farklı ürünleride bunlara ilave ederek bir ambalajlama paketleme ünitesi fabrikasını oluşturmayı sağlıyoruz. Bununla çiftçilerimizin ve köylülerimizin ürettikleri ürünlerin değerlendirilmesini sağlamak ve daha sağlıklı gıdaya ulaşımını sağlamak amacıyla bu tür çalışmalarımızda devam ediyor.
  • Lavanta Projemiz Ses getirdi
  • Bununla birlikte üretime yönelik projelerimiz noktasında bildiğiniz gibi lavanta projemiz Türkiye’de çok ses getirmişti. Önemli bir noktaya ulaştı. Lavanta üretimimizi dahada geliştirerek bölgemizde DAP’la işbirliği içerisinde yağ üretim yani lavantayı işleyecek ve buradan katma değeri yüksek olacak yağın elde edilmesi noktasında çalışma ve projelerimiz sürüyor.
  • Üreten biz kazanan Arguvan olacak
  • Çiftçimize üreticimize bölgemizdeki insanlara örnek olacak üretim noktasında bir projemiz var. Seracılık bu noktada kaymakam beye teşekkür ederim. Sayın kaymakamımız bu nokta da iletişim içerisinde ve kendi bölgesinde çalıştığı yerlerdeki seralarla ilgili o bölgedeki bu konuda uzmanlaşmış insanlarla bizi buluşturdu. Onlardan daha sağlıklı bilgiler alıyoruz. Seracılık noktasında çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. Bu projemiz hayata geçtiğinde insanımıza istihdam sağlamış olacağız. Arguvanlı üretici ve çiftçilerimize ciddi bir ekonomi katkı sağlamış olacak.Bütün bunlara yönelik üretilen ürünlerin pazarlanması söz konusu olacak. Üreticilerimizin bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi konusunda kooperatifçilik çok önemli bir yer tutuyor.
  • Kooperatifcilik Arguvan’ı ayağa kaldıracaktır
  • Kooperatif konusunda uzman arkadaşlarımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki süreçte kooperatifi hayata geçirerek üreticilerimizin ürünlerinin emeğinin karşılığını almasında önemli bir etken olacaktır. Kooperatif kanalıyla mazot, gübre, tohum ve ilacı daha ucuza almalarını hedefliyoruz.
  • Gücümüzün teminatı birlikteliğimiz olacak
  •  Ben eğitimciyim öğretmenim. Eğitime yönelik çalışmalarımız sürüyor. İstanbul Arguvan Eğitim ve Kültür Vakfı’nın başkanlığını yaptığımız dönemde çok sayıda öğrencilerimize burs verdik. Burslarımız vakıfla birlikte bugün halen burs vermeye devam ediyoruz. Bizlerde katkı sunuyoruz. Bunu çok daha yukarılara taşıyacak önemli çalışmalarımız sürüyor. Türkiye genelindeki tüm Arguvanlı doktorlarımızı buluşturduk. Onlarla zaman zaman farklı kentlerde bir araya gelerek Arguvan’ın sorunlarına yönelik projeleri konuşuyoruz, çok güzel düşünceler ortaya çıkıyor. Şimdi de mimar ve mühendisleri gurubunu oluşturduk. Mimar ve mühendisler gurubu oluşumu bittikten sonra Türkiye geneli Arguvanlı hukukçularımızı bir araya getireceğiz. Meslek guruplarımızı olgunlaştırdıktan sonra bütün hepsini bir araya getireceğiz. Yaklaşık 1500 kişi aydın, çağdaş ve bilim adamının bir araya geldiğini düşünün. Bu insanlar şimdiden Arguvan için neler yapabiliriz öneriler ve düşünceler paylaşıyor.  Bu insanlar Arguvanlı gençlerin okuması için eğitime katkı ve burs sağlıyor. Gençlerimiz okuması için biz bunu daha organize ve daha kapsamlı bir duruma getireceğiz. Doktor ve sayın rektörümüzle burada yaptığımız toplantıda ilçelerdeki Meslek Yüksekokullarının fazla tercih edilmediğini ancak burs verildiğinde tercih edeceklerini söylemişlerdi. Prof. Dr. Temel Yılmaz hocamız onunlada gurur duyuyoruz. Avrupa’da ödülleri var. Kendisi Türkiye diyabet vakfı başkanıdır. Temel hocamız biz Arguvan’da açılacak Müzik Meslek okuluna doktorlar olarak oraya gelecek ve  tüm öğrencilere ‘burs vermeyi vaat ediyoruz’ dedi. Bunların hepsi önemli, değerli ve güzel vaatler. Bunlar sözde kalmayacak uygulanacak vaatlerdir. Bu meslek guruplarıyla Arguvan’a yönelik çok önemli projeler yapabilecek bir noktaya doğru gidiyoruz. Bu insanlar doğup büyüdüğü topraklara gönül ve vefa borçlarını ödemek istiyorlar.Engellilerle ilgili projelerimiz var.
  • Çevre projelerini çok önemsiyoruz
  • Biz çevreye duyarlı bir belediyecilik anlayışı sürdürüyoruz. Bugüne kadar 15 bin ağaç diktik. Çevreye ve doğaya duyarlı bir anlayışla devam ediyoruz. Diktiğimiz ağaçları İstanbul’da getirdiğimiz tankerle özen ve dikkatle bakım ve sulamasını yapıyoruz.  Ağaçlandırma için milli emlakta istediğimiz 37 dönümlük alan var. Buranında ağaçlandırma çalışmalarına başlayacağız.  Malatya’nın en düzenli çöp toplayan ve ilçelerinin içeresindeyiz. 500 üzerinde çöp konteynerini mezralara dağıttık. Bu anlamda çevreyi önemsiyor ve koruyoruz. Çalışmalarımız devam edecek.
  • Kadınlarımız baş tacımız
  • Kadınlarımız için sürpriz projelerimiz var. Halk eğitimle işbirliği içerisinde halk eğitimle ortak projeler üreterek onların ürettikleri ürünlerin el emeği göz nuru gibi bunların pazarlanmasında ve satışa sunulmasında ve onların hem sosyalleşmesi anlamında devam etmelerini sağlamak için kendilerine ve bütçelerine bir katkı anlamında fayda sağlamak noktasında onlara bir yer bir mekân tahsis edeceğiz. Yapmış oldukları ürünlerini orada rahatlıkla satabilecek ve ekonomilerine katkı sağlamış olacaklar. 

 

 

 

 

 

  • Arguvan Belediyesi’nin borcu var mı?
  • Borcumuz yok. Niye yok biliyor musunuz? Bunu gururla övünerek söylüyoruz.  Borcumuz yok ama aynı zamanda yatırımlara devam ediyoruz. Geçmiş yatırımlardan bahsetmedik. Şuanda devam eden çok önemli iki tane miktarı 5 milyonun üzerinde olan projemizin yatırımları devam ediyor. Küçük sanayi sitemiz ve konut projemizin inşaatları devam ediyor. Şuanda kabası bitme noktasında. Mart veya Nisan gibi tamamen bitmiş olacak ve hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. Evet, borcumuz yok şuanda yaptığımız yatırımlarında Arguvan Belediyemizin kendi öz kaynaklarıyla yapıyoruz. Niye; çünkü biz şeffaf belediyecilik yapıyoruz. Belediyenin her kuruşunu doğru planlıyoruz. Çünkü orda tüyü bitmemiş yetimlerin hakkı var. Biz bunu en iyi ve en doğru şekilde planlayarak yapıyoruz. Biz geldiğimizde borçlu bir belediye devir almıştık. Bütün borçlarımızı temizledik. Hiçbir borcumuz yok. Kamu kurumlarına, piyasaya ve İller Bankasına borcumuz yok. Biz borçsuz bir belediye olarak da yatırımlarımızı sürdürüyoruz.

 

  • Arguvan spor hakkında neler söylemek istersiniz?
  • Biz Arguvan spor için çıtayı hep yüksek tuttuk. Bu noktada desteğimiz her zaman olduğu gibi sürecek. Neticede takımımızın adı Arguvan Belediyespor olarak geçiyor. Biz belediye olarak bütün desteğimizi sunacağız. Geçen yıl genç bir kadro oluşturmuştuk. Bu konuda Arguvanlı hemşehrilerimiz ve iş adamlarımızda desteklerini sunuyorlar. Takımımıza destek sunan katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Hedefimiz takımımızı bir üst lige çıkarmak olacaktır.

 

  • Arguvanlı seçmenlerinize nasıl bir mesaj iletmek istersiniz?
  • Arguvanlı hemşehrilerimiz gerçekten duyarlı insanlar. Arguvanlılar çağdaş insanlar. Arguvanlılar kimin çalıştığını,  kimin çalışmadığını, kimin ne iş yapacağı,  kimin ne iş yapmayacağını bilen ve bu bilince sahip olan bir kitle ve seçmendir. Bu anlamda Arguvanlı bu bilinç çerçevesinde kime kimin ne yapacağını çok iyi bildiği için Arguvanlı hemşehrilerimin en doğru kararı vereceklerinden eminim. Arguvanlı hemşehrilerimizden şunu istiyoruz gönülleri rahat olsun çünkü biz bugüne kadar yaptıklarımızla birlikte bundan sonrada Arguvanlı hemşehrilerimizin daha iyi bir yaşam sürdürebilmeleri için çalışacağız. Daha güzel, daha temiz, daha şirin bir ilçede hep birlikte el ele kol kola Alevi’siyle, Sünni’siyle Türkü ile Kürdü ile hep birlikte yaşadığımız birlik beraberlik içerisinde insanların mutlu bir şekilde yaşadığı bir Arguvan için elimizden gelen her türlü çaba ve gayreti sarf edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.

 

Haber& Foto: Erdal ÖZTÜRK

Bakmadan Geçme