• Haberler
  • Malatya
  • Zorunlu trafik sigortası poliçesi kesmekten kaçınan sigorta şirketlerine ceza verilecek

Zorunlu trafik sigortası poliçesi kesmekten kaçınan sigorta şirketlerine ceza verilecek

TOBB SİGORTA ACENTELERİ İCRA KOMİTESİ İL DELEGESİ ENGİN CEYHAN

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi İl Delegesi Engin Ceyhan, "Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından trafik sigortası primlerine eylül ayından geçerli olmak üzere yüzde 20 zam yapılırken aylık artış oranı da yüzde 4.75’e çıkarıldı. Zorunlu trafik sigortası poliçesi kesmekten kaçınan sigorta şirketlerine, tüm branşlarda 60 güne kadar poliçe kesmemeleri yönünde ceza verilecek." dedi.

Ceyhan, "

SEDDK tarafından Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de  yayınlandı.

Trafik sigortası bilindiği üzere kaza anında karşı araca verilen maddi zararı ödemek üzere düzenlenir ve hali hazırda maddi hasarlı kazalarda araç başına 100 Bin TL ye kadar kusurlu aracın sigorta şirketi ödeme yapar. Bu bağlamda ödenecek hasar maliyetleri hesaplanırken belirli faktörler göz önüne alınır ve buna istinaden sigorta primleri belirlenir. Bu faktörlerden birincisi ve en önemlisi  hasar onarımında kullanılan yedek parça ve yedek parçaların neredeyse tamamına yakınının döviz kuruna endeksli olarak  ithal ediliyor olmasıdır. Sigorta şirketleri 2022 yılına kadar parça maliyetindeki artışı eşdeğer parça kullanımı ile tolere edebiliyorken,getirilen düzenleme ile şirketlerin trafik sigortası hasarlarında orijinal yedek parça kullanımları zorunlu hale getirildi ve artan maliyet sigorta primlerine yansıtıldı.  Maliyeti belirleyen ikinci faktör ise asgari ücretteki artış oldu.  Asgari ücret, hasar onarımındaki işçilik maliyetini temel olarak etkilerken diğer yandan da trafik sigortası tarafından kaza sonrası ödenen vefat ve sakatlık tazminatlarının da tamamında  asgari ücretin baz alınması temel maliyetler arasında yer alarak sigorta primlerine yansıtıldı.
Artan enflasyon oranları ve saymış olduğumuz bu faktörler sebebi ile düşük primlerle yüksek maliyetlerin riskini taşıyan sigorta şirketleri trafik sigortası yapmaktan kaçınır, araç sahipleri de sigortasını yaptırmakta zorlanır hale geldi. Bu çıkmaza müdahil olan SEDDK konuya açıklık getirerek,
İlgili yönetmeliğin geçici 11. Maddesi ile zorunlu trafik sigortasında 12/04/2017 tarihinden bu yana kullanımda olan azami prim uygulamasında  değişiklikliğe gitmiş, asgari ücret, hasar maliyetleri ve işçilik ücretlerinde yaşanan artış baz alınarak sabit bir oran yerine, gelen veriler ışığında, iyi sürücü-kötü sürücü ayrımını mümkün kılmaya devam edecek şekilde sürdürülebilir bir fiyatlama revizesi yapmıştır. Yapılan bu düzenleme ile 81 ilin trafik riskine göre her ay değişen kat sayı oranı 1 Eylül 2022 tarihinden itibaren aylık yüzde 2.25’ten yüzde 4.75’e yükseltilmiş ve  bir defaya mahsus olmak üzere  özel  otomobil, kamyonet, motosiklet, traktör, minibüs, kamyon, otobüs, taksi ve özel amaçlı araçlar için özel kullanım azami prim artırım oranı sıfır olarak belirtilirken tüzel kullanım azami prim artırım oranı, otomobil ve kamyonette yüzde 20'ye, motosiklette yüzde 25'e kadar çıkarılmış ve beraberinde sigorta poliçesi yapmaktan kaçınacak şirketlerinde faaliyetini geçici olarak durdurma kararı alınmıştır." ifadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme