Zatüre olan çocuğunuzu okula göndermeyin!

Çocuk sağlığı ve hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Sancaktar , ölümle dahi sonuçlanabilen zatürreye dair önemli bilgiler verdi. Sancaktar, kış hastalığı olarak bilinen zatürrenin, kronik rahatsızlığı olanlarda zama

Çocuk sağlığı ve hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Sancaktar , ölümle dahi sonuçlanabilen zatürreye dair önemli bilgiler verdi. Sancaktar, kış hastalığı olarak bilinen zatürrenin, kronik rahatsızlığı olanlarda zaman zaman ölümle dahi sonuçlanabileceğini söyledi.

Kış mevsiminde sıklıkla görülen ve ağır geçen griplerin zatürreye ortam hazırladığını söyleyen Çocuk sağlığı ve hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Sancaktar zatüreye dair detayları anlattı. Sancaktar, zatürrenin akciğer lobunun iltihaplanması şeklinde ortaya çıktığını belireterek,hastalıkta akciğerlerde bulunan hava kesecikleri iltihaplı bir sıvıyla dolarak akciğerlerin görevini düzgün olarak yerine getiremediğini ifade etti. Sancaktar, “Kanda oksijen düzeyi azalır. İltihaba virüs, mantar ya da zararlı bakteriler neden olur. Bakteriyel pnömonilerde genellikle ateş, üşüme ve titreme ile başlar ve gittikçe yükselir. Öksürük başlangıçta kuru vasıftadır. Ancak daha sonra öksürükle beraber iltihaplı balgam da görülür. Yan ağrısı, akciğer zarlarının tahrişi sonucu meydana gelebilir ve öksürmekle, nefes alıp vermekle ağrıda artış olur. Hastalığın yaygınlık derecesine göre hastalarda nefes darlığı, el, ayak ve dudaklarda morarmalar görülebilir. Halsizlik, iştahsızlık, kırgınlık gibi genel şikayetler de sıklıkla görülen belirtilerdendir. ”dedi.

Hastalığını bulaşıcı oluğunu kaydeden Sancaktar, Öksürük, aksırık ya da aynı havanın solunması yoluyla hastalığın sağlıklı kişilere bulaşabildiğini aktardı. Sancaktar, “Hasta olan kişilerle yakın temastan kaçınmak gerekir. Kalabalık yerler, kapalı alanlar, okul, yurt benzeri yerler zatürrenin bulaşma olasılığının yüksek olduğu yerlerdir. Tedavide antibiyotikler, gerekirse antiviral ajanlar, ateş düşürücüler kullanılması, bol oksijen alınması, su kaybını karşılayacak ölçüde sıvı alınması, yatak istirahati, bol vitaminli ve yüksek kalorili diyet ile hastanın çok iyi beslenmesi gerekir.” İfadelerini kullandı.

Hastalıktan korunma yollarını anlatan Sancaktar, “grip hava yolu ile bulaşan bir hastalık olduğundan, grip virüsüne yakalanmış insanların öksürme ve hapşırmaları ile ortama saçtıkları virüslerden korunmak için maske kullanmak en etkili yoldur. Toplu taşıtlar, okul gibi kalabalık yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, temizliğe özen göstermek gibi tedbirlerle gripten korunmak mümkün olabilir.” şeklinde konuştu.

Öte yandan Bebekler,  çocuklar, kreş ve ya okul çağında ki çocuklar, kalp, böbrek ya da kronik hastalığı olan hastalar risk altında olduğunu söyleyen Sancaktar “ okul çağı çocukları özellikle kreş çağı çocukları, öksüren hastaları  mutlaka kontrollere götürmek, belki de okula bir süre göndermemek, diğer insanlara bulaşmasını önleyecektir” dedi

Bakmadan Geçme