YÖK'ten üniversitelere 'sahte diploma' uyarısı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelere sahte diploma satışları hakkında uyarıda bulundu.

YÖK, sosyal medyada bazı hesapların Türkiye'deki üniversitelerin fakültelerine ait sahte diplomalar sattığını belirten haberler üzerine, üniversitelere bir yazı gönderdi.

Yazıda, üniversitelerin tüm mezun bilgilerini Yükseköğretim Bilgi Sistemi'ne (YÖKSİS) bir an önce aktarmaları gerektiği vurgulandı.

YÖK'ün üniversitelere gönderdiği "Sahte Diploma ile İlgili Haberler" konulu yazıda, sosyal medyada ve basında sahte diplomaların satışıyla ilgili haberlerin yayımlandığı hatırlatıldı.

Yükseköğretim kurumlarının YÖKSİS'e aktardığı bilgilerin e-Devlet kapısı üzerinden öğrenci ve mezun belgeleri oluşturmak için kullanıldığı belirtildi. Yazıda, e-Devlet kapısından T.C. kimlik numarası ve şifresi ile giriş yaparak, "Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama" bölümünden mezuniyet belgesi alınabileceği ve belgenin doğruluğunun yine e-Devlet üzerinden kontrol edilebileceği ifade edildi.

Eğer üniversiteler mezun bilgilerini YÖKSİS’e aktarmadıkları takdirde, e-Devlet üzerinden belge sorgulama ve doğrulama işlemleri yapılamayacak ve bu durumun sorumluluğunun üniversitelere ait olacağı vurgulandı. Bu nedenle, tüm mezun bilgilerinin YÖKSİS’e aktarılmasının acilen tamamlanması gerektiği belirtildi. (İLKHA) 

Bakmadan Geçme