Yerel Potansiyel Daha da Güçlenecek
Yerel Potansiyel Daha da Güçlenecek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kütahya’da ‘Zafer Kalkınma Ajansı Bölgesel Destek Programları Açılış ve İmza Töreni’ne katıldı. Kütahya’nın ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak 10 farklı projenin imzalanacağını kaydeden Varank, 4 destek programının ilan edileceğini belirtti. Bakan Varank, yerel potansiyeli daha da güçlendirecek 46 milyon liralık kaynağın bölgeye kazandırılacağını açıkladı.
Törene, Bakan Varank’ın yanı sıra, Kütahya Valisi Ömer Toraman, Manisa Valisi Ahmet Deniz, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal ve Çobanlar Belediye Başkanı Ali Altuntaş da katıldı.
Bakan Varank, buradaki konuşmasında, Kütahya’nın ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak 10 farklı projenin imzasının atılacağını ve 4 destek programının ilan edileceğini belirterek, yerel potansiyeli daha da güçlendirecek 46 milyon liralık kaynağın bölgeye kazandırılacağını ifade etti. Varank, “Atacağımız adımlar sayesinde; mesleki eğitimden turizme, sektörel gelişmeden kırsal kalkınmaya, gençlerden kadınlara, yani neredeyse toplumun tüm katmanlarına dokunan politikalar hayata geçecek.” dedi.
SABİT YATIRIM TEŞVİKLERİ
Son 7 senede 6.5 buçuk milyar liranın üzerinde sabit yatırımı teşvik ederek, 13 bin vatandaşa yeni iş kapılarının aralandığına dikkati çeken Varank, “Kalkınma Ajansımız bugüne kadar 324 projenin hayata geçmesini sağladı. Üretim altyapılarını da ihmal etmiyoruz. Tavşanlı Organize Sanayi Bölgesi, 2020 Yatırım Programında yer alıyor. Altyapı inşaatı ve elektrik şebekesi yapım işini tamamladık, atık su arıtma tesisi projeleri ve keşiflerini onayladık.” ifadelerini kullandı.
2020 DESTEKLERİ
Bakan Varank, Zafer Kalkınma Ajansı’nın 2020 yılında vereceği destek programlarına değindi. Ajans destek bütçesinin 14 milyon liradan 33 milyon liraya çıkartıldığını kaydeden Varank, bu bütçenin; mesleki eğitimin teşvik edilmesi, turizm altyapısının geliştirilmesi, teknik ve fizibilite destekleri kapsamında kullanılacağını dile getirdi.
15 MİLYON LİRALIK KAYNAK
Mesleki eğitimin önemine işaret eden Varank, imalat ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren mesleki eğitim kurumlarının; fiziki ve teknik altyapılarını iyileştirmek, eğitmen kapasitelerini geliştirmek ve mesleki eğitim algısını olumlu hale getirmek için 15 milyon liralık kaynağın ayrıldığını ifade etti. Varank, proje başına 500 bin liraya kadar ve yüzde 90 oranında hibe verileceğini anlattı.
TURİZM ALTYAPISI
Bir diğer destek programının da turizm altyapısını geliştirmek için olacağını belirten Varank, “11. Kalkınma Planında 2023’e kadar turizm gelirlerini 65 milyar dolara, turist sayısını da 75 milyona çıkarma hedefimiz var. Kütahya, Afyonkarahisar, Manisa ve Uşak nasıl bir katkı verebilir diye düşündük. Termal sağlık turizmi, zanaat, halk sanatları ve gastronomi alanları öncelikli olmak üzere cazibe merkezleri oluşturmayı hedefliyoruz. Program bütçemiz 15 milyon lira. Proje başına bir buçuk milyon liraya kadar ve yüzde 75’e varan oranlarda hibe desteği vereceğiz.” şeklinde konuştu. Varank, bu dört farklı programın da çağrısını bugün açtıklarını açıkladı.
BİRİNCİLİK MANİSA’DA
Sosyal Geliştirmeyi Destekleme Programı kapsamındaki 13 milyon lira tutarındaki 10 farklı projenin imzalanacağını kaydeden Varank, “SOGEP’e kabul edilen projeleri il bazında puan ortalamasına göre sıraladık. Türkiye birinciliği Manisa’nın, ikinciliği de Kütahya’nın oldu. Tek başına bu istatistik bile projeler hakkında bir bilgi veriyor.” dedi.
MANİSA’YA 3 PROJE
Manisa’da SOGEP kapsamında 3 projenin hayata geçeceğini anlatan Varank, valilikle birlikte yürütülecek Otomotiv Öncelikli Nitelikli Eleman Hamlesiyle il genelinde 5 farklı eğitim atölyesinin kurulacağını ifade etti. Varank, buralarda tekstil, tasarım ve bilgisayar işletmenliği alanında 500 kişiye eğitim verileceğini, bunların da en az yüzde 40’ının sürekli istihdamının sağlanacağını ifade etti.
KADINLAR ÜRETİYOR
Varank, “Kadınlar Üretiyor, Ekonomi Canlanıyor” mottosuyla Manisa’daki 6 kooperatifin alt yapı ihtiyaçlarının giderileceğini anlatarak, Yunusemre Belediyesi ile birlikte, 2 bin 500 küçük tarım işletmesinin faydalanacağı ortak bir üretim tesisinin kurulacağını kaydetti.
EMEĞİN KARŞILIĞI
Bakan Varank, Kütahya’da Ala Ağa Konağı’nın dezavantajlı kadınlara çini, el sanatları, nakış ve oya eğitimi vermek üzere restore edileceğini söyledi. Kadınların, ürünlerini satıp aile ekonomisine katkıda bulunma fırsatına da erişeceğini belirten Varank, Yaratıcı Kadın Kooperatifini kuracaklarını ifade etti. Varank, böylece çinicilik alanında kayıt-dışı kadın istihdamın azalacağını ve kadınların emeğinin karşılığını alacağını dile getirdi.
GLUTENSİZ GIDA
Bir başka proje kapsamında, Çölyak hastalığını önlemek üzere yarı dondurulmuş glutensiz ürünlerin üretileceğini anlatan Varank, bu amaçla Pazarlar Belediyesi’nde kurulacak kadın kooperatifiyle birlikte seri üretime geçilmesinin amaçlandığını söyledi.
AFYONKARAHİSAR’A TEKSTİL FABRİKASI
Varank, Afyonkarahisar Çobanlar Belediyesi’nde özel sektörün girişimleriyle bir tekstil fabrikası kurulacağını kaydederek, “Bu fabrikada 500 kadının istihdam edilmesi planlanıyor. Biz hem bu yatırımı desteklemek hem de kadın istihdamını teşvik etmek adına fabrikanın içine kreş ve eğitim merkezi kuruyoruz.” şeklinde konuştu.
ÜLKE ÇAPINDA MARKA
Uşak’ın tıbbi ve aromatik bitkilerde önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Varank, Uşak’ı ülke çapında bir marka haline getirmek istediklerini belirtti. Varank, bunun için de Ulubey’de ve Büyükoturak köyünde kamuya ait atıl binalara yatırım yapacaklarını ve buraları modern üretim tesislerine dönüştüreceklerini bildirdi.
HAYATA KALDIĞIN YERDEN DEVAM ET
“Hayata Kaldığın Yerden Devam Et” projesiyle, Uşak Ceza İnfaz Kurumunda mevcut deri konfeksiyon atölyesinin kapasitesini geliştireceklerini söyleyen Varank, “Buraya yeni bir çorap atölyesi kuracağız. Projenin paydaşları arasında İŞKUR ve şehrimizdeki OSB’ler de var. Hükümlüler aldıkları eğitimle bir sertifikaya da sahip olacaklar. Böylece normal hayata atıldıklarında bu sertifikalar iş bulma süreçlerini hızlandıracak.” şeklinde konuştu.
İMZALAR ATILDI
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinasyonunda ve Kalkınma Ajansları eliyle yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında 2019 yılında başarılı olan projeler, Bakan Varank’ın refakatinde imzalandı.
İmzalanan projeler şöyle:
Kadınıyla Genciyle Herkes İçin Daha Yaşanabilir Bir Çobanlar, Kadınlarımız El Sanatları ile Rehabilite ve Meslek Sahibi Oluyor, Belediye Üniversite El Ele; Kütahya İçin Güçlü Bir Geleceğe, Glutensiz Mutfak, Manisa Otomotiv Öncelikli Nitelikli Eleman Hamlesi, Kadınlar Üretiyor, Ekonomi Canlanıyor, Yunusemre Kırsal Kalkınma Merkezi, Büyükoturak Doğal Yaşam Köyü, Hayata Kaldığın Yerden Devam Et.
Bakan Varank, imza töreninin ardından Kütahya Valiliği’ni ziyaret etti. Kütahya Valisi Ömer Toraman tarafından karşılanan Bakan Varank, il genel durumu hakkında bilgi aldı. Kendisine çiçek sunan yöresel kıyafetli çocuklarla fotoğraf çektirdi.