Yedisu Depremi Malatya'yı Vurur Mu?

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, Malatya Cadde Gazetesine Malatya depremi ile önemli konular paylaştı. Öğüt öncelikle gündelik hayata Malatyalıların devam etmesini istedi. Öğüt gazetemize verdiği demeçte;
“Malatya tarihi boyunca hep depremler yaşamış bir şehirdir, sebebi ise batısında Malatya fay zonu, doğusunda doğu Anadolu kuzeyinde Nazımiye fayı, güneyinde çardak sürgü fay zonu ve il sınırı içinde Doğanşehir fayı ayrıca Beydağlarında Yeşilyurt Baskil fay zonu vardır hatta çöşnük fayı Yeşilyurt Baskil fay zonu’nun alt segmentidir. Çöşnük fayı tarihsel olarak 1759 yılında 6,5’lik deprem üretti. Malatya fay zonu’na paralel doğrultuda kuzeye uzanan doğrultu atımlı fay üzerinde 1121 yılında 7,5’lik deprem yaşandı. Doğu Anadolu fay zonu üzerinde tarihsel açıdan baktığımız da her 500-1000 sene bir 7,0 ve üzeri deprem olmuştur. 
Gelelim 6 Şubat depremleri ve etkilerine.  
6 Şubat İlk depremde Çelikhan’dan Akdeniz’e kadar doğu Anadolu fay zonu’nun 390/km parçası kırıldı. 
İkinci depremde Göksun’dan yukarı çöşnük yıldız tepe mahallesine kadar toplam 220/km uzunlukta bir fay kırıldı.  
Nitekim bu faylar kırıldığı esnada üzerindeki enerjiyi boşaltırken öte yandan farklı yerlere stres transferi yaptı. Bu stres transferi çoğunlukla Beydağlarına doğru yaşandı ayrıca Malatya il sınırı ve bu il sınırına yakın Nurhak segmenti Akçadağ segmenti çöşnük fayı Doğanşehir fayı ve Yeşilyurt Baskil fayı’nın sürgü fayın’a paralel güneyde kalan doğu batı yönlü fayı’da kırıldı. Malatya il sınırı içinde kalan kırılmayan parçalar ise sürgü ve kale kısmı, sürgü kırılırsa 6,0 kale parçası kırılırsa 5,7’lik bir deprem üretebilir, ancak tam olarak ne zaman kırılır onu bilemiyoruz.  
Olası Yedisu depremi Malatya’yı etkiler mi sorusuna ise şöyle cevap veriyim. Yedisu fayı ile Malatya merkez arası 218/km uzaklıkta. 218/km mesafeye baktığımız zaman arasında kalan 252-22 milyon yaşında mezozoyik döneminde oluşan kayalar bulunmakta. Bu kayaların fiziksel özelliği ise dayanım direnci yüksek, yoğunluğu fazla ve sertlik seviyeside yüksektir. Odak noktasından çıkacak deprem dalgaları uzaklaştıkça yıkıcı etkisini kaybeder özelliklerde eski sert yaşlı kaya birimlerden geçerken. Sadece yumuşak zemin üzerindeki ve kayalık ama ana kayadan uzak yapılara, ağır ve ağırdan orta hasarlı yapılara bir takım mukavemet uygulayabilir yani deprem yükü. Onun dışında sağlam yapılarda sorun oluşturacağını düşünmüyorum.  
 Genel olarak baktığımızda Malatya 6 Şubat öncesi ve sonrasında yaşanan depremler ile büyük deprem tehlikesini atlatmış bir şehirdir. Sadece sürgü ve kale kısmında kırılmayan faylar var onun dışında her hangi bir risk söz konusu değil. Ama bu parçalar kesinlik olmamakla birlikte, binde bir ihtimalle 6 olabilir ama 5.5 şiddetinde beklediğimiz ama sıkıntı yaratacağına inanmadığımız bir deprem olacak diye düşünüyoruz…” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme