ZİHİNLERE YATIRIM YAPMAK
Veysel Fırat
Hükmedilen devletlerin eğitimi ve medyası ya hükmeden devletlerin ellerindedir ya da satın aldıkları uşaklarının yönetimindedir. Eğitim sayesinde sorgulamayan, araştırmayan, aşağılık duygusuna sahip, kendi kültürüne yabancı ve kavgalı, içine kapanık köle zihniyetli toplum oluştururlar.
Medya ile toplumlar manipüle ederler, doğruları ve yanlışları tayin edip, neyin güzel neyin kötü olduğunu medya ile dayatırlar. Dizi filimler, paneller, haber programı, belgesel vb. programlarla kültürleri devşirip zihinlere sahip olurlar.
Zihinlere yatırım yapmak, ülkeyi imar etmekten, teknoloji geliştirmekten daha zordur ve daha değerlidir. Ülken işgal edilir, mabetlerin yıkılır, bayrağın iner, ezanların susar, yıllar boyu esaret altında sefalet içinde yaşayabilirsin. Eğer milletin zihinlerinde milli bilinç ve bağımsızlık duygusu varsa, gün gelir; Çin sarayındaki Kürşad gibi bağımsızlık ateşi olursun. Ülkeni imar eder, bayrağını göndere çeker, geleceğini geçmişine bağlar, millet olarak yoluna devam edersin. Ama zihinler işgal edilmiş ise tüm dünya senin olsa da her şey bitmiştir. Zenginliklerin başka milletlere refah katar, insanın ucuz işgücü olmaktan başka bir şey değildir. Milletin zihni başkalarının eline geçmişse o millet yok olmuştur.
Zihne yapılan yatırım yapmak bireyin ve toplumun duygusal, entelektüel ve kültürel gelişimi için çaba harcamak demektir. Sonuçta yaratıcı, üretken ve bilinçli bireylerle ülkemizin ilerlemesi kendiliğinden gelecektir.
Zihne yapılan yatırım her alanda yapılmalıdır. Herkesin nitelikli eğitime erişimini sağlamalıdır. Ezberci yöntemlerden uzaklaşarak problem çözme ve analitik düşünme yetisini öne çıkaran müfredatlar geliştirilmelidir. Öğretmenlerimizi sık sık eğitimlere tabi tutarak hem kendilerini güncellemeleri için fırsat vermeli hem de sosyal ve kültürel gelişmesine olanak sağlanmalıdır.
Dijital alemin hakim olduğu günümüzde, çocuklarımızı teknolojiden ve internetten uzak tutmayı değil de medya okuryazarlığı ve dijital becerilere sahip bir şekilde internet ve teknolojinin içinde yaşamasını sağlamalıyız.
Gençlerimizin yenilikçi ve girişimci düşüncelerini hayat geçirebilecekleri fonlar kurulmalıdır. Araştırma ve geliştirme projelerine destek olunmalıdır. Mühendislik fakülteleri cazip hale getirilerek zeki öğrencilerimizin tıp fakültelerini değil de mühendislik fakültelerini tercih etmeleri sağlanmalıdır.
Maalesef 2025 Türkiye’sinde zihinleri ele geçirilmiş insanlarımız var. Tarihine düşman, kültürüne yabancı, batı kültürüne özenen azımsanamayacak kadar çok bir grup var. Tarihimizi anlatmak ve sevdirmek için son yıllarda ekranlarda gördüğümüz dizi çekimlerinin sayısı artırılmalıdır. Medyada Türkiye Cumhuriyeti’nin potansiyelinin tanıtıldığı programlara yer verilmelidir. Diğer Türk devletleri tarihi ve bağlarımız anlatılmalı, ortak kader birliği olduğu yönünde telkinler işlenmelidir. Ülkemiz ve milletimiz üzerindeki tehditleri anlatan tv programları yapılmalıdır.
Bilim ve sanat alanında öne çıkmış ve dünyaya değer katmış kişiliklerimiz tarihin derinliklerinden çıkartılarak çocuklarımıza öğretilmelidir. Teknolojik ve bilimsel başarılara imza atmış girişimcilerimiz öğrencilerimize özendirilerek tanıtılmalıdır.
Zihinlere sahip olamazsak sahip olduğumuz vatanın hiçbir anlamı yoktur. Gün gelir, sahip olamadığımız zihinler; sahip olduğumuz vatanı başkasına satar.
Veysel FIRAT