Veysel Fırat

Yezit Yezitliğini Yaptı da Hz. Hüseyin'i Satanlara Noldu?

Veysel Fırat

Kerbela olayı bir dönüm noktası, zulme başkaldırının tarihteki sembolüdür. Kerbela, Hz. Hüseyin yolunda gidenlerin gurur duyduğu bir gün, Hz. Hüseyin’i yarı yolda bırakıp, onu Yezit’in kucağına atıp yüzleri bile kızarmadan Yezit’e lanet okuyabilecek ortamların olduğunu gösteren bir gündür.
Kerbela olayı insanlara verdiği onlarca dersle doludur okumasını bilene.
Tarih boyunca Kerbela için deyişler söylendi,  ağıtlar yakıldı, Yezit için beddualar yapıldı. O günün anısına matemler tutuldu, hayırlar yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Hz. Hüseyin ve yanındaki 71 kişi için kahrolup kendine işkence edecek kadar hüzünler yaşandı. 
Kerbela şehitlerini çocuklarımızda isim olarak yaşatılıyor. Hayırlarına kurbanlar kesilip oruçlar tutuluyor. Kerbela şehitleri yüceltiliyor haklı olarak. Çünkü gerçekten yüce insanlardı. Zulmün karşısında ölümü göze almışlar, liderlerine ihanet etmemişler doğru bildiği yolda kendilerini feda etmişlerdi. Kendilerine ihanet edenlerle aynı dünyada yaşamaktansa hak yol uğruna ter temiz ölmeyi tercih ettiler. Onlar haksızlığa başkaldırmasaydı belki de bu gün bizler kendimize örnek alacak kimseyi bulamayacaktık. Yolumuz Hz. Hüseyin yolu, yolumuzun sonu ölüm nihayetinde. 
Buna karşın Yezit için söylenen hakaretler, ağza alınmayacak laflar, küfürler, aşağılamalar yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Yezitin kelime olarak anlamı kaydı ve hakaret için kullanılır oldu. Yezit bunu hak ediyor, orası ayrı konu.
Oysa gözden kaçırdığımız bir yer var. Yezitten daha zalim, daha kötü, daha aşağılık. Ben de onlara diyorum, yazıklar olsun Hz. Hüseyin’le yola çıkıp da Yezit’in ordusunu görünce dönenlere. Yazıklar olsun Hz.Hüseyin’i Kufe’ye çağırıp da ona sahip çıkmayan Kufelilere
Yezit’tir Yezitliğini yaptı ya sizinki neydi? 
Benim burada vurgulamak istediğim konu Yezit Yezitliğini yaptı da siz ne yaptınız? Bu yasları tutup Yezit’e hakaret edenler, neden bir gün ihanet edenleri, yarı yolda bırakanları lanet etmez. Burada yezit mi suçlu yoksa Hüseyin’ Yezit’in kucağına atıp yalnız bırakanlar mı suçlu. Asıl lanet edileceklerin unutulduğu Kerbela olayına lütfen gereken önemi verelim. Kerbela bize Yezit zalimdiri öğretmiyor. Yezit e hakaret edin onu aşağılayın Hz. Hüseyin için yas tutun diye tavsiye de bulunmuyor. Kerbela diyor ki sonunuz ölüm olsa da zulme başkaldırın. Yola çıktığınız yol arkadaşlarınızı yarı yolda bırakmayın. Zulmeden bir kişiyi lanetleyeceğinize ihanet eden insanları lanetleyin diyor. Yezit’e küfrederek asıl suçluları masumlaştırmayın diyor.  
 Günümüze baktığımızda da sonuç değişmemiş. Yezit’le Hüseyin’in savaşı hala devam ediyor. Her yer Kerbela. Birkaç kişi Hüseyin etrafında olmuş, herkes Kufeli. Herkes bulduğu imkân kadar zalim, fark ettiği zulüm kadar hain. 
 

Yazarın Diğer Yazıları