Zirisa Şirvan Yücel

Hırs Ağacı

Zirisa Şirvan Yücel

Dünya Değişim Akademisi'ndeki Değişim Uzmanına sorduk ''Hırs Ağacı nı'' nasıl kurutabiliriz? diye! Değişim Uzmanından çok etkileyici cevaplar aldık. Sizlerle paylaşıyoruz.
''Hırs ağacının kökleri farkındalık ateşine verildiğinde hırsın kökleri yanıp kül olur. İşte o zaman hırs ağacı devrilir. O yüzden hırsdan vazgeç demiyoruz, hırsın kökünün farkına var, o kökü farkındalıkla yak ve hırs ağacını devir diyoruz. Bu bir hırs devrimi olacak çünkü hırs devrilecek ve hırssızlık ortaya çıkacak.
Hırsın bütün tabakaları tekrar tekrar gözden geçirilmelidir. Hırs tıpkı bir soğan gibi tabaka tabaka soyulmalıdır. Hırs soğanı soyulurken sürekli yeni tabakalar ortaya çıkmaktadır. Hırsı soymaya devam etmek gerekir ve bir gün soyma işlemi bittiğinde hırs yok olacaktır.
Hırstan geriye hiçbir şey kalmayacaktır; tek kalan şey farkındalık olacaktır. Bu farkındalık aydınlanmaya neden olacak ve hırsın işi bitmiş olacaktır. Aydınlanmanın ışığında hırs varlığını sürdüremez ve kar gibi eriyip gider.
Asıl soru,''Hırstan nasıl vazgeçilir?'' değil, asıl soru ''Hırs nasıl anlaşılır?'' sorusudur. Hırsı aşma olayı tek bir şeye dayanır: Anlayışa. Bir insan hırsla ilgili mükemmel anlayışa ulaştığında hırs duygusundan özgürleşir.
Hırsla ilgili hakikat, insanı hırstan özgürleştirir. Bir insan hırsın hakikatini öğrendiği zaman hırstan kurtulur. Gerçek şu ki, insan herhangi bir şeyle ilgili hakikati bildiğinde o şeyin esaretinden kurtulur yani o şeyden özgür olur.
Gerçeği bilmek özgürlük, bilmemek ise esarettir. Tıpkı bunun gibi hırs gerçeğini bilmek hırssızlık, bilmemek ise hırstır. Hırs durup dururken yok edilemez ama gitgide buharlaştırılabilir.''
 

Yorumlar 1
Ercüment 03 Mayıs 2021 19:14

Çok keyifle okudum ve hırs konusunda önemli bilgiler edindim.. Teşekkürler..

Yazarın Diğer Yazıları