Mir Murat Demir

Tarz Doğru Olmalı..!

Mir Murat Demir

İnsansın, yaşamdasın, yaşıyorsun, istiyorsun ki en iyisi, en başarılısı olayım. İnsanda ki bu dürtüler ekseriyete yayılmasa da doğaldır. Dünümüzden daha iyi olabilmişsek, cehaletimizden az ya da çok azaltmaya gidebilmişsek, yürüdüğümüz yol doğrudur. Odak noktamız sadece yürüdüğümüz yolda kilitlenmemeli, yolu yürürken edindiğimiz tarz, tavır, temel ilkelerimiz, doğrularımız ki, duruşumuzu fevkalade hale getirecektir.
..
Büyük bir Japon bilgesi, çölde kumlar üzerinde oturmuş meditasyon halindedir…
Adamın biri, ona yaklaşır ve şöyle der:
– beni öğrencin olarak kabul et.
Bilge, parmağıyla kumlar üzerinde düz bir çizgi çeker ve şöyle der:
– kısalt!
Adam, avuçlarıyla çizginin yarısını siler.
Bilge der ki:
– git, bir sene sonra tekrar gel.
Bir yıl geçer. Bilge, yine bir çizgi çizer ve der ki:
– kısalt!
Adam, bu kez çizginin yarısını avucu ve dirseğiyle kapatır.
Bilge, gene kabul etmez ve der ki:
– git, gelecek sene gene gel.
Gelecek yıl olur. Bilge, tekrar kumların üzerine bir çizgi çeker ve adamdan onu kısaltmasını ister.
Bu kez, adam der ki:
– bilmiyorum.
Ve Bilge’den cevabı kendisine söylemesini rica eder.
Bilge, çizginin yanına daha uzun bir çizgi çeker ve der ki:
– şimdi kısaldı.
Bu hikâye, Japon kültüründe ilerlemenin yolunu gösteren sırlardan biridir.
Düşmanlığa ve diğer insanlarla boğuşmana hiç gerek yok, çünkü olgunlaşıp ilerlemenle onlar kendiliğinden yenilgiye uğrarlar.
..
Japon milletini seviyorum, tüm kargaşa hallerine dahi bilgiye ve bilime sarılarak, yaşamlarında doğru bakış açısı oluşturarak yaşamlarına devam ediyorlar. Tarz, tavır doğru olmalı ki, yürünen yol da varılan sonuçta değerli olabilsin. Fanatikçe, hırsla yapılan hiçbir eylem, çalışma, doğru bir sonuca götürmez. İnsan kendi benliğinde ki çalışma planını ve uygulamaya geçme öncesi programını doğru yaparsa, hedefini, ulaşmaya çalıştığı yeri doğru belirlerse, kıstası, rakiplerini de doğru seçerse, yürünen yol, varılan nihai hedef o kişi için de insanlık için de dünya ve evren içinde pozitiflik içerir.
Okurlarım bilirler ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e dair büyük bir hayranlık besler, deha, dahi olduğuna inanırım. Böylesi büyük hayranlığıma bakmayın, sevgim, saygım, hayranlığım hiç bitmeyecek ama isterim ki kendi çizgisi ATATÜRK çizgisini geçecek, geçebilecek bilim, kültür, sanat adamlarımız olsun. Şovenist bir yaklaşımda da değilim, Atatürk çizgisini geçecek kişi ya da kişilerin Türk milletinden, içimizden birilerinden olması sadece gururumu okşar, hepsi bu. Dünyamızdan, hangi milletten olursa olsun, insanımızın ufkunu açacak, yaptıkları ve tutumu ile örnek alınacak insanlarımızın öne çıkması her daim mutluluğuma sebeptir.
Mir Murat Demir

Yazarın Diğer Yazıları