Mir Murat Demir

Sermaye Para İse Eyvah.!

Mir Murat Demir

Ülkelerin canlı ekonomisi uzantısın da çalışan, üreten, mutlu yaşam da olan bir halk ile eşleşmiyorsa, ekonomi canlı değil, geçici rant, kara para döngüleri mevcuttur. İyi ekonomi demek iyi eğitimli beyin sahiplerinin çoğunlukta olduğu halk demektir. İyi ekonomi demek sermayenin akıllı beyinler de, eller de olması demektir. Kısır izleme halleri insanı yanıltsa da, geniş açıdan ve gerçekçi izlenildiğin de, iyi ekonominin en iyi tanımı tükettiğinden çok üreten ülkelerin sahip olduğu, halklarının mutlu yaşadığı hallerdir.
Sermaye sadece para ise, akıl, bilim, sanat katılmamışsa, üretmek dikkate alınmamışsa, çokça saltanat, caf caflı bir hayat mümkün olsa da, sadece bir zümreye, bir sınıfa, az nüfustan oluşan ayrıcalık halini çokça sebeplerle kendi lehlerine kullanan aile ya da aşiretlere, şirketlere aittir. Çoğunluğun, halkın, toplumun tüm bireylerinin dahil olduğu ve tümünün insanca, eşit ve mutlu yaşadığı bir birliktelik ise arzu edilen, üretmek ve sürekli gelişmek dışın da bir yol yoktur. 
Toplumu oluşturan tüm bireyler ayırım yapılmaksızın çalışır ve üretime katkı da bulunur. Ayrıcalık sadece ve sadece engelliler, çocuklar, yaşlı ve hastalar için mümkün ve doğrudur. Optimum yaş aralığın da ve sağlıklı olan her birey çalışır ve üretir. Üretmekten kasıt, pratik ve teorik çalışmalar gibi, bilimsel katkı ve sanatsal faaliyetleri de içine alır. Üretmenin bilgisine sahip bir toplum da bilinç sahibi ve üretim yaptığı, üretimin de çalıştığı meta, objenin atölyesi ya da fabrikasın da öğrencidir. Kurumsallaşmasını sağlamış firma ve şirketler bilgiyi önemser ve güncel olmasına gayret eder. Toplum bu bilinçle harekete başlamış ise, toplumun geniş yaş aralığında ki yurttaşları güncel bilgilere sahip fertlerden oluşmaya başlar. Üreten, üretime emek veren, ekonomik getirisinden makul pay alan kişiler ve kişilerden oluşan toplum ise mutludur. Bir ülkede ki toplum mutluluk seviyesin de yüksek orana ulaşabilmişse, çok ülke de sorun olan kargaşa, terör, adi suçlar gibi çokça melanetten sıyrılmış, kurtulmuş demektir. Sadece para sermaye değildir, boyut değiştirerek tehlikelidir dahi diyebiliriz. Aklın, bilimin, sanatın, sürekli gelişme halinin sağlanamadığı para sahipliği para sahibine de zarar getirir, para sahibi de yaşadığı topluma zarar verir. Teorik olarak anlatmaya çalıştığım gidiş halini beş, on yıllık kısa süreçler de görmek zor olsa da, savımın tam doğruluğu asırlık incelemeler de tamamıyla gerçekliğini ortaya koyar.
Mir Murat Demir

 

Yazarın Diğer Yazıları