
NE GÜNLERE KALDIK EY GAZİ HÜNKÂR
Mir Murat Demir
Ziya Paşa yıllarca öncesi söylemiş de bu sözü, günümüzün gerçekleri ile alakalı söz bulamayınca cuk oturdu. “Ne günlere kaldık ey Gazi hünkâr; Katır mühürdar oldu, eşek defterdar!" Aşağıda uzunca bir araştırma ve tespitleri barındıran bilim insanımız Dr Gülden Semavi tarafından kaleme alınmış bir yazı var, vakit ayırın ve okuyun lütfen, okumalısınız çünkü bilimsel, kültürel, sanatsal içeriği yok ama daha da önemlisi, yaşamsal!
..
Ankara Hıfsızsıhha Gıda Denetim Bölüm Başkan Yrd. Gönül Özdeğer ve iki asistanı SOLİTİN adlı kimyasal ile ilgili çalışmaları ve yayınları nedeniyle ölüm tehditi aldıklarını açıkladılar ve savcılığa suç duyurusunda bulundular.
SOLİTİN
Gıdalarda hiç bulunmaması gereken kimyasal bir ajan. Basit olarak, melaminimsi bir plastik. Süt, yoğurt, ayran ve sütün girdiği her çeşit besine katılıyor çünkü bu molekül su ile inanılmaz şekilde bağlanarak kıvam arttırıyor. Bu da hem imalat prosesleri açısından zaman kazandırıyor, hem gıda doğallığını kaybettiğinden son kullanma tarihini uzatıyor ve firmaların stoklu çalışmasını sağlıyor, hem de maliyeti inanılmaz düşürerek firmaların rekabet gücünü arttırıyor.
Çocuklarınıza elli kuruşa gofret, çikolata ve süt ürünleri alabilmeniz, evlerimize çeşit çeşit peynir, yoğurt, hazır sütlü tatlı vs. girebilmesi hep bu yüzden.
SOLİTİN bir trikalsit bileşiği. Yani doğada en bol ve bedava bulabileceğiniz türden, tebeşir gibi, alçı taşı gibi. Oysa bu bileşik böbreklerden atılırken tubuluslarda glomerüllerde birikiyor ve filtrasyonu yani böbreklerin kanı süzmesini engelliyor. Sonuç: Böbrek yetmezliğine uzanan ağır tıbbi sorunlar. Serum üre ve kraetinin düzeylerinde artış, devamlı yorgunluk hali, bellek ve konsantrasyon bozuklukları. Almanya Solingen üniversitesi Psikiyatri bölümünün 2009da yaptığı bir araştırmaya göre de şizofreni gelişimi...
SOLİTİN TESBİTİ İÇİN:
Üretici firmalar SOLİTİN'i hiçbir şekilde ürün etiketlerinde bildirmiyorlar.
Aldığımız ürünlerde SOLİTİN olup olmadığını yine de anlayabiliriz.
Aldığınız sıvı ürünler (süt, ayran, çikolatalı süt vs) için: Bir metali (çatal, kaşık vs) el yakacak düzeyde ısıtın ve test etmek istediğiniz sıvıya batırarak çalkalayın, metali çıkardığınızda birbirinden ayrılmış öbekler halinde beyaz topaklar görürseniz o üründe SOLİTİN var demektir.
Peynir vs türü ürünlerde ise üründen bir parça alarak sirkeli suya koyun. Eğer sirkeli suyun üzerinde beyazımsı bir tabaka görürseniz o üründe SOLİTİN var demektir.
Çikolata, gofret türü ürünlerde ise ürünü elinizle basitçe kırın, eğer kırığın her iki tarafında süt beyazı noktalar varsa o üründe de SOLİTİN var demektir.
Bu bilgileri çevremize yayalım. AB ülkelerinde izin verilmeyen bu katkı maddesinin üretici firmalar tarafından daha fazla kullanılmasını engelleyelim. Saygılarımla
Dr Gülden Semavi / Hacettepe Tıp Fakültesi Biyokimya Uzmanı
..
Okuduysanız bilimsel ve uzmanlık gerektiren yazı ile ilgili bir ek ya da yorum yapmayacağım. Yazacaklarım, yazıda da belirgin olduğu gibi hayatımızın her yerinde olan, kullandığımız, tükettiğimiz bu ürünler çok risk içeriyor. Risk öylesi büyük ki kısa ya da uzun süre de yaşamımıza tehdit içerip adım adım ölüme sürüklüyor, ölümümüzü öne çekiyor, etkileşim sağlıyor.
Ben ne tıp bilimi ile alakadarım ne de akademik bir çalışma içerisindeyim, yazıyı, araştırma ve tespitleri okuduğumda vardığım sonuç, edindiğim algı budur. Böylesi büyük ve hayati risk içeren bu ürünleri üretenlerin de satanların da bu bilgilere sahip olmaması, tehlikeyi görmemesi mümkün değil! Öyleyse, çok yüksek risk ve tehlike var ise, denetleyen kurum ve kuruluşlarımızı biran askıda tutalım, insan, herhangi bir insanın aklı, yüreği, vicdanı nasıl kabul eder bu adım adım ölüme götüren ürünler silsilesini üretmeyi ve satmayı?
*“Ziya Paşa” doğum adıyla Abdülhamid Ziyâeddin, Tanzimat devri devlet ve fikir adamı, gazeteci ve şairdir. Osmanlı İmparatorluğu'nda 19'uncu yüzyılın en önemli devlet adamlarından birisidir ve Tanzimat edebiyatının en fazla eser veren yazarlarındandır.
Mir Murat Demir