Mir Murat Demir

Merak Etme Sen

Mir Murat Demir

Sağlık, sağlıklı olmamız yaşadığımız hayatta en çok arzuladığımız. Sağlık dediğimizde öncelikli olarak vücut sağlığımızı ima eder, ruh sağlığımız ve dengemiz bozulduğunda ise çoklukla farkına dahi varamayız. Kabul edelim ki; sağlığımızın bozulmasını istemeyiz ama vücut sağlığımızdan daha öncelikli olan ruh sağlığı, zira toplumsal bağlarımızda dengesizlikler, tedirginlikler oluşturur. Hayatlarımızın orta yaşlarında dahi unutkanlıklar görülmeye başlar ve yanında tedirginliğimiz! İlerleyen yaşlarda çekilmez biri olur muyuz endişesine kapılır ki, doğrudur. Ruh sağlığımızı zinde tutmanın tam bir reçetesi var mıdır? Evet, bilim adamlarımız, doktorlarımız çokça öneri ve tavsiyelerde bulunmaktalar da, tamamıyla çözüm mü? Muamma..
..
Yaşlı bir çiftin karşı komşusu sarışın güzel genç bir kadındır.
Sabahları ayni anda asansör önünde sık sık karşılaşırlar. Yaşlı adamın tuhaf el hareketleri genç kadını rahatsız etmektedir. Genç kadın yaşlı adamı karısına şikayet eder. 
Yaşlı kadın;
-"Kocam sana ne yapıyor ?" der.
Genç kadın;
-"Yaşlı adam benimle asansör önüne gelince önce ellerini gözüne, sonra ceket üstünden kalbine ve daha sonra da elini aletine götürüyor" der.
Yaşlı kadın gülerek;
-"Kocam evden çıkınca gözlüğüm gözümde mi, cüzdanım cebimde mi, fermuarım açık mı diye kontrol eder merak etme" der!
..
Unutkanlık çoğu zaman normal gibi görünse de bazı hastalıkların ya da vücuttaki hormon yetersizlikleri ile vitamin eksikliklerinin bir sonucu olarak ortaya çıkabiliyor.
Beslenme bozukluğu, stres, depresyon, uykusuzluk, vitamin eksikliği, çok fazla akıllı telefon ve bilgisayar kullanımı… Tüm bunlar unutkanlık probleminin genç yaşlarda da ortaya çıkmasının önemli nedenleri arasında gösteriliyor.
Kırmızı et, omega-3 yağ asidi bakımından zengin olan balıklarda, omega-3 yağ asidi bakımından fındık ve ceviz, yaban mersini ve bitter çikolata, domates, ıspanak, tarçın, nar unutkanlığa iyi gelen besinler arasındadır.
..
Bildiğiniz üzere yazımız bilimsel bir makale değil, unutkanlık ise vazgeçilmez gerçeğimiz, bazılarımız yaşıyla alakalı geç yaşlarında yaşayabildiği gibi bazılarımız talihsiz, otuzlu, kırklı yaşların da bu eksiklikle savaşa başlıyor. Benimde bu tehdit içinde olduğumu kabulümle birlikte tavsiyem odur ki; dengeyi bozmadan yaşamak, tutarlı, seviyeli yaşamı tercih etmek belki unutkanlığınızı yok etmez ama kronik bir hale getirmez öngörüsündeyim.
Mir Murat Demir

Yazarın Diğer Yazıları