Mir Murat Demir

İNSANLIK ONURU!

Mir Murat Demir

Her birimizin, hepimizin, yaşadıkları ve yaşayacakları farklı farklı olsa da onuru vardır, toplumdaki yeri, konumu, kariyeri, şöhreti, üretkenliği, zenginliği ve fiziki yapısı farklı olsa da. İnsan olarak bireysel onurumuzu koruyup sahiplenirken, tavizkar olmadan en önemli değer ve kazanımımız diye sarıp sarmalarken dikkatinizi çekti mi, ayrıca tüm insanları kapsayan “insanlık onuru” vardır.
Akademik bir eğitimim de yeterliliğim de yok, basın ve medya aracılığı ile yazdıklarını okumaya, bakış açısını ve yorumlamalarını öğrenmeye çalıştım, sayın, sevgili; “İoanna Kuçuradi”nin, şu tanımlaması, açıklaması çok değerli ve muazzam değil mi? ”İnsanlık onuru, sizin başınıza gelene değil, başkasının başına gelen “bir şey” e karşı, sizin nasıl tavır aldığınızdır.” 
Her insan ayrı ayrı onura sahip iken tüm insanlığında sahiplendiği bir değeri vardır, insanlık onuru diyoruz, her insan sahiplenip her insanın sorumlu olduğu. Dünyanın bir coğrafyasında herhangi bir insan zulüm görüyor, esir ediliyor, aşağılanıp eziliyorsa, insanlık onurunu sahiplenmiş, bu bilince erişmiş her insanımızın sorumluluğundadır.
İnsanlık onuru sadece insanları koruyup kollamaz, yaşamsal döngü içerisinde etik olmayan tavır ve davranışlara, yasa ve uygulamalara maruz kalıp dışlanan, hayat döngüleri tehlike altına giren ya da eziyetli bir hal alan hayvanları da savunur ve mücadelesini verir. İnsanlık onuru; insanı, hayvan türlerini savunduğu gibi nebatı, bitki ve çiçeklerin devamlılığı adına savundukları arasına alır. İnsanlar, hayvanlar, ağaçlar ve bitkiler deyip bitiremeyiz, insanlık onuru, tüm inşaları alakadar eden tarihsel bilgi ve içeriklerin doğru aktarımı için an gelir bir nesneyi, cismi, taşı, toprağı, suyu dahi savunur, sahip oldukları tarihsel ve mazideki anıların yaşatılması adına.
Kendi başımıza gelenler harici, kendimiz haricinde neler olup bitiyor, ne kararlar alınıp, ne tür uygulamalar yapılıyor ise, insan olarak, insanlık onurunun tarafı ve yanı olarak mücadeleci ruhla, bilimsel, sanatsal, kültürel atlanmalar olmasın diye taraftar ve savunucu olmak, insan olmak, insan onuruna sahip olmak, muazzam değil mi?
İnsanlar olarak savaş istemiyoruz, terör istemiyoruz, hırsızlık, aldatılma, yanıltma hareketleri istemiyoruz, dünyadaki tüm insanlar ve tüm canlıların sağlıklı doymalarını ve su ihtiyaçları karşılayıp yine sağlıklı makul evlerde barınmalarını istiyoruz. İnsanlar için temel ihtiyaçlar karşılanırken hayvanlarında asgari ihtiyaçlarının giderilip ağaç ve nebatın varlıklarının daimiliğini istiyoruz. İstediklerimizin tümü insanlık onurunu sahiplenmiş tüm insanların talebidir, bu talebi sahiplenip savunmayanlar ise insanlık onurundan pay almamış kendi kişisel onurunu da eğreti var etmeye çalışan zavallılardır.
Mir Murat Demir

Yazarın Diğer Yazıları