Mir Murat Demir

İkram Gönül İşidir..!

Mir Murat Demir

Ne çok şey var ki sahibiz, malikiz, ne çok şey var ki, ulaşmak, sahip olmak için talibiz. Hiç ama hiç kimse her şeye sahip olabilme gibi bir durumda değildir, olamaz, doğanın ve yaşamanın kurallarına terstir. Günlük yaşama akışımız içerisinde asgari sahip olunması gerekenlerden dahi uzak yaşayanları görür, gözlemleriz. Aklımız, yüreğimiz, vicdanımız devreye girer, ne yapabilirim diye kendimize sorarız. Bu sorgulama da sadece aklımızla değil gönlümüzü de faal hale getirip meseleye müdahil etmek, en güzeli en muazzamı.
..
Bir hanımefendi anlatıyor:
"Biraz fasulye ve biraz pilav alarak bakır bir tepsiye koydum. Üzerine patlıcan, salatalık ve bir kaç tane kayısı ekledim...
Tam dışarı çıkacaktım ki babam sordu:
"- Nereye gidiyorsun kızım? "
"Ninem bunları kimsesiz yaşlı adama götürmemi söyledi" diye cevap verdim.
Bunun üzerine babam:
"- Şöyle yap. Mutfaktan bir kaç tabak daha getir. Her bir şeyi ayrı tabağa koy ve tepsiyi güzelce düzenle. Yanlarına kaşık, bıçak ve bir bardak su da koy, öyle götür" dedi.
Dediklerinin hepsini yaptım ve elimdekileri dedeye götürdüm. Dönünce babama neden böyle yapmamı istediğini sordum. 
Babam:
"Yemek ikram etmek 'Mal' sadakasıdır. Bir şeyi düzgün vermek ise 'Gönül' sadakasıdır. Birincisi karnı doyurur; ikincisi ise kalbi doldurur.
Birincisi, kimsesiz dedeye, yardım isteyen dilenci hissini verir. İkincisi, yakın bir dost, iyi bir misafir olduğu hissini verir." diye cevap verdi ve devam etti:
"-Maldan vermek ile gönülden vermek arasında büyük bir fark vardır. Gönülden olanın hem Allah katında hem de insanlar yanında değeri daha büyüktür." Dedikten sonra biraz durdu. Sonra gözlerimin içine bakarak sözlerini şöyle tamamladı:
"- Bak yavrucuğum. Yapacağımız ikramlar, sevgi ve iyilikle birlikte olsun. Sakın aşağılayıcı ve küçük düşürücü olmasın"
..
Vardır, yoktur, azdır, çoktur, madem içinizden iyilik yapmak, destek olmak ya da ikramda bulunmak geçmiş, sadece aklınızla salt iradenizle değil, gönlünüzü de katın işe. Belki ikram ya da hediyenizin yanına bir çiçek, birkaç kelimelik yazı, bir şiir, umudu daim kılacak hareket ve tarz ekleyin, ekleyin ki yaşamın güzel olduğuna dair enerjimizi yükseltecek katılım sağlayacak bir sinerji oluşsun. Yağcılık, yalakalık ayrı bir şey, tokalaşırken muhatabımızın elini sıkma ötesinde omuzuna dokunmak, sırtını sıvazlamak, kucaklamak, sarılmak farkı gibi. İnsan olarak birimizde olup diğerimizde olmayan öylesine çok şeyler sayılıp sıralanabilir ki! Sevgi çok farklı, gönül katmak, yüreğini koymak, hepimiz sahip olsak da sevgi duygusuna hepimiz ihtiyaç sahibiyiz sevgiye. Sahip olduğumuz halde sevgi görmek, sevildiğini hissetmek, sevildiğimizin dille ve hareketlerle ortaya konulması mutlu eder, mutlu oluruz, hayatın mutlulukla donanmasına sebep oluşturur.
Mir Murat Demir
 

Yazarın Diğer Yazıları