Mir Murat Demir

ENJEKTE EDİLEN NEFRET!

Mir Murat Demir

Enjekte edilen ya da argo, kaba tabirle pompalanan nefret duygusu ile ayrıştırılmış halk öbekleri oluşturuluyor. Kim, neden böyle bir ayrıştırmayı oluşturmak için nefret duygusunun aktif halde kullanılmasını istiyor. Ülke insanlarının barış ve sevgiyle yaşaması, hayatın sunduğu iyi, kötü ne varsa sabır içince karşılayıp mutlu olması özellikle yöneticilerin, ülke yönetimini üstlenen erk’in işine gelmez. Nefret duygusu aktif olmayan, sevgi ve saygıyla, paylaşımcı ruhla yaşayan topluluk sürekli iyi, güzel, kaliteli bir yaşamı arzular. Toplum yönetimini üstlenenler hep daha iyiye dair bir yaşamı sunma konusunda başarılı olmadıklarından, olamayacaklarından, ekseri çekişme içerisinde kavgalı, nefret duyguları aktif bir insan topluluğu tercih eder, nefret duygusunun sürekli aktif olmasını isterler.
Beyazı sevenler siyahı sevenleri sevmesin, her ikisi de birbirinden nefret etsin. Caz türünde müzik dinleyen türkü dinleyenden nefret etsin, yetmedi, türkü dinleyen de caz dinleyenden nefret etsin. Uzun boylular kısa boylulardan, zayıflar şişmanlardan, siyah gözlüler renkli gözlülerden nefret etsin. Beşiktaş spor kulübü ve taraftarları Fenerbahçe spor kulübü ve taraftarlarından nefret etsin, Galatasaray spor kulübü ve taraftarları da Fenerbahçe, Beşiktaş spor kulüpleri ve taraftarlarından nefret etsin. Resim yapanlar heykel yapanlardan nefret etsin, tiyatro izleyenler de sinema filmi izleyenlerden nefret etsin. Oturanlar yürüyenlerden nefret etsin, yürüyen koşanlardan, koşanlar konuşanlardan, konuşanlar da susanlardan nefret etsin. Evet, artık tamam dediniz, sıralamalar ve örneklemeler binlere çıkar arttıkça artar, sizlerde benden yazıdan nefret etmeden sonlandırmak en iyisi, doğrusu. 
Sevgi, saygı, nezaketle, etik kurallar, ortak akılla oluşturulmuş yaşamsal kaidelerle yaşama alışmış toplumlar biat, itaat duygusu ile hareket etmek yerine sorgulayıcı ve gelişmekten, güzelleşmekten yana tavır alırlar, güzellik kastım yaşamsal iyileşme, güzelleşme, gelişmedir. Sürekli gelişimi sağlayıp, iyileşmeyi, güzelleşmeyi var etmek ve daim kılabilmek zor olduğundan tercih edilmez. Sinmiş, ezberlerle yaşayan, köhne bir yaşam şeklini tercih eden insan kitlesi yönetimi daha bir kolay ve rahattır. Sinmiş insan kitlesinin varlığının devamı ve sinmişliğinin devamı için nefret duygusu aktif olacak. Sağcı solcudan, liberal muhafazakârdan, inançlı laikten, sosyalist kapitalistten, mülayim tez canlıdan nefreti olsun, onlarında onlardan. Nefret duygusu halkın her kesimine bir şekilde sirayet etmişse artık meseleyi yürütmek daha bir kolaydır, çok çalışmak, iyisini, en iyisini yapma gayreti beyhudedir. Halk, insanlar nefret duygularını bileyip kendi ego ve hırslarıyla keyif almaya alışmışlardır.
Erkeklerin kadınlardan, çocukların ihtiyarlardan nefret duygusu enjekte edilip aktif tutulmazsa, erkeklerin, kadınların, çocuk ve ihtiyarların çokça sorunları var ki ivedi çözümler sunmak gerekir. Hemşire, ebeden, ebe hastabakıcıdan, doktor hastadan, hasta hepsinden nefret etsin, hepsi de birbirinden ve diğerlerinde nefret etsin, 45 saniyede bir hastanın teşhisi nasıl konur da nasıl tedavisi için yol alınır, kimseler düşünmesin! Öğrenci öğretmenden, öğretmen veliden, veli okuldan, okul milli eğitimden, milli eğitim bakandan, bakan hükümetten, hükümet hepsinden nefret etsin, ne kadar sorun sıkıntı var ise, çözümü çok basit ve diyalogla mümkün olanlar da dâhil ertelensin, çözülmesin.
Nefret duygusunun askıya alınması, çekmeceye konulup kilitlenmesi nasıl mümkün? Sevgi, saygı, iletişim, etik kuralların hayata geçmesi, sorun ne olursa olsun ortak akılla yol alınabileceğinin bilinmesiyle mümkün. Sevmekten mi korkuyoruz, baskı ve nefret duygularımızı yok edersek anlayış ve paylaşımcılıkta başarısız olacağımız endişesi mi taşıyoruz, bende cevap yok, düşünelim.
Mir Murat Demir

Yazarın Diğer Yazıları