Mir Murat Demir

EKSERİYETLE OKU DİYORLAR DA!

Mir Murat Demir

Ekseriyetle diye yazdım, tüm coğrafyalarda ve tüm insanlar için yazmam sanırım abartı, mübalağa olur, oku önerisinin söylendiği. Akıl sahibi, bilinçlenme yolunda yürüyen insanlar hem okurlar, okuma eylemine ömürlerince devam ederler, sözünün dinlendiği, önerilerinin dikkate alındığı çevrelerine, sevdiklerine, diyalog içerisinde olduklarına da oku diye öneride bulunurlar. Okumak iyi de okuyunca ne olacak diye düşünmeye başladı iseniz, yolunuz, yönteminiz doğru. Okumak; yalanlamak ve reddetmek için okunmaz, inanmak ve her şeyi kabullenmek için de okunmaz, konuşmak ve nutuk çekmek için de okunmayacağı gibi. 
İnsanın yaratılışı itibarıyla aklı ve hafızası vardır ve zaman içerisinde tartma, kıyaslama, eşleştirme, tezatlıkları ve aykırılıkları tespit etme, faydalı faydasız, doğru yanlış, iyi kötü, adaletli adaletsiz, bilimsel ve ezber olan söylem ve anlatımları ayırt edebilme şansı edinir. Hayatın akışına bırakılırsa bu eylemleri körelir ve zamanla daha kolayına kaçmaya başlar insan ve sadece ezberlere inanıp hayatını idame ettirmeye devam eder. En zoru ve en kötüsü de bu karardan sonra başlamış olur çünkü insan bu kararıyla en muazzam olan aklını ve sahip olduğu yeterliliği düşünmeyi azaltır hatta bırakır.
İnsanın olan biten her şeyi gözlemleme ve deneyimleme, dokunup, işitip görme şansı da olmayacağından hayvanların yaşadığı şekil gibi içgüdüsel bir hayat geçirir. İnsan farklıdır, çok farklı, aklını kullanma yanında kıyaslama yapma, emsal oluşturma, hedef belirleme, plan yapma, süreci yönetme ve birçok kazanımıyla hep daha iyiyi daha güzeli daha akılcı ve bilimsel olanı yaşayarak, test ederek gerçekleştirmiş olur. İnsan kartopu misali yaşayarak sahip olduğu her türden gelişmişlik seviyesi, kazanımları daha önceki insanların okuyup, deneyip, test ederek hayata geçirdiklerinin sonucudur. Bayrak yarışı misali her insan, her kuşak elindekileri daha iyi, daha sağlıklı, barışçı, özgürlükçü, verimli, yüksek performans ve randımanlı olması için bayrağı alır ve çalışmalara devam eder, tüm bu olan bitenler insanların yazdıkları ve insanların okumaları ile mümkündür.
Okuma faaliyetini hayatlarının bir parçası haline getirenler, sürekli bir eylemi gibi okuyarak yaşayanlar daha az hata yaparlar, doğru ile yanlışı çok daha kısa sürede ayırt ederler, attıkları her adım her girişim her eylem mutlak fayda doğurur. Bilim, sanat, kültür, teknoloji dallarında profesyonelce çalışan insanlarımızın ötesinde okuma eylemini hayatının mottosu haline getirenler de günlük hayat akışı içerisinde sıradan şeyleri dahi daha akılcı daha estetik daha simetrik ve en muazzam şekliyle yaparlar, muazzam çok iddialı ise muazzam ve muazzama en yakın. İnsan için belirgin olan optimum yaşam süresi bilinmesi gerekenlerin binde birini dahi öğrenmeye yetmez. İnsan, okuyarak, okunup yapılanları anlayarak, kendi yaşamı ve sonrakilerin yaşamına katkı verecek, bilgi, deneyim aktarımlarını, yaşamdan keyif alma, neşelenme, mutlu olma, yaşamlarını sağlıklı ve dinç, dingin sürdürme faaliyetlerini de okuyarak kazanırlar. Okumanın faydaları hepsi bu kadarsa diye düşünmeye başladı iseniz, faydalı bir seviyeyi yakaladınız, bu kadar değil, bin katı, milyon katı, diğerlerini de öğrenmeniz için yapmanız gereken tek şey, okumak.
Mir Murat Demir
 

Yazarın Diğer Yazıları