Mir Murat Demir

8 Mart Kadınlar Günü

Mir Murat Demir

Kadın ya da erkek, insan olmanın, insan olabilmenin, adam olmaya gayret edebilmenin, mücadele etmenin farkında olmak. Farkında olmak, farkındalık yaratmak, 8 Mart Dünya kadınlar günü ile alakalı farkındalık içinde olmadan, nedir bu gün, ne yapılıyor, ne yapılmalı sorularını ilk kendine sormadan, direkt karşı duruş sergiliyorsan, gerçek şu ki, farkındalık yaratman bir yana, farkında değilsin. Kadınlar günü; ne bir bayram ne de kutlama gerektirecek bir hal. Erkek olarak şunu da yazmak isterim, “erkek adamsa kadına her gün 8mart, kadınlar günüdür” gibi ego tatmin günüde değildir. Adam olmak benim algımla cinsiyetsizdir, etik, adaletli, algısı gelişkin, azimli, üretken, zarif, bilim, sanat, kültür yanlısı insanlara, bu yolda mücadele verenlere dair bir tanımdır. Şiddet, zulüm, küfür, eziyet, taciz gibi kavramların tarifi de izahı da yoktur, adam olmak da değil, insanım diyen de dahi olmaz.
Nedir bu “8 Mart Kadınlar günü” , farkındalık günü, farkına vardırma, anlatma, farkındalıkları tüm ayrıntıları ile görme, inceleme, yapılacakları sıralama, sıralama yapılmışları kontrol edip, revize etme, planlama, program çıkarma günüdür.
Diyeceksiniz ki; çiçek almalar kutlamalar da neyin nesi, bu yakıştırmalar kapitalist sistemin uygulamaları, dayatmaları, şarlatanlıkları. Bu vesileyle anneni, ablanı, kız kardeşini, bir arkadaşını ya da çalışanını, yoldaşını, aramışsın, kutlamışsın ki, kime ne zararı var, negatif etkisi nedir, muamma.
..
Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.
..
8 Mart 1857 tarihinde ABDnin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.
..
Bir diğer söylem ise, karşı olup, karşı durduğum “kadınları cinsel kimliğiyle görmeyelim” Kadın dişidir, doğurgandır, anadır, anaçtır ki bu fevkaladeliği göz ardı etmek, yok saymak, kendinden kaçmak, kendinden saklanmaktır. Toplumumuzun cinsel eğitimsizliği, açlığı, ezberleri dışında ki bilgilere kapalı olması, taklitçi yapısı, basitliktir sıradanlıktır. Bu cinsel kimlikle var olma ya da anılma halini yok etme hali; bilgi, beceri, istihdam, söz sohbet, algı, hak eşitlikleri ve davranış bütünlüğünün sağlanması aşamasına gelince çok daha iyi anlaşılıp, kavranacaktır. Kadınlar günü ise bu yolda ki yolculuğun projektör tutulduğu gündür, seslerin yükseltildiği gündür, önceliklerin belirlendiği gündür. “Kadın erkeğin yaptıklarını yapamaz” ile “erkek kadının yaptıklarını yapamaz” yarışı, yarış değil avuntudur. Cinsiyeti ne olursa olsun her insan karakteri ve üzerine giydirdiği kişilikle farklıdır, sürekli değişim halindedir. Muazzam olan ise cinsel farklılıktan dem tutulmadan, daha mutlu bir yaşamı daim kılmak ve tüm insanlarla paylaşmak adına gelişmelere yelken açmaktır.
Mir Murat Demir

Yazarın Diğer Yazıları