Mir Murat Demir

2022 Yılı İçin Asgari Ücret

Mir Murat Demir

Yaşadığımız günlerde, yazımın yayına girdiği saatlerde okuyorsanız muhtemelen kulağınız da kısa süre sonra gireceğiz 2022 yılı için uygulanacak olan asgari ücret rakamındadır. Hayır, ekonomist falan değilim, makroekonominin etkenlerinin ekonomistlerin bildiklerinin de dışında etkileşimi olduğunu biliyorum, biliyorsunuzdur. Asgari ücret için çalışma bakanlığı, sendikalar, çalışanlar ve halkımızın değişik kesimleri farklı farklı rakamlar telaffuz ediyorlar. Elbette, dileğim, istediğim odur ki; her yurttaşımız bir işe sahip olsun, işe sahip olan her yurttaşımız da insanca yaşayabilecek bir gelire, maaşa sahip olsun. Ekseriyetle, ortak akılla düşündüğümüzde farklı seçeneklerimiz yok, emek varsa, çalışma varsa, karşılığında da mantıklı, makul bir maaş, gelir olsun. Ülkemizde çalışan her yurttaşımız en az alacağı maaş rakamı da insani temel gereklilikleri karşılayacak yeterlilikte olsun. 
Asgari ücretten dem tuttuk yazıyorum, yazının teması da mesajı da çok net, insanca, insani. Asgari ücret belirleme komisyonunda kimler var? Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Fikir yürütemeyeceğim, rakam yazamayacağım 2022 yılı asgari ücretini tam da bu yazımı yazarken sesini duyduğum televizyonda muhabirin uzattığı mikrofona görüşlerini belirten genç bir kuryelik yapan yurttaşımız verdi. “Ben asgari ücrete zam falan istemiyorum, 2 bin 825 lira 90 kuruş alıyorum, zam yapmasınlar, bu maaş tutarımın belirlendiği gündeki fiyatlarda geçerli olsun” dedi. Öz, net, kısa bir tespit ve talep hali, alkışlanacak bir açıklama, yaklaşım. Görüşüm tamamıyla zam yapmamak değil, kulağınıza ilişmiştir, büyüme rakamları açıklanıyor hani. Bizim anlayacağımız yanı refah payı, yüzde 3, yüzde 5, yüzde 10, ne kadar büyümüşsek o kadar zam, asgari ücrete, çalışana, emekliye, tabi ki geçen yılın zammı yapılırken ödediğimiz elektrik, telefon, doğalgaz, elma, patates, ekmek, et, su, benzin, mazot vb fiyatlarıyla. Bazen konular öylesi karmakarışık hale getiriliyor ki, her fikir doğru her fikir yanlış, sonuçta içinden çıkılmaz bir kargaşa, kaos. 
Bu ülkenin her yurttaşı insan gibi insani değerlerinden uzaklaşmadan sağlıklı, güvenlikli, neşeli bir hayat sürmelidir. Bu vatanın her bireyi ne yaşadığı günlerden endişe duymalı ne de yaşayacağı varsayımıyla geleceğinden, umutlarından kopmamalıdır. Devletimizin borçları sanıldığından fazla mı olmuş, tasarruf yapalım, nasıl yapalım, topyekûn, israfı önlemek ve israf etmeden yaşayalım, nasıl, topyekûn. Biliriz ki asgari ücret rakamının belirlenmesi sadece asgari ücretin çok dışında resmi kurumlarda da özel teşebbüs kurumlarında da çalışan bütün insanlarımızı, emeklilerimizi de kapsar. Polemikle tatmin sağlanamayacağı için temennim odur ki hesaplamalar gerçeklerden uzak kalmadan yapılmış, rakam doğru ve isabetli olarak açıklanır, yeni yılı umutlarımızı artırarak ve mutlulukla karşılarız.
Mir Murat Demir

Yazarın Diğer Yazıları