Bu hafta, değerli antrenörlerimize ve antrenör adayı arkadaşlarıma, bu özel konudan bahsetmek istiyorum. Sıkılmadan ve sonuna kadar dikkatlice anlayarak okumanız dileğiyle...
Özellikle altyapı hocalarımıza gelişim çağındaki sporcularına yaptıracağı antrenmanlarla dikkatli olması gerektiğini vurgulamalıyım.
NEDİR BU SÜRANTRENE DURUMU..?
Çalışma ile dinlenme sürelerinin iyi ve orantılı bir şekilde ayarlanamaması ve gözden kaçırılması (önem vermeme) sonucunda sürantrene durumu meydana gelir. Yani; sporculara yüksek şiddette antrenman yüklemesi yapılmasına rağmen, organizmada meydana gelen AŞIRI YORGUNLUĞUN atılması için, yetersiz dinlenme süreleri verilmesi sonucunda '' Sürantrene Durumu'' ortaya çıkar.
Antrenman şiddetini çok iyi ayarlayıp, bu uygun yüklenme oranlarına göre sporcusuna yeterli (ne az, ne de fazla) dinlenme süresi vermelidir. Aksi takdirde, sporcu organizması ikinci bir yüklemeye dinlenemediği için hazırlanamayacağı gibi, yorgun bir sporcunun organizmasından yüksek seviye bir performans, verim ve form elde edilemez. Sonucunda ise sporcu organizması, kısa süre içerisinde TÜKENECEK ve sürantrene durumuna düşecektir.
SÜRANTRENE BELİRTİLERİ..!
Psikolojik, Fiziksel ve Fonksiyonel Sürantrene ; kolay heyecanlanma, konsantrenin düşmesi , kritiklere aşırı tepki verme, takımdan kendini soyutlama eğilimi, inisiyatif kullanma eksikliği, kendine ve çevresine güvensizliği, MÜSABAKALARDA DÖVÜŞME VEYA KAVGA ETME İSTEĞİ, taktik planı terk etme ve yapmama eğilimi,kas gerilmesinin artması,yeni düzeltilmiş hatalı haraketin tekrarlanması, reaksiyonun düşmesi, sakatlanmaya eğilim (basit haraketlerde bile), uykusuzluk, iştahsızlık kalp atımının normalden uzun sürmesi vb.
Toparlayacak olursak ''Antrenman yanlışlıkları ve çalışma hataları, sporcunun özel yaşantısı, ve genel sağlık durumu sürantreneye neden oluyor ve performans alınamıyor.
TEDAVİSİ VE ÖNLENMESİ
Özel diyet ve beslenme A, C ve B vitaminlere sahip olan yiyeceklerin miktarını artırmak, Alkali türü yiyecekler ile iştahı açmak veya uyarmak(süt, meyve, taze sebze vs.) sabah soğuk duşların alınması, dinlendirici masaj yapılması, yavaş tempoda joggingler veya bisiklet sürme etkinlikleri yapılabilir.tercihen yağmurlu veya güneşli havalarda etkinlik yapılabilir (çünkü bazı sporcular güneşli, bazıları ise yağmurlu havayı daha canlandırıcı bulabilir) tüm aday antrenör arkadaşlarıma ve hocalarıma başarılar.
Sürantrenesiz yıllar diliyorum..
ANTRENÖR
MEHMET ALİ LÜLE