Neler neler ekleyebilirdim buraya ama hemen aklıma ilk gelenlerle başlıyorum. Hiç düşündünüz mü? Bir insan nasıl taraftar olur? Neden, taraftar olur? İnsanı ağlatan, güldüren, kahreden; dünyada hiçbir şeyle ölçülemeyecek zevkleri veya hüzünleri yaşatan, mide kramplarına, kalp krizlerine yol açan taraftarlık nasıl bir duygu selidir? 60-70 yaşındaki insanları çocuk gibi kavga ettiren; evde televizyondan seyredilen maçlarda, uğur olsun diye ikide bir koltuk değiştirten; hatta tuvalete gidildiği zaman gol atılmışsa, maç bitene kadar “burası uğurlu geldi” diye tuvaletten çıkartmayan taraftarlık, nasıl olmuş ta tüm benliğimizi kaplamıştır? Ve en önemlisi, milyonlar kendi ülkelerinin takımını izlerken nasıl bir ortak inanç içine girerler?... Herkesin aynı kurallarla oynadığı basit bir oyuna milli kültürler, gelenekler inançlar nasıl damgasını vurmuştur.
FUTBOLUN KÜLTÜRÜ MÜ?... YOKSA, KÜLTÜRÜN FUTBOLU MU?
“Futbol, günümüzde artık sadece bir spor olmaktan çıkmış, ekonomik, siyasi, kültürel ve toplumsal açıdan bir iktidar ve güç nesnesi haline gelmiş durumda”Acaba, her ülkenin milli karakteri yeşil sahalara nasıl yansıyor? Ülkelerin tarihi ve kültürü, milli takımlarının oynadığı futbolu nasıl etkiliyor? Ve daha da önemlisi, bu kültürler ya da ulusal kimlikler futbol’dan nasıl etkileniyorlar? Bunun için de gelin önce, futbolun ülkeler için önemine ve toplumların milli kimlikleriyle ilişkisine bakalım. Çünkü, futbol, günümüzde artık sadece bir spor olmaktan çıkmış, ekonomik, siyasi, kültürel ve toplumsal açıdan bir iktidar ve güç nesnesi haline gelmiş durumda.
Ülkelerin futbol ile olan etkileşimine bakın
İNGİLTERE
Futbolun doğuşu... Ekol...
BREZİLYA
Geniş kumsalları, saf yetenekleri, kahve, samba,ve futbol...
ARJANTİN
Askeri darbeler, tango, hüzün, ekonomik krizler ve futbol...
ALMANYA
Endüstri, disiplin, ve futbol...
İTALYA
Sertlik.,disiplin ve aşırı duygusallık futbol...
TÜRKİYE
Taraftarlık duygusu, tribünler, Deniz, güneş, turizm, misafirperverlik, ve futbol...
Veee özellikle de Afrika “Afrika’da futbol giderek ülkeyi ve yerlileri birbirine bağlayan bir araç haline geldi.. Bu durum o kadar ileri gitti ki, Afrika ülkeleri , eskiden sömürgeleri oldukları ülkelere futbol sayesinde kafa tutmaya başladılar...
Sambacılar.. Matadorlar.. Samuraylar.. Asya kaplanları.. Panzerler.. Afrika aslanları.. Sıpagetticiler.. Horozlar... Kırmızı şeytanlar... Vee tangocular
Hepsi birbirinden güzel ve anlamlı değil mi?
Ama artık, teknolojinin getirdiği olumlu olumsuz etkiler... üstüne siyaset ve en önemlisi bahis bunlar olduğu sürece futbol eski tutkusundan uzakta olmaya devem edecek gibi.
Futbolun futbol olduğu zamanlara özlemle...
Antrenör
Mehmet Ali Lüle