M. Said Yalçın

Keyfi tercihlerinizle Basını ayrıştıramazsınız..!

M. Said Yalçın

Festival öncesi yapılan istisare toplantılarına rağmen, basına karşı yapılan ayrıştırma ve emeği hiçe sayan zihniyetler…
25.Malatya Uluslararası Kültür Sanat etkinliklerinde , Malatya tek yürek olabildi mi?.. Bir çok tepki ile karşılanan festivalde, Selahattin Gürkan acaba personelleri tarafından kızağa mı çekilmek istendi..?
Kayısı festivalinde aylar öncesi  istişare toplantıları hakikaten kayda değer ve bir o kadarda anlamlıydı. Siyasi İl Başkanları, Basın mensupları, Stk’lar,Muhtarlar , şehrin önde gelen isimleri ile yapılan toplantılar takdire şayandı. Malatya Valisi Hulusi Şahin bey ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın gayretleri tartışılmazdı. Nitekim istişare toplantıları öncesi basındaki ayrıştırma üzücüydü. Bir şehrin basını sadece gazete veya Tv’ler akabinde radyolar değildi. İnternet Haber sitelerini hiçe sayan bir zihniyetle karşılaştık.
Hayal et, elinde iki bardak su; bir temiz, diğeri ise kirli.
Temiz suyu kirletmek kolaydır, ama kirli olan suyu arındırmak, onu saf su haline getirmek zordur hatta belki de imkansızdır.
Temiz suyun içine bir damla kirli sudan damlattığında rengi değişir, bulanır. Ve artık o, saf, temiz bir su değildir.
Kirli suyun içine ne kadar temiz su dökersen dök, saf ve temiz olmaz. Temiz olmasını istiyorsan suyu boşaltıp tekrardan doldurman gerek.
Ama o kadar vaktin varsa. Değiştirmek için zamanın varsa.
Yoksa o kirli bir bardak suyla bir başına kalabilirsin…
Hayatını sana verilmiş temiz bir bardaktaki su olarak hayel et şimdi de.
O bardaktaki saf suyu korumak da, kirli hâle getirmek de senin elinde. Bunu istediğin gibi kullanabilirsin. Sana verilmiş saf suyu kirletebilirsin.
Ama ömrün bittiğinde, sonsuz olarak yaşayacağın yerde o kirli su senin canını yakabilir. Canının yanmasını geçelim, o senin ulaşmak istediğin çoğu şeyi elinden alır. Her şey gözünün önünde iken onlara ulaşamazsın. Onca güzelliği hayal bile edemezsin. Çünkü sen sana en başında verilen saf tertemiz bir bardak suyu kirletmişsindir.
Kirlettiğin suyu temizlemen için aslında sana bir o kadar da şans verilmiştir. Ama sen hepsini ya ertelemişsindir ya da elinin tersiyle itmişsindir.
Hani Malatya Tek yürekse basın anlamında da tek yürek olmalıydı. Ayrıştırmadan bir bardaktaki saf su gibi…İnternet medyasını kabulenmeyen ya da kabul etmek istemeyen bazı zihniyetlere biraz açıklama yapma hissiyatına vardım.
Basılı gazetelerin azalması ile internet haberciliğinin iyi bir geleceğinin olması, son dönemlerde fazlasıyla konuşulmakta. İnternet haberciliği, yalnızca internet ortamında haber yayını yapılmasıdır. Gazeteler gibi gündemi bir gün geriden değil, anlık olarak takip edebilme imkanına sahip olursunuz.

İnternet haberciliği, geleneksel gazetelerin uzantısı web siteleri olabileceği gibi, kapanan gazetelerin web sitesi de olabilmektedir. Öte yandan yalnızca dijital ortamda doğup, varlığını oradan sürdüren pek çok site mevcut.

İnternet haberciliği, genel olarak ücretsiz ve internet erişiminin olduğu her yerden ulaşılabilmesi nedeniyle oldukça rağbet görüyor. Ayrıca habercilikte hız kavramının son derece öneme sahip olduğunu da göz önünde bulundurursak, internet gazeteleri sayesinde bunu sağlamak mümkün. İnternet gazetelerinin mobil uygulamalarından gelen haber bildirimleri, son dakika gelişmeleri her an her şeyden hızlıca haberdar olmamıza olanak sağlıyor. Ayrıca reklam verenlerin tercihi de artık yeni medya teknolojileri olmaya başlamıştır.

Sarsıntılı bir deprem olduğunda şüphesiz ilk baktığımız yer sosyal medyadır. İnternet gazetelerinin, geleneksel medyayı geride bırakıp ayrıntıları en önce vermesi bu konuda etkilidir. Televizyondaki haberlerde depremin detaylarını beklerken bir de bakmışsınız ki deprem hashtagı Türkiye gündemine girmiş. Öte yandan Kandilli Rasathanesinin de; meydana gelen depremin büyüklüğünü, konumunu geleneksel medyadan da önce yeni medya aracılığı ile duyurduğunu görürüz.

Habercilikte en önemli meslek ilkelerinden biri de güvendir. İnternet haberciliğinde hızlı olacağım derken hata yapma payı da yüksek olabilmekte. Bu yüzden bir haberi paylaşırken dikkatli olmakta ve kontrol etmekte fayda var. Aksi takdirde yanlış bilgiler verip okuyucularınızı yanlış yönlendirebilirsiniz. Kitlenizi doğru bilgilendirmek, kurumunuzun iyi ve güvenilir bir imaja sahip olması açısından önemlidir.
Şimdi bu bilgileri verdikten sonra, gelelim Malatya’da İnternet Haber sitelerine verilen değere.. Sözüm ona, internet medyasına değer vermeyen yerel yöneticilerin bizlere söylediği tek sorun şu. Malatya’da yüzlerce internet haber sitesi mevcut. Bunda haklılar. Nitekim günü birlik açılan ve güncellenmeyen sitelerle bizleri bağdaştıran zihniyet karşısında derim ki, Bunu alexası var, bunun Google’deki değeri var, Google’deki sıralaması var… Her gazeteyi ve tv’yi akabinde her radyoyu bir kefeye koyamayacağınız gibi, internet haber sitelerini de bir kefeye koyamazsınız. 
Malatya’da 6 basın derneği mevcut. Akabinde bu derneklerinde kendi çapında üyeleri bulunmakta. Dernekleri de ayrıştıramazsınız. Nihayetinde Malatya için bu dernekler bir bakıma kamu görevi yapmakta. 
Şu benim adamım, Bu benim adamım deyip ilgisiz bir şekilde bırakamazsınız bu dernekleri ve internet haber sitelerini..Telefonlara bakmakla yükümlü görevliler, Büyükşehir Başkanını mahçup edemez . Belliki Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, personelleri tarafından tartaklanmakta. Yapmış oldukları hataların hepsi Başkana yansıltılmakta. Biz buradan kapalı bir şekilde isim vermeden açık ve net bir şekilde diyoruz ki, “ Bulunduğunuz mevki size ait olabilir ama ne demişler, Şapkası dar gelen, başım büyük sanır. -Atasözü-
Bizler bugüne kadar Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan bey’e destek olduk olmaya da devam edeceğiz. Birileri bizleri yok bilselerde. Ve son olarak, ‘Sessizliğimiz tevazumuz ve asaletimizdendir. Ancak yeri geldiğinde gürlemesini de biliriz.’

Yorumlar 1
Hakan Kaya 23 Temmuz 2022 13:17

Be basın dışından biri olarak basın ile gazete ile bir alakam olmadığı gibi hiç bitişe beni alakadar etmeyen bir konu ancak Said Yalçın bu yazıyı bir haber sitesinde yazmış ve sosyal medyada paylaşmış bende okudum ve sayid Yalçın’a diyorum ki kalemine sağlık. Malatya’da gördüğüm kadar Basında öncelikle birlik beraberlik yok birlik beraberlik olsa idi 2 tane cemiyet olmaz 1 cemiyet Selattin başkana hakaret ederek yolunu buluyor 2. Cemiyet Selahattin başkanı Göklere çıkarıyor ama bir türlü aşağı indirmiyor ama oda yolunu buluyor. Diğer derneklere gelince onlarda orta direk gibi artık peşinde yani bu durumlar olduktan sonra Belediyede çalışan sözde basın bürosundakiler o kadar rahat olurlar yeni nalınada vururlar mıhınada vururlar. Yani diyeceğim sayid Yalçın kaymağı bunlar yesin yoğurt ise diğerleri yesin oda kalırsa. Malatya’da 500 internet sitesi 2 televizyon 16 radyo 11 basın Derneği varsa sen çay seviyorsa birde benim yerim iç vessssalam

Yazarın Diğer Yazıları