6 ve 20 Şubat depremi sonrasında depremde hasar gören eşya için nakdi eşya yardımı sözü unutuldu. Vatandaştan dilekçe alınıp, eşya hasar tespit komisyonları kuruldu ancak yardımlar yapılmadı.
Malatya ve depremzede diğer illerde, her il için ayrı ayrı olmak üzere eşya yardımı yapılacak kaç depremzede vardır ? Ödemeler ne zaman yapılacak sorusu depremden 15 ay geçmesine rağmen cevap bulamadı.
İktidar tarafından depremin hemen akabinde söz verilen ama sonrasında da unutulan vaatlerden biriydi eşya yardımı…Eşya yardımı ile ilgili sorun, bir çok defa İçişleri Bakanlığına soru önergesi verilmesine rağmen hep muammada kalmış ve depremzede vatandaşlar tarafından tepki ile karşılanmıştır.
Malatya’da yıkık ve acil yıkılan konut ve ticarethane sahibi depremzedelerden kaçı eşya yardımı için başvurmuştur ? Bunlardan kaçına ne kadar ödeme yapılacak? soruları ile meşgul olurken, hiçbir devlet kurumundan cevap alınamayışı, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) zarar tespiti komisyonu ekipleri tarafından, Malatya’da kaç orta ve az hasarlı konut ve işyerinde zarar tespiti yapılmıştır? Tutanak altına alınan zarar görmüş eşyalar için toplamda biçilen değer ne kadardır? Malatya’da GİB ekipleri tarafından tespiti yapılan zarar görmüş eşyalar için kaç depremzedeye, ne kadar nakdi yardım yapılmıştır?
GİB zarar tespiti komisyonu ekipleri tarafından, depremden etkilenen diğer 10 ilde, iller bazında, kaç orta ve az hasarlı konut ve işyerinde zarar tespiti yapılmıştır? Tutanak altına alınan zarar görmüş eşyalar için toplamda biçilen değer ne kadardır? Depremden etkilenen diğer 10 ilde, iller bazında, GİB ekipleri tarafından tespiti yapılan zarar görmüş eşyalar için kaç depremzedeye, ne kadar nakdi yardım yapılmıştır?
Eşya yardımı ile ilgili bugüne kadar hiçbir kurumdan net bir cevap alamadığımız gibi, depremzede vatandaşlara sorun ile ilgili net bir cevap yada haber yapamadığımız için en kısa zaman içinde hükümetimizin yetkililerinden olumlu yada olumsuz bir cevap alırız diye düşünmekteyim…
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDE NELER OLUYOR ..?
Malatya Büyükşehir Belediyesi yeni başkanı Sami Er ile ilk meclis toplantısını gerçekleştirdi. Burada yapılan mali tablo açıklaması ve akabinde başkanın maaşları ödemek için kredi çektik ibaresi gündeme bomba gibi düştü.
Bir anda ulusala taşınan olay ile ilgili Önceki Başkan Selahattin Gürkan’dan 39 dakikalık bir video çekimi ile cevap geldi. Video’da büyükşehir belediyesinin ve şirketlerin borçlarını açık bir şekilde gündeme getirdi. Motaş ve Megsaş’ın borcu olduğunu dile getiren Gürkan, “ iki şirket hariç diğer şirketlerin hepsinin kasada kar ile devretmiştir. Büyükşehir’in borcu ise 3 milyar 600’dür. Şirketlerimiz vergi rekortmeni olmuştur. Maliye bakanlığında şirketlerin mali tablosu açık bir şekilde yayınlanmaktadır. Borcu olan şirket vergi rekortmeni olabilir mi? “ şeklinde tepkilerini dile getirdi.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, meclis toplantısının ilkinde 17 milyar 600 milyon borç ile devraldıklarını, maaşları ödemek için kredi çektiklerini, ( kredi meclis onayı ile alınır) ,ikinci mecliste ise böyle bir söylemi söylemediğini açıklamıştı.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’in adaylık açıklaması sonrası basın konteynırlarına yaptıkları ziyarette kendisine bir uyarım olmuştu; Bu uyarı Malatya AK Parti İl Başkanlığının Cumhur İttifakına büyük zarar verdiğini açıklamıştım. Aslında Sami Er’i iyi tanıyan birisiyim. Özel İdare’de 2 sene beraber çalıştık. Genel sekretim olarak kendisine sevgim ve saygım var. Yalnız bu acemice yapılan açıklama sonrası nasıl bir yol çizeceğini merak ediyorum. Her platformda Sami Başkan polemiklere girmeyeceğim ve Malatya’nın ayağa kalkması için var gücümle çalışacağım diyordu. Polemiğin KRALINI Sami Başkan yaptı. Bu polemik sürümcemesi çok can sıkacak gibi. ..