M. Said Yalçın

Deprem Uzmanları..!

M. Said Yalçın

6 Şubat depreminden sonra öğrenmiş olduk ki deprem uzmanları bu ülkede varlar. İllaki bir insan büyük afetler yaşadıkları zaman o afetlerin uzmanlarını sosyal medyadan takip eder, soru sorar, korkularını deprem uzmanlarının iyimser açıklamaları ile rahatlar.
6 Şubat depreminde Malatya ve 11 il büyük afet yaşadı denilse de, ‘Malatya’ yıkım olarak ilklerde. Bugüne kadar geçen 16 aylık zaman diliminde Malatya’da sadece yıkım manzaralarını izledik. Merkezdeki keşmekeşlik ise devam etmekte. Bugüne kadar ise sadece duyumlar olarak, Yerinde dönüşüm, rezerv alanlar, orta hasarlı binalar, depremzedelerin eşya yardımı ile günlerimiz geçti bugüne kadar. 
Malatya bir seçim yaşadı ve bu seçimde mevcut göreve gelen Yerel Yöneticiler ise 2 aylık dönemde depremden öte sadece ekiplerini kurma telaşına girdi. Esnafların halen bir çoğu konteynır alamamakla birlikte, kendi çabaları ile ya bir minibüsü , ya yarım otobüsleri iş yeri olarak kullanmaya devam etmekte, en azından hayatlarını idame ettirme açısından bu yola başvurmaları da takdire şayandır.
Malatya’da son dönemlerin en çok rastladığımızı sorun olmaktan bir türlü çıkmayan ‘Söğütlü Camii’ .. Vakıflar Bölge Müdürlüğünün emekliler parkında muhteşem bir projesi ile caminin yerine inşa edilecek denilmesinden sonra ortalık toz duman oldu. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, buna müsaade edilmeyeceğini seçim vaatlerinde sıraladı. Akabinde Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan ise geçtiğimiz hafta içerisindeki beyanatlarında, Söğütlü Cami yerinde inşa olacak demesi bu işin sürüncemeden başka bir işe yaramayacağı kanısına varmış olduk.
Kışla Caddesi esnaflarını dinlediğimiz de ise, hepsinin içi kan ağlamakta. Saray mahallesi ile Kışla caddesinden çıkarken sağ tarafın komple yıkılacak olması esnafı derinden üzmeye yetmekte. Görüşmelerimiz sonrası ise esnaflara henüz bir tebligatın gitmediği. Yani bu olayda sanırsam sürüncemeden başka bir şey değil.
Malatya’da o kadar sıkıntılı günler yaşıyoruz ki; nereye baksak sıkıntı sorun. Ve bu sıkıntı sorun sadece beyanatlarla geçiştirilmekte. 6 Şubat depremi sonrası depremzedelere verilen sözlerin tutulmadığını gözlemliyoruz. Mesele defalarca yazmamıza rağmen gündem olmasına rağmen bir türlü ‘Eşya Yardım’ paralarının sonu ne olacak bir açıklama gelmedi yetkililerden. Kısacası Malatya’da herşey kocaman bir soru işareti olarak devam etmekte ve sadece beyanatlarla vatandaşları ayakta tutmaya çalışmaktalar.
Deprem bölgesinde depremzedelerin bir çok derdi varken, bir çok sıkıntısı mevcutken bu sorunlara ivedi bir şekilde çözüm bulunamazken, birde şu bizim deprem uzmanları hep ayrı kafadan nakarat paylaşımları fazlasıyla derinden üzmektedir depremzedeleri. 6 Şubat depreminden hemen sonra tek takip ettiğimiz deprem uzmanları oldu. O kadar çok deprem uzmanı ve bunun yanı sıra bonus olarak astroloji uzmanlarıda katılınca biz depremzedelere uyku haram oldu…
Deprem uzmanlarına ve astrolojicilere devletimizin bir uyarısı olmaz mı düşüncesi bizde hasıl olur ken, maalesef (işini doğru yapanlara sözümüz asla yok) işini sadece sosyal medyada isminin duyurulması için asparagas bildirilerle okuyucu kitlesini kat be kat artırarak depremzedeleri çileden çıkarmaya yetiyorlar.
Ülkemizde arka arkaya gelen büyük depremler beraberinde birçok yıkıcı sonuç getirmiştir. Maddi ve manevi milyonlarca kişinin etkilendiği bu felaket aynı zamanda birçok kişiyi hem fizyolojik hem de psikolojik olarak etkilemiştir. Yıkımın her ne kadar binalarda olduğu görünen bir şey olsa da, asıl gerçeğin insan psikolojisinde meydana gelen yıkım olduğu da unutulmamalıdır. Her ne kadar maddi olarak destek sunuluyor ise de, burada manevi ve psikolojik desteğin de oldukça iyi bir şekilde sağlanması gerekmektedir.
Depremzede deprem sonrası görmüş olduğu psikolojik tepkiler deprem bölgesinde olanlar sıkça görmektediler. Deprem sonrası depremzedeler de, stres, Konuşmama, İçe kapanıklılık, öfke ,suçluluk, endişe, korku şeklinde sıralayabileceğimiz bir çok psikolojik sıkıntılarla devam etmektedir. Memleket sevdalısı Malatya’lılar terketmemek için canla başla uğraşmaktalar. Verilen sözlerin yerine getirilecek günü beklemekle geçmekte depremzedelerin hayatı. Unutulmamak adına bizler depremzedelerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
 

Yazarın Diğer Yazıları