6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin 8. ayında binlerce kişi bölgeden farklı illere göç etti, kalan yüz binlerce kişi ise geçici barınma tesislerinde hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.
Özellikle deprem bölgesindeki geçici yerleşim alanlarında çocuklar, kadınlar, yaşlılar, ve ruhsal hastalığı olanların güvenli ve sağlıklı barınma hakkının öncelikli olarak gözden geçirilmesi gerektiği halde ,geçici yerleşim alanlarında hala zemin, ısınma ve güvenlik gibi temel ihtiyaçlar tam olarak karşılanmadı.
Öte yandan hala barınma ihtiyacı karşılanmayan , tuvalet, banyo ve gıda gibi hizmetlere erişemeyen çok sayıda depremzede var ve acilen deprem bölgelerinde kalıcı, korunaklı ve aile yapılarına uygun alanların oluşturulması gerekiyor.
11 kentte büyük bir yıkıma neden olan depremlerden en fazla etkilenen kesimlerin başında çocuklar geliyor. Deprem bölgelerinde eğitim, sağlık, barınma ve beslenme haklarına erişemeyen çocukların yaşadığı problemler hala devam ediyor.
Yüzlerce çocuk deprem bölgelerinde olumsuz şartlarda güvensiz bir ortamda yaşıyor. Çocukların yaşlarına uygun beslenebilecekleri gıdaların olmayışı gibi birçok sorun var ve hatta çocuklar kepçelerin, kamyonların vızır vızır gidip geldiği bir ortamda gününü geçiriyor. Yetişkinler gibi çocukların da rutinlere ihtiyacı var. Okul, bu rutinlerin başında geliyor. Depremle birlikte çocukların bütün rutinleri yıkıldı. Yaşanan depremler çocukların yalnızca fiziksel değil, ruhsal ve davranışsal durumlarını da oldukça olumsuz etkiledi.
Depremlerde hem fiziksel hem de ruhsal yara alan milyonlarca çocuk ve hala depremin yarım bıraktığı hayalleri var.