Filiz Yavuzkurt

GSS Prim Borçları İçin Yasal Takip Başlatılması Kabul Edilemez

Filiz Yavuzkurt

SGK, milyonlarca  kişiye GSS  prim borçları için mesaj gönderip ödeme talep etti
Ekonomik krizin yaşandığı ,  işsizliğin had safhaya ulaştığı böyle bir dönemde SGK, yaklaşık 9,4 milyon kişiye işsizlik dönemlerine ait prim borçları için mesaj göndererek ödemeleri talep etti. Daha da vahim olan borçlar ödenmediği  taktirde  haciz işlemlerinin başlatılacağını belirtti. 
Anayasayla güvence altına alınan sağlık, bütün vatandaşlar için en temel insan hakkıdır ve  sosyal bir devletin görevi, sağlık hakkının bütün vatandaşlar için kamusal, ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir olmasını sağlamaktır.
Hiçbir gelir ve güvencesi olmayan milyonlarca kişiye devletin yardım eli uzatması gerekirken  GSS prim borçları için yasal takip başlatması kabul edilemez bir durumdur ve büyük haksızlıktır.
1 Ocak 2012 yılında uygulamaya konulan Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasıyla sigortası olmayan işsiz vatandaşlarımız, zorunlu olarak sisteme dâhil edilmişti. Ekonomik krizin derinleştiği, işsizliğin had safhaya ulaştığı bu dönemde SGK’nın GSS  prim borçları için vatandaşa mesaj göndererek ödeme talep etmesi zaten işsiz olduğu için prim borcunu ödeyemeyen vatandaşa yüktür ,eziyettir.
Şimdiye kadar bir bildirim ve uyarı yapılmadan, belki de vatandaşlarımızın haberi bile olmadan hanesine yazılan bu borçları bir SMS yoluyla bildirmek, ödeme talep etmek ve  hacizle tehdit etmek, sosyal devlet ilkesine tamamen aykırıdır.

 İşsiz ve geliri olmayan vatandaşlara destek olunması gerekirken, milyonlarca insanımızı çıkmaza sokan bu yanlış uygulamadan acilen dönülmeli ve geçim derdine düşmüş vatandaşımıza destek verilmelidir.
SGK tarafından gönderilen mesajda şu ifadelere yer verildi:
"Değerli sigortalımız, Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borcunuz bulunmaktadır. Borcunuzu e-Devlet üzerinden sorgulayabilir ve yine e-Devlet üzerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Aksi takdirde yasal takip başlatılacaktır. Borcunuzu ödemiş olmanız halinde bu mesajı dikkate almayınız"
 

Yazarın Diğer Yazıları