Eda Gözükara

Korona Günlerinde Ruh Sağlığı

Eda Gözükara

Değerli hocam Doç. Dr. Mehmet Bilginin bir sözü ile başlamak istiyorum. ''Hayatta her zaman problemler vardır önemli olan problemin ne olduğu değildir, bu problemle nasıl başa çıkabildiğimizdir''. 
İnsanı sosyal bir varlık olarak ele alan dünyada yaşadığımız sürece, problemler de hayatımızın kaçınılmaz parçaları haline gelmektedir. Problem yaşamayan ne bir insan ne de herhangi bir toplumdan söz etmek mümkün değildir. İnsanlık uzun asırlar boyunca birçok felaketle birlikte yaşamıştır. Salgın hastalıklarda dünya tarihinin akışını etkileyen felaketlerden bir tanesidir. Şimdi ise dünya çapında ki, daha önce adını bile duymadığımız Covid-19 (korona virüs)  adı verilen bir salgının tam ortasındayız. 
Peki yaşadığımız bu ürkütücü zamanda insanları özelliklede psikolojik açıdan son derece olumsuz etkilemeyi başaran korona virüse karşı ruh sağlığımızı nasıl koruyacağız? 
Öncelikle şunu söylemeliyim ki kaygılarınızda yalnız değilsiniz. Hepimiz benzer durumlar yaşamaktayız. Yaşadığımız benzer durum içerisinde farklı olan tek şey ise bu durumlara verdiğimiz tepkilerdir. Bizi en çok korkutan, kaygılandıran ya da strese sokarak farklı tepkiler vermemize neden olan şeylerden birisi de belirsizliktir.  İnsan beyni belirsiz bir durumla karşılaştığında birçok işlevsel olmayan senaryolar yazar ve bu senaryoların gerçekleşeceğine inanır. Korona virüs de beynimiz için şu an görünmeyen bir düşman niteliğindedir. Beynimiz göremediği bu düşman hakkında çeşitli senaryolar yazar ve bunların gerçek olacağına inanır. Aslında bu noktada tek bir gerçek vardır ki bu senaryolar beynimizin bize bir oyunudur ve işlevsel olmayan olumsuz düşüncelerin ta kendisidir. 
Bu süreci yönetebilmemizin en önemli kurallarında biri durum karşısında ki bilgilerimizi artırarak duygu ve düşüncelerimizi kontrol altına alabilmektir. Olumsuz ve  gerçek dışı düşünceler yerine daha gerçekçi düşüncelere odaklanmaya çalışmak, yaşadıklarımız konusunda açık ve net olmak, karşılaştığımız sorunlarla eksiksiz bir şekilde başa çıkabilmemize yardımcı olur. Evet, bilinmezliklerin yoğun olduğu zor bir dönemden geçiyoruz ama her şey çok daha kötü olabilirdi. Unutmayalım ki kış boyunca çıplak kalmış bir ağaç bahar ayında çiçek açar. Hayatın kendi kontrolünüzde olan kısımlarına yoğunlaşmak da iyi hissetmenizi sağlar. Geçmiş veya gelecek yerine şimdiye odaklanmak psikolojik sağlığımızı korumak için önemlidir ve bunun İçin de yapılabilecek şeylerden bir tanesi ulaşabileceğiniz küçük hedefler koymaktır.  Süreci yönetebilmek için gerekli olan şeylerden bir tanesi de neler olup bittiğinden haberdar olmaktır.  Bu durumda haber takibinin kaynağının güvenilir olması ve takip etme süresi de önemlidir. Özellikle gece sosyal medya haberleri ile olan teması kesmek zihninizin yaratacağı olumsuz düşünceleri engelleyerek uykunuzu da olumlu yönde etkileyecektir. Son olarak vücudunuza iyi gelen her şeyin psikolojiniz için de iyi sonuçlar doğuracağını aklınızdan çıkarmayın ve vücudunuza iyi bakın. Unutmayın ki  ''Hayatta her zaman problemler vardır önemli olan problemin ne olduğu değildir, bu problemle nasıl başa çıkabildiğimizdir''. 
Eda GÖZÜKARA
[email protected]
 

Yazarın Diğer Yazıları