1. amatör küme büyükler liginin başlamasına yakın antrenörler sporcularını hazır etmek için yoğun antrenman programları yaptırmaktadır. Sporcuların bu yoğunluktan rahat atlatmaları için mental toparlanmaya ihtiyaçları vardır.
Herkes şiddetli bir antrenmandan sonraki gün vücudundaki hisleri çok iyi bilir. Sert bir antrenmandan sonra başlayan gecikmiş kas ağrısı, kas hasarı ve fiziksel yorgunluk hissi.
Ancak bütün bu olumsuzluklara rağmen, ihtiyacınız olan toparlanma şekli kesinlikle yatarak bir dizi izlemek değil! Hiç bir şey yapmamak iyi bir toparlanma kesinlikle değil!‘Dinlenme Günü: Hiç bir şey yapma, Toparlanma Günü: Bir şey yap’ bu mantıkla hareket etmemiz gerekiyor.
Aktif Toparlanma stratejisi kesinlikle bu toparlanmanın anahtarı gibi görünüyor. Üstelik bu stratejiden sadece antrenman yapmadığınız günlerde değil, egzersizlerde setler arası, antrenmanlar sonrası ve günler arası faydalanabiliriz.
Aktif toparlanma sadece fizyolojik dengeyi sağlamanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda, egzersiz sırasında ne kadar iyi performans gösterebileceğiniz konusunda aktif toparlanmanın pasif toparlanmaya göre daha üstün olduğuda bilinmektedir.
Pasif toparlanma ile karşılaştırıldığında, aktif toparlanmanın, sporcuların yorgunluk sürelerinin geciktirmekte ve sporcuların güç çıkışını sürdürmelerine yardımcı olmaktadır.
Ağrıyı, kaygıyı ve stres kaynaklı kondisyonu düşüren durumları azaltmaya yardımcı olur. Çoğumuz ne zaman strese girdiğimizin farkında değiliz çünkü stres yavaş yavaş içimize işler.