Burak Dönmez

Çıplak Ayak Antrenman Faydalı mı?

Burak Dönmez

Çıplak ayakla koşma konusu son birkaç yılda daha popüler hale geldi ve olumlu etkiler için birçok iddia ve koşu stilini değiştirmenin riskleriyle ilgili karşı iddialar var?

Koşu yalın ayak olduğunda, adım uzunluğu azalmaktadır. Daha hızlı ve daha kısa adım uzunluğu, daha düşük yere temas süresine ve havada kalma süresine yol açar. Çıplak ayakla koşmanın, kısa adım frekansına neden olduğu ve kısa adımların muhtemel stres kırığı yaralanması potansiyelini azalttığı düşünülmektedir.

Çıplak ayak koşuda, plantarfleksor kasların (gastroknemius lateralis, gastroknemius medialis ve soleus) aktivasyonunda daha yüksek elektromiyografik aktivite gerçekleşmektedir. Bu bulgunun önemi, azalmış darbe kuvvetidir. Yapılan çalışmalar çıplak ayakla koşanlarda yere çarpma kuvvetlerinin azaldığını belirlemiştir.

Ayakkabı giymek, özellikle parmak ucu-topuk hareketi ile ilgili olarak ayağın doğal hareketlerini kısıtladığı tespit edilmiştir.

Çıplak ayaklı koşanların oksijen tüketimini ve dolayısıyla koşarken enerji tüketimini azalttığı bulunmuştur. Bir çalışma, 700 gram ağırlığındaki ayakkabı giyenlerde çıplak ayaklı duruma göre %4,7 daha yüksek oksijen tüketimi bulmuştur. Artan enerji kullanımı ayakkabı kütlesine bağlanmıştır.

Ayakkabısızken, zemin ile yakın bir ilişki vardır. Aynı zamanda ayakkabı giyerken de kanıtlanmış bir propriyosepsiyon kaybı olduğu keşfedilmiştir. Plantar mekanoreseptörler ve destekleyici yüzey arasındaki herhangi bir engelin ayak pozisyonu farkındalığını engelleyeceği tahmin edilmektedir.

Çocuklarla ilgili olarak, “optimum ayak gelişimi ancak çıplak ayakla gerçekleşebildiği söylenir”. Çocukların erken yaşta ayakkabı giymeye başladıklarında düztabanlık oranlarının artmaktadır.

Ayak bileği yaralanmaları sporla ilgili en yaygın yaralanmalardır. Basketbol, hentbol, voleybol, futbol gibi sporlardaki tüm yaralanmaların %15 ila %30'unu ayak bileği yaralanmaları oluşturmaktadır.

Çıplak ayakla koşu çalışmaları, daha kuvvetli kaslar, daha iyi propriyosepsiyon, ayak bileği burkulmalarında azalma, ayağın yere vuruşunda daha az etki, daha fazla koşma ekonomisi ve koşuyla ilgili yaralanmaların önlenmesi gibi çok sayıda fayda iddia etmektedir.
 

Yazarın Diğer Yazıları