Yapılan proje değişikliğinin yarattığı artı maliyet ne kadardır?
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın Yeni Cami onarım ve restorasyon işi ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanına sorduğu sorulara
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın Yeni Cami onarım ve restorasyon işi ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanına sorduğu sorulara eksik cevap verildi. Ağbaba’nın “Yapılan proje değişikliğinin yarattığı artı maliyet ne kadardır?” sorusuna Bakan Ersoy cevap veremedi.
Halk arasında Teze Cami olarak bilinen Malatya Yeni Cami 24 Ocak 2020’de Elazığ/Malatya depreminde ana kubbenin bir bölümde çökme, duvarlarda çatlama ve diğer bölümlerinde ciddi hasarlar meydana gelmesi sebebiyle ibadete kapatılmış,2 yıla yakın süren restorasyon, güçlendirme ve çevre düzenlemesi çalışmalarının ardından, Malatya’nın çok önemli bir değeri olan Yeni Cami ibadete açılmış, ancak yapılan düzenlemeler tüm Malatyalıların tepkilerine sebep olmuştu.
CAMİ UCUBE DUVARLA ÇEVRİLDİ
Bina ve zemin güçlendirmesi gerekçesiyle, özgün mimari yapısına yeni kolonlar eklenen, kubbesi ve tabanı yeniden inşa edilen, caminin özgün yapısındaki abdest muslukları kaldırılıp bahçenin bir başka bölümüne alınan avlunun çevresini saran, demir ve mermerden oluşan 'anlamsız duvar' ortaya çıkmış,restorasyon projesinde yer almayan ancak daha sonra hangi kuruma danışılarak yapıldığı belli olmayan çalışmalar nedeniyle caminin adeta ucube bir yapıyla çevrelendiğini,cezaevi duvarları gibi hapsedildiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konuyla ilgili Malatyalıların tepkisini TBMM’ye taşımıştı.
YAPILAN PROJE DEĞİŞİKLİĞİNİN YARATTIĞI ARTI MALİYET NE KADAR?
Ağbaba, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması isteği ile TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde; Malatya Yeni Cami restorasyon, güçlendirme ve çevre düzenlemesi işi hangi kurum/kurumların kontrolünde yapılmaktadır?Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün cami görünümünü engelleyen, ucube duvar şeklindeki yapıdan haberleri var mıdır? Var ise tüm Malatyalıların tepkisini çeken bu yapıya neden engel olunmamıştır? İş başındaki proje ile iş sonundaki proje arasında fark var mıdır? Var ise bu fark hangi nedenle ortaya çıkmıştır?Yapılan proje değişikliğinin yarattığı artı maliyet ne kadardır? Sürekli proje değişikliği yapılarak ilgili firmanın daha fazla para kazanmasının amaçlandığı iddiaları doğru mudur? Yeni Cami restorasyon, güçlendirme ve çevre düzenlemesi işi ile ilgili ortaya çıkan kabul edilemeyen yeni eklentilerin kaldırılması, cami dışının görünümü engelleyen yapıların eski haline getirilmesi için çalışma yapılması planlanmakta midir?”sorularını yöneltmişti.
SORULARA 7 AY SONRA EKSİK CEVAP
Önergeye 7 ay sonra cevap veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Yeni Cami tadilat ve için harcanan paranın miktarını açıklamadı. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy İmzasıyla verilen yanıtta;Yeni Hacı Yusuf Taş Camisinin Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olduğu,restorasyon, güçlendirme ve çevre düzenleme işinin, Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldığı, Yeni Hacı Yusuf Taş Camisi'nde yapılan tüm onarım ve güçlendirme uygulamalarının Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun 27.02.2020-5913 ve 21.10.2021-7101 tarihli ve sayılı kararları ile onayladığı projeler doğrultusunda yapıldığı,yaklaşık maliyet hazırlanması aşamasında öngörülemeyen ve onarım sırasında ortaya çıkan, ana işten ayrılamayan imalatlar için proje revizesi yapıldığı ve bu projenin Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nda onaylatılarak uygulamaya başlandığı belirtildi.
Proje değişikliği yapılarak yüklenici firmaya fazla para kazandırılması söz konusu olmadığını belirten Bakan Ersoy, Cami'nin çevre düzenleme imalatlarının devam ettiğini belirtti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Ağbaba’nın tadilat ve restorasyon maliyetiyle ilgili soruları görmezden gelmesi dikkat çekti.