Veteriner Hekim Mustafa Yıldız: 'Kedi ve köpek tüyleri doğrudan hastalık yapmaz'

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız: 'Kedi ve köpek tüyleri doğrudan hastalık yapmaz'

(PHA) - Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, köpek ve kedi tüylerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Halk arasında yaygın olan "köpek ve kedi tüylerinin insanlarda hastalık yaptığı" söylentisine açıklık getiren Yıldız, bu konuda yanlış bilgilendirmelerin olduğunu vurguladı.

Yıldız'a göre kedi ve köpek tüyleri tek başına insanlarda hastalığa yol açmaz. Ancak evdeki bireylerin tüylere karşı alerjisi gelişebilir ve bu durum astım hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca, evcil hayvanların dışarıdan getirdiği bazı bakteriyel enfeksiyonlar ve parazitler tüyler vasıtasıyla evin içine taşınabilir.

Veteriner hekim Yıldız, hayvan tüylerinin hastalık yapabilmesi için, üzerinde parazit yumurtalarının bulunması gerektiğini belirtti. Bu yumurtalar çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olduğundan, sadece gelişmiş mikroskoplar altında tespit edilebilir. Yıldız, hayvanlardan insanlara bulaşabilen birçok paraziter hastalığın olduğunu ve bunların arasında Toxoplasmosis ve Echinococcosis gibi hastalıkların bulunduğunu ifade etti.

Evcil hayvan beslenmesi konusunda da tavsiyede bulunan Yıldız, hayvanların düzenli olarak iç ve dış parazit uygulamalarının veteriner hekimlerce yapılması gerektiğini vurguladı. Bu sayede hem evcil hayvanın hem de evdeki insanların parazitlere karşı korunmuş olacağını belirtti. Yıldız, evcil hayvan beslemenin olumsuz bir durum olmadığını, ancak gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız’ın açıklaması şöyle:

“Kedi veya köpek tüyü tek başına hastalık yapmaz. Evde aynı ortamı paylaştığı diğer ev bireylerinin tüylere karşı alerjisi gelişebilir. Kedi köpek tüylerinden kaynaklanan astım hastalığı da oluşabilir. Ya da kedi köpekler ev dışına çıkıp bir kısım bakteriyel enfeksiyonları ya da birtakım parazitleri tüyleriyle birlikte evinize maalesef taşıyabilirler.

Tüylerin hastalık yapabilmesi için bir takım parazit yumurtalarını taşıması gerekir. Doğal olarak biz insanların bu yumurtaları çıplak gözle görmemiz mümkün değildir. Çünkü yumurtaların boyutları nano mikron düzeyindedirler. Yumurtaları ancak gelişmiş mikroskop altında görebiliriz. Hayvanlardan insanlara gerek derideki tüylerden gerekse başka yollarla insanlara birçok paraziter hastalık bulaşabilir. Örneğin, Toxoplasmosis, Echinococcosis ve benzeri onlarca hastalık saymak mümkündür.

“Evcil hayvan beslememeli miyiz?”

Tam tersi, tabii ki beslemeliyiz. Fakat iç ve dış parazit uygulamalarını düzenli olarak veteriner hekiminize yaptırmalısınız. Bu uygulama ile hem kedi ve köpeğinizin parazitlere karşı korumuş olursunuz, hem de beslemiş olduğunuz kedi-köpekten size parazit geçmesini engellemiş olursunuz. Bu, uygulamalar son derece güvenlidir. Doğal olarak, hayvanlarımızın diğer aşılarını da ihmal etmemeliyiz. Mümkün olduğunca can dostlarımız dışarıda başka hayvanlarla bir araya gelmesinler. Can dostları hayatınızda çok değerli bir arkadaştır. Psikolojik yönden kolay kolay depresyona giremezsiniz. Sizin dikkatinizi sürekli kendi üzerine yoğunlaştırır. Sağlık, gerek hayvanlar için, gerekse insanlar için her şeyin başıdır.”

Bakmadan Geçme