Vali Toprak, 'Kayısı Rekoltesi Yüksek Olacak'

Vali Toprak, 2017 yılı kayısı rekoltesinin yüksek olacağı, üreticiden ihracatçıya kadar bütün taraflar için iyi bir sezon beklentisi içinde olduklarını ifade etti.

Vali Mustafa Toprak, İlimizde faaliyet gösteren Medya temsilcileri ve çalışanları ile bir araya geldiği iftar programında kayısı fiyatının daha iyi noktalarda tutulabilmesi için gerçekleştireceklerini belirttiği toplantıya bu gün başkanlık etti ve toplantıya katılanlarla bu konuda bazı kararlar aldılar.

 

Vali Toprak’ın başkanlığında Malatya Ticaret Borsası Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür v. Tahir Macit, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey ve Kayısı İhracatçısı Firma yetkilileri katıldı.

 

2017 kayısı mahsulü ve kayısı sezonun genel bir değerlendirmesinin yapıldığı toplantı sonrasında Vali Toprak, 2017 yılı kayısı rekoltesinin yüksek olacağı, üreticiden ihracatçıya kadar bütün taraflar için iyi bir sezon beklentisi içinde olduklarını ifade ederek, “Rekabeti kendi kendimize yapıyoruz. Çil ve dolu nedeniyle oluşan darbeli kayısılar meyve suyu firmaları tarafından iyi fiyatlarda alınması teşvik edilmelidir.

 

Üretici ve çiftçinin malının değerlendirilmesi gerekir. Buradaki kayıp üreticimizin ve tüccarımızın ve de ilimizin kaybı olacaktır. Kayısımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Bu toplantıda oluşan ortak görüş yeni sezonda kuru kayısıda üretici ortalama fiyatının 7,0-7,5 TL.- arası olması ihracat satış fiyatının da ortalama 3,50 $ olması gerektiği fikri oluştu. Kayısı piyasasını regüle edecek yapı olan lisanslı depoculuğunda ivedilikle oluşturulması elzemdir.” dedi.

 

Borsa Başkanı Özbey’de böyle bir toplantıyı gerçekleştirmesi ve toplantıya başkanlık etmesinden dolayı Vali Toprak’a şükranlarını iletirken başta Vali Toprak olmak üzere toplantıya iştirak eden Vergi Dairesi Başkanı Poyraz’a, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür v. Macit’e ve ihracatçılara katılımlarından dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında,” Yaş ve kuru kayısı üretim miktarları ile Malatya ilimiz sadece Türkiye’nin değil dünya’nın kayısı üretim merkezi konumundadır.

 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) nün verilerine göre kuru kayısı ihraç pazarında yaklaşık %77 paya sahip olan Malatya’da çiftçilerimizin ve işletmelerin karşılaştıkları temel sorunlardan biri fiyat istikrarsızlığıdır. Kuru kayısı fiyatlarındaki dalgalanmaların da pazarlama şirketlerinden çiftçilere kadar tüm kanal elemanlarını olumsuz etkilenmektedir.” Diyerek bu toplantının bu yönü ile önem taşıdığını ifade etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Müdür v. Macit’de, Tadı ve aroması gibi özelliklerinden dolayı Dünya’nın Malatya Kuru Kayısısı’na muhtaç olduğunu belirterek, “Çin, Özbekistan, İran ve yoğun olarak kayısı yetiştiren diğer ülke kayısılarının lifsiz ve aromasız olması nedeniyle kayısımıza rakip olamıyor. Kontrol ekiplerimiz hijyen ve piyasa fiyatı altında mal satan firmaları sıkı takibe almaktadır. Tarım teşkilatımız üreticimizin ve ihracatçımızın her zaman hizmetindedir. Kayısı istasyonunun Mikrobiyoloji Laboratuarının akredite olması sağlanarak da ihracatçılarımızın il dışına gitmeleri önlenmiş olacaktır.” dedi.

 

Vergi Dairesi Başkanı Poyraz’da son dönemde Şire Pazarında gerçekleştirdikleri denetimler sonucunda 200’e yakın yeni vergi mükellefiyeti tahsis ettiklerini belirterek ”İhracatçılarımızın ortak irade göstererek yüksek fiyatta kayısı satabileceklerdir. Bizlerde Bayramdan sonra yol denetimlerine de başlayacağız.” Diyerek denetimlerinin aralıksız sürdürüleceğini ifade etti.

 

Toplantıya katılan ve görüşlerini ve taleplerini ileten ihracatçıların bazılar 2017 kayısı sezonunda 2007 yılı kayısı sezonunda olduğu gibi taban fiyat uygulaması için ortak bir karar ve taahhüde varılması gerektiğini belirtirken bazı ihracatçılar da kayısı sektöründe en büyük sorun olarak belirledikleri pazarlama sorununun çözümü için düşük ppm kükürt içeren kayısıların üretilmesi gerektiğini belirttiler.

 

İhracatçılar bu şekilde Çin, Hindistan, Malezya,Japonya ve diğer Uzakdoğu ülke pazarlarına girilebileceğini, üretim fazlası olan kayısıların bu pazarlara satılabileceğini ve fazla arzın fiyat istikrarsızlığına yol açmasına engel olacağını söylediler.

 

İhracatçılar ayrıca Malatya Şire Pazarı’nda, yeni adıyla Malatya Kayısı Borsası’nda alıcı ve satıcıların arz ve talebine göre kayısı piyasası ve fiyatının oluştuğunu,  İhracatçılar için ihracatta kolaylıklar sağlanması ve bürokrasinin azaltılması gibi taleplerde de bulundular.

 

Toplantıya katılan, görüşlerini ve taleplerini ileten ihracatçılardan bazılarının 2017 yılı kayısı sezonu için ortak fiyat taahhüdünde bulunduğu ve kayısı ürününün ucuz satılmasının önüne geçilmesi gerektiği konusunda hemfikir oldukları toplantı sonunda Vali Toprak katılımcılara teşekkür ederek, “Bu toplantıda ortak fiyat taahhüdü ve kayısının değerinde satılması amacıyla karar alınması çok önemli ve alınan bu kararların, üreticilerimiz, ihracatçılarımız, ilimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim.” dedi.

Bakmadan Geçme