• Haberler
  • Malatya
  • Vali Toprak, Bir Ülkenin Hükümranlık Hakkının Göstergesi Gümrüklerdir

Vali Toprak, Bir Ülkenin Hükümranlık Hakkının Göstergesi Gümrüklerdir

26 Ocak Dünya Gümrük Günü nedeni ile Fırat Gümrük Bölge Müdürü Havva Eksilmez ve Müdürlük personeli Vali Mustafa Toprak

26 Ocak Dünya Gümrük Günü nedeni ile Fırat Gümrük Bölge Müdürü Havva Eksilmez ve Müdürlük personeli Vali Mustafa Toprak’ı makamında ziyaret etti.  Ziyarette konuşan Bölge Müdürü Eksilmez 26 Ocak Dünya Gümrük Günü’nün her yıl ayrı bir tema ile kutlandığını ifade ederek bu yıl ki temalarının “Etkin sınır Yönetimi için Veri Analizi” olduğunu söyledi.

Bu yılki tema hakkında açıklamalarda bulunan Bölge Müdürü Eksilmez, “Hem bu konuya dikkat çekmek hem de 26 Ocak Dünya Gümrük Günü’nü kutlamak adına ilk olarak zatıâlinizi Malatya’da bulunan tüm bağlı Müdürlüklerimizle ve personelimizle birlikte ziyaret ederek kutlamalarımıza başladık.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından tertiplenen 26 Ocak Dünya Gümrük Günü programının açılışını Sayın Başbakan’ımız Binali Yıldırım’ın yapacak ve programa katılacak olmamız münasebeti ile kutlamalarımıza bu günden başladık.” diyerek kabullerinden dolayı Vali Toprak’a teşekkür etti.

Vali Toprak’ da ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek Bölge Müdürü Eksilmez’ in nezdinde tüm gümrük çalışanlarının 26 Ocak Dünya Gümrük Günü’nü kutladı.

Vali Toprak, ‘Bir ülkenin hükümranlık hakkının göstergesi gümrüklerdir. Gümrükler bir ülkenin milli egemenlik olarak sınırlarının çizildiği bir nokta da diğer ülkelerle olan temasının karada sağlandığı noktalardır. Gümrüklerin ülkemizin bağımsızlığı ve hükümranlığı noktasında önemi var.

O noktalar ülkemizin adeta dışarıya açılan penceresi olduğuna göre, dışarıdan da ülkemize girişler olduğuna göre ülkemizin ekonomik değer artışının, ihracat ve ithalata konu olan ticari malların, hizmetlerin veya insanların geçişinin en önemli noktasıdır. Dolayısı ile o noktaların başta sınır güvenliğinin ve yönetiminin sağlanması gerekiyor. O güvenlik içerisinde küresel bir dünyada, evrensel bir dünyada kendi ülkemizde dâhil olmak üzere mal ve hizmetlerin seyrüseferinin konulan kurallar dâhilinde iyi bir şekilde işletilmesi gerekiyor, Gümrük İdaresi’ de bunun için var.

Ülke içerisindeki ticaret kadar yurt dışı ile yaptığımız mal ve hizmet alımı, ithalat ve ihracatı da, dış alım ve satımda o anlamda önemli.” diyerek sadece karadan değil, hava ve deniz ulaşımı yönünden de etkin gümrük uygulamalarının önemine değindi. Gümrük mevzuatı ve personeli sayesinde bu işlemler resmi yönden kolaylaştırılırken diğer taraftan da kuralsız, izinsiz ve kaçak giriş çıkışların kontrol altına alındığı ve bunda da önemli mesafeler kaydedildiğini söyledi.

Vali Toprak, Mal ve hizmetler ile birlikte insan kaçakçılığı da dâhil olmak kuralsız, izinsiz ve kaçak giriş çıkışların Gümrük İdaresinin almış olduğu etkin sınır yönetimi ve tedbirleri sayesinde ülkenin milli ekonomisine olan zararlarının önemli ölçüde bertaraf edildiği ve kontrol altına alındığını memnuniyetle gözlemlediğini ifade ederken yasa dışı giriş çıkışları yakalama miktarının ve endeksinin Gümrük İdarelerinin başarı göstergesi olduğunu söyledi.

Ülkemizin gerekli tedbirleri almada olumsuz arazi yapısı olması dolayısı ile güvenlik birimleri ile Gümrük İdaresinin ortaklaşa tedbirler aldığını, başta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bağlı merkez yönetim birimleri, bölge müdürlükleri, taşra teşkilatı personelinin dikkati, özeni ve sorumluluk yükümlülüklerinin idraki ve uygulaması ile birlikte alınacak mesafenin daha da ileri götürüleceğini, Bölge Müdürlüğünün görevini layığı ile yaptığını belirtti.

2018 yılında inşaatı tamamlanacak olan Bölge Müdürlüğü hizmet Binasının hizmete girmesi ile hem çalışma ortamı olarak hem de verilen hizmetler olarak daha koordineli ve daha iyi bir ortamdaki noktaya taşınmış olarak ulvi bir görevi yerine getiren Gümrük personeline çalışmalarında başarılar diledi.

Bakmadan Geçme