• Haberler
  • Malatya
  • Vali Baruş Okul Yöneticileriyle Değerlendirme Toplantısı Düzenledi

Vali Baruş Okul Yöneticileriyle Değerlendirme Toplantısı Düzenledi

Vali Aydın Baruş, 2018-2019 eğitim öğretim yılı 2. Dönem değerlendirme toplantısına katıldı.

Vali Aydın Baruş, 2018-2019 eğitim öğretim yılı 2. Dönem değerlendirme toplantısına katıldı.

Kongre Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya Vali Aydın Baruş, Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Necmi İnce, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Recep Bentli, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve İlimizin tüm okul yöneticileri katıldı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünce hazırlanan video gösterimi ile başlayan toplantıda Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal ve İl Jandarma Komutanı J.Alb. Necmi İnce’nin konuşmalarının ardından Vali Aydın Baruş yaptığı konuşmada;

OKULLARDA GÜVENLİ EĞİTİM ORTAMININ SAĞLANMASI AMACIYLA ALINACAK TEDBİRLER

Öğrencilerin, okula gitmek üzere evlerinden ya da yurtlarından ayrıldıkları andan itibaren, okula gidişleri, okulda bulundukları zaman ve okuldan ayrılıp evlerine veya yurtlarına varmalarına kadar olan süreçte tam bir güvenlik içinde olmalarından görevli tüm kurum, kuruluş ve kişiler sorumlu olacaktır.

Kaymakamlıkların koordinesinde, İlçe Mili Eğitim Müdürlükleri tarafından, okul yönetimleri ve okul aile birlikleri ile işbirliği halinde, ilgili birimlerin uzmanları tarafından öğrencilere yönelik “kişisel güvenlik ve suçtan korunma yöntemleri” konusunda eğitim programları hazırlanacak, bu eğitim programlarına; okul yöneticilerinin, öğretmenlerin, ilgili STK’ların, muhtarların, okul aile birliği üyelerinin, velilerin ve öğrencilerin katılımları sağlanacaktır.

“Güvenli Eğitim” kapsamında alınan tedbirlerin kamuoyuna duyurulmasına yönelik faaliyetler, konusuna göre ilgili birimlerce yerine getirilecektir.

2018-2019 Eğitim-Öğretim döneminde polis/jandarma sorumluluk bölgelerindeki okulların terör, asayiş, narkotik, trafik vb. konulardaki öncelik dereceleri ve okulların bulunduğu alandaki sosyal, ekonomik, kültürel vb. yapı göz önüne alınarak yapılan analizler neticesinde güvenlik bakımından derecelendirilen okullarda alınacak güvenlik tedbirleri bu öncelik derecelerine göre İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Kaymakamlıklar ve okul idarelerince müştereken yapılan planlama dâhilinde yerine getirilecektir.

Öğrencilerin okula ulaşımı ile ilgili tedbirler kapsamında “okullara öğrenci taşıyan servis araçları emniyet ve jandarma trafik birimleri tarafından sıklıkla denetlenecek, okul servis araçları yönetmeliğinde belirtilen koşulları ve donanımları taşımayan servis araçları, araç sahipleri ve sürücüleri hakkında gerekli yaptırımlar titizlikle uygulanacak.

Okul servis araçlarını işleten, kullanan ve servislerde çalışanların kimlik bilgileri okul idareleri tarafından ilgili emniyet veya jandarma birimlerine bildirilecek, bu kişilerin değişmesi durumunda bilgilerin güncellenerek bu birimlere bildirimleri sağlanacak.

Okul idarelerince, okul servisleri ile okul personeli ve velilerin araçlarının öğrenci güvenliğini tehdit etmeksizin okul çevresinde park edebilmesi için okul idarelerince ilgili kolluk biriminden ve belediyeden yardım alarak gerekli tedbirler alınacak.

Eğitimin başlangıç ve bitiş saatlerinde; okula yaya olarak giriş-çıkış yapan öğrencilerin güvenliği için okul idareci ve öğretmenlerinden görevlendirilen okul trafik görevlilerince, öğrencilerin okul geçitlerinden, ya da cadde veya sokaklardan güvenli geçişi sağlanacaktır.

OKUL VE ÇEVRESİNDE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER KAPSAMINDA

Okul yönetimlerince, güvenlik kamerası olmayan okullarda kamera sistemi kurulacak, sistemin kurulu olduğu okullarda okul çevresini ve bahçesini gören güvenlik kameralarının sağlıklı olarak çalışıp çalışmadığı kontrol edilecek, arızalı olduğu tespit edilenlerin tamiratı gecikmeksizin yaptırılacak.

Güvenlik kamera sistemi kurulan okulların çevre güvenliğinin etkin bir şekilde sağlanabilmesi ve olayların kayıt altına alınması amacıyla görüntüler öncelikle okul yönetimleri tarafından izlenerek değerlendirilecek, ayrıca önceliği belirlenen okulların güvenlik kamera sistemlerinin Kent Güvenlik Yönetim, Sistemlerine (KGYS) uyum çalışmaları tamamlanacaktır.

Kolluk birimlerince; belirlenen okul kolluk görevlileri ile güvenli eğitim koordinasyon görevlilerinin isimleri ve irtibat bilgileri okul müdürlüklerine bildirilecek.

Okul idarelerince; okul kolluk görevlisinin etkin bir şekilde görev yapabilmesi için; okul giriş-çıkışını görebileceği ve ani gelişen olaylara müdahale edebileceği uygun mekân sağlanacak.

Okullarda görevlendirilen özel güvenlik görevlilerinin denetimi kolluk birimlerince titizlikle yapılacak, denetime ilişkin tutanak tutulacaktır.

Okul kolluk/güvenli eğitim koordinasyon görevlileri sorumlu oldukları okullardaki yöneticilerle birinci ve ikinci öncelikli okullarda sürekli irtibat halinde olacak, üçüncü öncelik dereceli okullarda haftada bir, dördüncü öncelikli okullarda on beş günde bir, diğer okullarda ise ayda bir görüşme yapılacak.

Görüşmelerde tespit edilen sorunlara ilişkin hazırlanan tutanaklar kolluğun çocuk birimlerine gönderilecek, okul ve çevresindeki risk faktörlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak gerekli tedbirler alınacaktır.

Okul önünde ve çevresinde okulla ilişkisi bulunmayan ve öğrenciler için risk oluşturabilecek şahıslar ilgili kolluk görevlilerince uzaklaştırılacak, gerektiğinde Valilik tarafından konu ile ilgili olarak yayımlanan karara uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32 inci maddesi hükümleri uyarınca idari yaptırım uygulanacaktır.

Kolluk birimlerince; okul kantinlerinde veya okul içerisinde herhangi bir görevde çalışan kişilerin kimlik ve iletişim bilgileri 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu çerçevesinde okul idareleri ile irtibat kurularak temin edilecek ve bu kişilerin okullarda çalışmasına mani bir durumlarının olup olmadığı hususunun takibi yapılacaktır.

UYUŞTURUCU VE UYARICI MADDE KULLANIMI İLE MÜCADELE- ÖĞRENCİLERİN ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN KORUNMASI AMACIYLA ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Kolluk birimlerince; okul idareleri ile işbirliği halinde, okul önleri ve yakın çevresinde öğrencilerin kötü alışkanlıklar edinmesine veya suça sürüklenmesine sebep olabilecek alkol, sigara, tütün vb. maddeler ile kesici, delici, yaralayıcı vb. diğer unsurların satılması, taşınması ve bulundurulmasını önleyici tedbirler alınacak.

Kolluk birimlerince; öğrencilerin madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklara karşı korunması amacıyla, diğer kurumlarla koordineli bir şekilde okulların çevresinde kafe, internet salonu, market, büfe, park, bahçe vb. kamuya açık alanlarda çocuk, narkotim, asayiş ve ihtiyaç duyulan diğer ekiplerle genel asayiş uygulamaları ve denetimler yapılacaktır.

Hassas olduğu belirlenen okulların bulunduğu yerlerde başta uyuşturucu veya uyarıcı maddelerle mücadele konusunda kolluk birimler, tarafından müştereken operasyon yapılması sağlanacaktır.

Kaymakamlar tarafından, kolluk birimleri ile okul yönetimlerince eğitim-öğretim ortamını olumsuz etkilediği değerlendirilen metruk bina ve yapıların Belediyeler tarafından yıkılması ya da yıktırılması sağlanacaktır.

Okul ve çevresinde; öğrencilerin ruhsal ve bedensel gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek unsurlardan korunması, terör nitelikli oluşumlar ile narkotik ve asayiş suçlarından uzak tutulması, internet ve oyun salonlarındaki zararlı etkilerden korunması, çocukların girmesi yasak olan bar, kahvehane vb. yerlere alınmaması, park, bahçe vb. kamuya açık alanlarda madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklara karşı korunması amacıyla, bu yerlerde Emniyet ve Jandarma birimlerinin çocuk, narkotim ve asayiş ekiplerince okul müdürlükleri ve diğer kurumlarla koordineli bir şekilde denetimlerinin artırılması sağlanacak.

Bu kapsamda; kolluk birimlerince, motosikletli asayiş timleri ile narkotimler başta olmak üzere ihtiyaç duyulan diğer ekipler okul önleri ve çevrelerinde görevlendirilecektir.

Kolluk birimlerince; 6638 sayılı “Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile eğitim kurumlan ve tesislerine 200 metre mesafede meydana geldiği takdirde cezası yarı oranında artırılan uyuşturucu olaylarına ilişkin delillendirme çalışmaları titizlikle yürütülecek.

Okul idarelerince, madde bağımlılığı şüphesi altında olan öğrencilerin

durumları titizlikle takip edilecek, bağımlılığı bulunan öğrencilerin tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinin aileler ile birlikte izlenmesi sağlanacaktır.

Okul idarelerince, okul içerisinde ve çevresinde, öğretmenler, okul idarecileri ve okulda görev yapan diğer görevliler tarafından sigara içilmesinin öğrenciler için kötü bir örnek oluşturacağı göz önünde bulundurularak, bu konudaki yasaklara riayet etmeyen personel hakkında gerekli idari ve disiplin cezası yaptırımlarının titizlikle uygulanması sağlanacak.

Öğrencilerin suç ve suçlular ile zararlı alışkanlıklardan (alkol, sigara, uyuşturucu ve uyarıcı maddeler vb.) korunması için bu konularda bilgilendirici eğitim almaları için programlı çalışmalar gerçekleştirilecek, bu konularda sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılacaktır.

EĞİTİM KALİTESİNİN ARTIRILMASINA YÖNELİK TEDBİRLER

İl Milli Eğitim Müdürlüğünce, Milli Eğitim Bakanlığı 2019-2023 Stratejik Planlama Süreci ve 2023 Eğitim Vizyonu Kapsamında, okullarda hayata geçirilmesi planlanan faaliyetlere ilişkin hazırlık çalışmaları başlatılacak.

Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre gelişimlerini sağlamak amacıyla, okullar bünyesinde Tasarım ve Beceri Atölyeleri kurulmasına ilişkin planlama çalışmaları yürütülecek.

Okul idarelerince, öğrencilerin sosyal meselelere ilgisini sağlamak ve okulların sosyal girişim yeteneklerini artırmak amacıyla, öğretmenlerin sosyal girişimcilik konusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen eğitimlere katılması sağlanacaktır.

Okul idarelerince, öğrencilerin toplumsal duyarlılıklarının artırılması amacıyla, okullarda sosyal ve kültürel organizasyonların düzenlenmesi sağlanacak, şehit ailesi ve gaziler ile hastane, huzurevi vb. sosyal müesseseleri ziyaret etmeleri sağlanacak, milli ve manevi değerlerimizi öğrenmeleri için bu konuda bilgi ve deneyim sahibi kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapılacaktır.

Okul idarelerince, öğrencilerin, her eğitim ve öğretim döneminde, bilimsel, kültürel, sanatsal veya sportif alanlarda en az bir faaliyete katılmasını sağlayan çalışmalara ilişkin gerekli planlamalar yapılacak, ilgili kuramlarla bu konuda işbirliğine gidilecek, öğrencilerin bu faaliyetlere katılımı takip edilecek.

Öğrencilerin sanatsal faaliyetlere ilgisinin artırılması amacıyla; sergi, konferans, konser gibi etkinliklerin okul düzeyinde gerçekleştirilmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

Okul idarelerince, öğrencilerin okuma ve kendilerini ifade yeteneklerinin geliştirilmesi için programlı çalışmalar yapılacak, boş ders saatlerinin değerlendirilmesi için okul yöneticileri ve öğretmenler nezaretinde okuma saati uygulaması yapılacak, okul kütüphanelerinin kitap kaynağı bakımından zenginleştirilmesi sağlanacak.

Öğrencilerin spor faaliyetlerine aktif olarak katılması için okul spor kulüpleri kurulması hususunda İl ve İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlükleri ile işbirliği yapılacak, öğrencilerin spor salonlarından azami düzeyde istifade etmesi için gerekli çalışmalar işbirliği halinde yürütülecektir.

Okullarda öğrencilerin ve çalışanların güvenliğini sağlamak üzere iş güvenliği ile ilgili tedbirler okul idarelerince titizlikle alınacak.

Öğrencilerin sağlıklarının korunması ve sağlıklı olarak beslenmeleri amacıyla, İl Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği halinde yürütülen “Beyaz Bayrak”, “Beslenme Dostu Okul”, “Obezite ile Mücadele” projelerine etkin olarak katılım sağlanacak, öğrencilerin ağız ve diş sağlığı ile göz sağlığının korunması amacıyla, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl sağlık Müdürlüğü işbirliğinde tarama çalışmalarına ve bunun neticesinde sorunu olduğu tespit edilen öğrencilerin tedavisine yönelik çalışmalar yapılacaktır.

Okul idarelerince, okullarda öğrenim gören öğrenciler arasında, kronik hastalığı nedeniyle özel gıda tüketmesi gereken öğrencilerin (diabet, çölyak hastalığı vb.) sağlıklı beslenebilmesi için okul kantinlerinde bu öğrencilerin gereksinimlerine uygun gıda maddesi bulundurulması sağlanacak.

Okullarda öğrenim gören öğrencilerden maddi durumu yetersiz olanların, eğitim araç ve gereçleri ile giyim vb. ihtiyacı olanların tespiti yapılacak, bu öğrencilerin ihtiyaç durumları ile aile bilgileri sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları ile paylaşılacaktır.

Öğrencilerde tasarruf bilincinin oluşması ve kaynak israfının önüne geçilmesi amacıyla, okullarda elektrik, yakacak ve su tasarrufuna azami düzeyde riayet edilecek, israfa neden olan arıza ve eksiklikler acilen giderilecek, öğrencilerin tasarruf konusunda eğitilmeleri sağlanacak.

Okulda öğrenim gören öğrencilerin 2018 LGS, YGS ve LYS sınav sonuçlarındaki başarı durumları okul yöneticileri ile öğretmenler tarafından yapılacak toplantılarda analiz edilecek, eksiklik görülen alanlarda okul yönetimince alınması gereken tedbirler belirlenerek uygulamaya geçirilecek, öğrencilerin okullarda açılan destek ve yetiştirme kurslarına katılımının artırılması için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

Öğrencilerin okula devam durumları hassasiyetle takip edilecek, özellikle öğrenci mevcudu yüksek olan okullarda devam durumunu takip için elektronik sistemlerin kurulması sağlanacak, devamsızlığı tespit edilen öğrencilerin velileri anlık olarak bilgilendirilecektir” dedi.

Vali Aydın Baruş, İlimiz dâhilindeki anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde Güvenli Eğitim Ortamının Sağlanması, Çocuklarımızın Uyuşturucu ve Uyarıcı Maddelerden Korunması, Öğrencilerin Sağlıklı Bireyler Olarak Yetişmeleri, Okullarda Eğitim Kalitesinin ve Akademik Başarı Düzeyinin Artırılması amacıyla; İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün aldığı kararlar dikkate alınarak, konu ilgili kurum ve kuruluşlar ile görevliler tarafından alınması gereken tedbirlere ilişkin hususlara dikkat çekti.

Program Vali Aydın Baruş tarafındanKazım Karabekir İlkokulu Müdür Yardımcısı Şerif Kahveci’yeİş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ödülünü takdim etmesi ve 116 okulumuza Beyaz Bayrak ödülü verilmesiyle sona erdi.

Bakmadan Geçme