Üniversitenin zararı 82 Milyon

Sayıştay Başkanlığı, İnönü Üniversitesi 2019 yılı denetim Raporunu açıkladı.

Sayıştay Başkanlığı, İnönü Üniversitesi 2019 yılı denetim Raporunu açıkladı. Raporda yer alan bulgulara göre Üniversitenin döner sermayesi 2019 yılında 81 Milyon Lira, Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğü ise 1 Milyon 355 Lira olmak üzere toplam 82 Milyon Lira zararda olduğu belirtildi. Sayıştay Raporu ile ilgili Yeni Malatya Gazetesi’nden Güler Hazar’ın malatyahaber.com’da da yayınlanan haber şöyle;

‘TÖTM FİNANSAL AÇIDAN ZOR DURUMDA’..

Sayıştay Başkanlığı, İnönü Üniversitesi’ne, 2019 yılında, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 449 milyon TL ödenek tahsis edildiğini, yıl içinde eklenen ödeneklerle, 2019 yılı toplam ödeneğinin 515 milyon 65 bin TL düzeyine yükseldiğini ve bu ödeneğin 508 milyon 567 bin TL’sinin yıl içinde harcanmış olduğunu açıkladı.

Sayıştay Başkanlığı, ayrıca, İnönü Üniversitesi Döner Sermayesi İşletmesi’nin 2019 yılında 81 milyon TL zarar ettiği, Sosyal Tesis İşletme Müdürlüğünün 2019 yılına ait zararın ise 1 milyon 355 bin TL olduğunu kayıt altına aldı.

 

İnönü Üniversitesi’nin 2019 Denetim Raporu’nda neler var?

Sayıştay Başkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına, kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerde yaptığı 2019 yılı denetim raporlarından bir bölümünü önceki gün açıkladı.

İnönü Üniversitesi’nin hesaplarını, gelir-gider ve bütçe kullanım disiplinini denetleyen Sayıştay Başkanlığı’nın, 2019 yılı “Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’na göre, merkezi hükümet, 2019 yılında, İnönü Üniversitesi’ne toplamda 515 milyon 65 bin TL büyüklüğünde bir para aktardı.

İnönü Üniversitesi merkezi yönetimin kendisine aktardığı 515 milyon 65 bin TL’lik ödeneğin 508 milyon 65 bin TL’sini 2019 yılı içinde harcadı.

Döner Sermaye İşletmesi 81 milyon TL zarar etti

Sayıştay müfettişleri, İnönü Üniversitesi’ne bağlı işletmeleri de denetledi. Buna göre;  İnönü Üniversitesi Döner Sermayesi İşletmesi, 2019 yılını 81 milyon TL zararla kapatırken, , Sosyal Tesis İşletme Müdürlüğünün 2019 yılına ait zarar ise 1 milyon 355 bin TL olarak tespit edildi.

Sayıştay müfettişlerinin İnönü Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi zararı konusundaki tespitleri Raporda şöyle yer aldı: “İnönü Üniversitesi merkezi yönetim bütçesi içerisinde yer alan özel bütçeli bir kamu idaresi olmakla birlikte 5018 sayılı Yasa’da tanımlanan bütçe çeşitleri dışında kalan döner sermaye işletmesi ve sosyal tesisler bütçeleri de kaynakları arasında yer almaktadır. Döner sermaye gelir toplamı 386.932.144,94 TL, gider toplamı 467.935.483,89 TL olup, gelir tablosunda yılsonu itibariyle tahakkuk eden zarar toplamı 81.003.338,95 TL’dir”.

İdari para cezaları tahsil edilmiş ama nazım hesaplarda gösterilmemiş

Sayıştay Başkanlığı müfettişlerinin İnönü Üniversitesi denetiminde tespit ettiği ve mevzuata aykırılık oluşturan bir başka bulguda ise, Üniversite yönetiminin kampüsteki kiracılara kestiği idari para cezalarını tahsil ettiği, ancak cezalardan dolayı kiracıların ödediği paraların nazım hesaplarda izlenmediği vurgulandı.

 

“Gayrimenkul kiralama ihaleleri Devlet İhale Kanunu’na aykırı yöntemlerle yapıldı”

Sayıştay Başkanlığı Raporu’na göre, İnönü Üniversitesi Yönetimi, üniversiteye ait gayrimenkullerin kiraya verilmesinde de usulsüz işlemler yaptı.

Rapora göre, Üniversiteye ait gayrimenkullerin kiralanmasında mevzuat bağlamında izlenmesi gereken ana ihale usulü “kapalı teklif” iken, Üniversite yönetimi Kanun’un öngördüğü usul yerine, gayrimenkullerin tamamını ‘pazarlık’ usulü ile yaptı.

 

Raporda, söz konusu ihalelerde, uygulanması gereken “kapalı teklif” usulü, pazarlık usulünün uygulanmasının, Devlet İhale Kanunu’nda yer alan, “ihalelerde açıklık ve rekabet ortamının sağlanması” ilkelerine aykırılık oluşturduğu vurgulandı.

“Turgut Özal Tıp Merkezi’nin Mali Yapısı Bozuldu”

Sayıştay Başkanlığı’nın, “İnönü Üniversitesi ‘2019 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu”nun dışında hazırladığı,  “İnönü Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi 2019 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu”nda, ayrıca İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin mali yapısı da analiz edildi ve TÖTM’nin mali yapısının son yıllarda çeşitli nedenlerle bozulduğu vurgulandı.

Turgut Özal Tıp Merkezi Döner Sermaye İşletmesinin gelirlerinin giderlerini karşılamadığı ve mali yapısının bozulduğu belirtilen raporda, Üniversite Hastanesi olan TÖTM’nin finansal açıdan zor durumda olduğu ifade edildi.

 

2016’da dengeli olan gelir – gider tablosu alt –üst oldu

Raporda, Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın rektörlüğe atandığı ilk yıldan 2019 yılına kadar geçen sürede, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin gelir ve giderlerinin karşılaştırıldığı bir tablo da yayınladı. Tabloya göre, Prof. Dr. Kızılay’ın göreve geldiği yıldan bu yana TÖTM’nin gelirleri ve giderleri arasındaki makas her geçen yıl açılmaya devam etti.

Önceki Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik’in görevi Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a devrettiği 2016 yılında, TÖTM’de gelirin gideri karşılama oranı 95 iken, bu oran 2017 yılında 89’a, 2018 yılında ise 67’ye kadar geriledi.

Sayıştay müfettişleri, bu durumu geçen yıl da tepit ettiklerini, hatırlatarak, gelir – gider dengesizliğinin devam ettiğini vurguladı. Raporda, bu konuda, “Araştırma hastanesinin gelir gider dengesizliği artarak devam etmektedir. Gelirin gideri karşılama oranı 2016 yılında 95 iken 2019 yılında 80’e gerilemiştir. Bu nedenle 2019 Raporda bulguya tekrar yer verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Sayıştay Raporu’nda yer alan tabloda TÖTM’nin 2016-2019 yıllarındaki gelir-gider dengesi (2016 sonrası dengesizliği) şöyle gerçekleşti.

KAYNAK:Gazetemalatya

Bakmadan Geçme